Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
28. 10. 2020,
17.36

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

12

Natisni članek

Superliga Josep Maria Bartomeu Aleksander Čeferin Liga Europa UEFA liga prvakov UEFA

Sreda, 28. 10. 2020, 17.36

12 mesecev

Izjava predsednika Barcelone dvignila veliko prahu

Ideja, ki bi lahko pogubila Čeferina, spet živi

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

12

"Barcelona je sprejela povabilo v superligo," je izjava, s katero je ob odhodu s predsedniškega mesta Barcelone evropski nogomet stresel Josep Maria Bartomeu in glasno naznanil priključitev k projektu, o katerem se že dlje časa govori in bi dodobra spremenil evropski nogomet. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki takšni ligi seveda nasprotuje, se je že odzval.

Spet so se pojavile glasne informacije o formiranju superlige, ki bi dodobra spremenilo evropski klubski nogomet, kot ga poznamo, in bi v velike težave pahnilo Uefo in njenega predsednika Aleksandra Čeferina. | Foto: Reuters Spet so se pojavile glasne informacije o formiranju superlige, ki bi dodobra spremenilo evropski klubski nogomet, kot ga poznamo, in bi v velike težave pahnilo Uefo in njenega predsednika Aleksandra Čeferina. Foto: Reuters

Zdelo se je, da bo glavna zgodba tega tedna v evropskem nogometu torkov odstop Josepa Marie Bartomeuja. Odhajajoči predsednik Barcelone je z njim končal že nekaj časa trajajočo vojno s številnimi v klubu in okoli njega, ki bi skorajda rezultirala z odhodom Lionela Messija. Če bi se to zgodilo, bi se tla evropskega nogometa močno stresla, a niti približno toliko, kot bi se, če se bo res zgodilo formiranje superlige, o kateri se že dlje časa šušlja. To bi namreč prineslo pravcati potres.

Zato ne čudi, da je še veliko več prahu kot to, da je Bartomeu odstopil z mesta položaja predsednika Barcelone, dvignila kratka od nekaj izjav, ki jih je ob tem podal. "Sprejeli smo povabilo v evropsko superligo. Prav tako smo potrdili tudi format novega svetovnega klubskega prvenstva," je ob odhodu s predsedniškega mesta štirikratnih evropskih prvakov povedal Bartomeu in s tem evropski nogometni javnosti vrgel veliko kost.

Josep Maria Bartomeu je z izjavo, ki jo je podal ob odhodu z mesta predsednika Barcelone, dvignil veliko prahu. | Foto: Reuters Josep Maria Bartomeu je z izjavo, ki jo je podal ob odhodu z mesta predsednika Barcelone, dvignil veliko prahu. Foto: Reuters

O ligi se šušlja že dolgo. Španci "razkrili" načrt.

O tej ligi, ki bi dodobra zamajala tla Uefe, se že dolgo šušlja, a bolj kot ideji kot o nečem, kar bi se že pripravljalo. Bartomeujeve besede stvari postavljajo v drugo luč, priprave na zagon takšnega tekmovanja namreč potem že potekajo, in seveda sprožajo številna vprašanja. Predvsem to, ali so resnične. Potem tudi to, kaj se bo z evropskim nogometom zgodilo, če so.

Malo po Bartomeujevih odmevnih izjavah so se z natančnim načrtom tekmovanja, ki bi bilo rezervirano samo za najelitnejše evropske nogometne klube, oglasili pri Asu. Priznani španski športni dnevnik trdi, da se bo tekmovanje začelo že leta 2022, v njem naj bi nastopilo od 16 do 18 ekip, ki bi med seboj igrale v dvokrožnem sistemu, potem pa bi za naslov v enem mestu, podobno kot se je zgodilo v ligi prvakov v prejšnji sezoni, najboljših osem ekip za naslov obračunalo med sabo.

Tak sistem ne bi prinesel samo tega, da najboljši klubi, ki naj bi prihajali zgolj iz Anglije, Španije, Nemčije, Italije in Francije, ne bi več nastopali v evropskih pokalih pod okriljem Uefe, ampak naj bi ob zgoščenem tekmovanju prednost superligi, ki naj bi jo z enormnim vložkom financirala ameriška banka JP Morgan in bi jim seveda prinesla veliko denarja, dali celo v odnosu na domača tekmovanja.

Samo liga prvakov predstavlja več kot pol letnega proračuna Uefe. | Foto: Reuters Samo liga prvakov predstavlja več kot pol letnega proračuna Uefe. Foto: Reuters

Uefa se je takoj oglasila v imenu predsednika

Ob tem naj bi z udeležbo najboljših klubov nastalo tudi novo klubsko svetovno prvenstvo, ki bi bilo v precej drugačnem formatu, kot ga poznamo danes. Z 24 ekipami z vseh koncev sveta, kar bi ugodilo apetitom Fife. Krovna svetovna nogometna organizacija ima od klubskega dogajanja precej manj, kot ima od svojih klubskih produktov Uefa. Tej samo liga prvakov na leto, ko ni evropskega prvenstva, prinese 1,5 milijarde evrov. Več kot polovico njenega proračuna.

Izguba, ki bi nastala v primeru formiranja nove superlige, bi bila za Uefo in še bolj evropski nogomet, kot ga poznamo, poguben udarec. Zato ne čudi, da se je takoj po izjavi Bartomeuja, ki v nogometnem svetu odmeva zelo močno, oglasil Aleksander Čeferin. "Predsednik Uefe je že večkrat dejal, da močno nasprotuje superligi. Solidaronost, razvoj in odprtost nogometa ne smejo biti vprašljivi. To so glavne vrednote evropskega nogometa, zaradi tega je liga prvakov najboljše športno tekmovanje na svetu," so v imenu predsednika z Uefe v odgovoru agenciji AFP zapisali ob odzivu na zadnje govorice.

Čeferin v družbi Andree Agnellija. | Foto: Reuters Čeferin v družbi Andree Agnellija. Foto: Reuters

Čeferin namignil, da bo v primeru superlige odšel

Čeferin je govorice o superligi, o kateri se govori praktično od njegovega prihoda na vrh evropskega nogometa, sicer že večkrat zavrgel. Enkrat tudi zelo odločno in ob tem posredno napovedal, da bo iz Uefe, če se zaprto tekmovanje najboljših evropskih klubov res zgodi, odšel.

"Superlige ne bo. To ni obljuba. To je dejstvo," je pred časom dejal Čeferin in dodal, da se takšno tekmovanje ne bo zgodilo, dokler sta na Uefi on in njegov tesen sodelavec Andrea Agnelli, predsednik Juventusa, ki je hkrati tudi predsednik druženja evropskih klubov ECA in član Izvršnega odbora Uefe.

Josep Maria Bartomeu
Sportal Messijeva velika zmaga. Bartomeu je preteklost Barcelone.
Aleksander Čeferin
Sportal Angleži dvignili ogromno prahu, Čeferin ostro nasprotuje ideji
Ne spreglejte