Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
12. 6. 2018,
8.13

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

1

Natisni članek

FIFA SP 2018

Torek, 12. 6. 2018, 8.13

5 let, 10 mesecev

Rekorderji SP 2018

Hrvaška ima orjaka, Angleži razjezili kapetana

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

1

Daniel Arzani | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Svetovnega prvenstva v Rusiji se bo udeležilo 736 nogometašev iz 32 držav. Igrajo v 310 klubih, med katerimi ni slovenskih. Kdo izstopa v statističnih kategorijah starosti, višine in teže?

Edini nogometaš, ki bo nastopil na svetovnem prvenstvu in je rojen leta 1999, je Avstralec Daniel Arzani. Na SP v Rusiji bo nastopilo le sedem najstnikov, med njimi sta najbolj znana Francoz Kylian Mbappe (PSG) in Anglež Trent Alexander-Arnold (Liverpool), ki bo imel po zadnjih raziskavah na hrbtni strani dresa naveden tudi najdaljši priimek od vseh udeležencev SP 2018.

Manj kot 20 let imajo le še Achraf Hakimi (Maroko), Francis Uzoho (Nigerija), Moussa Wague (Kamerun) in Jose Luis Rodriguez (Panama).

hrvaška navijači hrvađki navijači SP FIFA
Sportal Evforija se začenja: Hrvati v Rusijo z zastavo velikanko, kot je še ni bilo

Arzani je kar 26 let mlajši od Egipčana Essama El-Hadaryja, ki se bo kmalu tudi uradno vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejši udeleženec svetovnega prvenstva vseh časov. Star je že skoraj 45 let in pol, pred njim pa je prvi nastop na svetovnem prvenstvu. Še najbližje so mu mehiški veteran Rafael Marquez (39 let), Avstralec Tim Cahill (38) in Rus Sergej Ignjaševič (38).

Zvezdniku Tottenhama dodali devet kilogramov

Harry Kane se je v kvalifikacijah za SP 2018 vpisal med strelce tudi na tekmi proti Sloveniji. | Foto: Reuters Harry Kane se je v kvalifikacijah za SP 2018 vpisal med strelce tudi na tekmi proti Sloveniji. Foto: Reuters V izbrani vrsti Paname, debitantke na največjem nogometnem tekmovanju, ne manjka izstopajočih posameznikov. Tako je njen branilec Roman Torres najtežji udeleženec SP 2018. Ko stopi na tehtnico, se skoraj izpiše trimestna številka. Na zadnjem testu pred odhodom v Rusijo se je jeziček na tehtnici ustavil pri 99 kilogramih.

Po "neuradnih" podatkih Mednarodne nogometne zveze (Fifa) mu je najbližje angleški kapetan Harry Kane (98 kg), a jo je Otočanom zagodel tiskarski škrat.

Kaj je naredil Roman Torres, ko so ga vprašali o teži:

Namesto 89 so napadalcu Tottenhama pripisali 98 kilogramov in ga čez noč postavili ob bok najtežjim nogometašem na SP 2018. Z 98 kilogrami se lahko resnično "pohvali" njegov soigralec Harry Maguire, tako kot tudi Danec Jannick Vestegaard in savdski vratar Abdullah Al-Mayouf.

Robert Lewandowski
Sportal Poljska navdušila, Lewandowski v Rusijo odhaja v dobri formi

Med najlažjimi udeleženci prvenstva izstopajo Japonec, Mehičan in Maročan. Imajo le 59 kilogramov, kar 40 manj od napadalca Paname.

Najvišjega imajo v hrvaški odpravi

Lovre Kalinić, ki brani za belgijski Gent, v višino meri kar 201 centimeter. | Foto: Guliverimage/Getty Images Lovre Kalinić, ki brani za belgijski Gent, v višino meri kar 201 centimeter. Foto: Guliverimage/Getty Images Skandinavec Vestegaard v višino meri okrogla dva metra, a ni najvišji udeleženec tekmovanja. Največja višina je izpisana v statistični predstavitvi rezervnega vratarja hrvaške reprezentance. Dalmatinec Lovre Kalinić ima 201 centimeter. Le centimeter manjka do dveh metrov argentinskemu branilcu Federicu Faziu in belgijskemu čuvaju mreže Thibautu Courtoisu, ki ga podobno kot Jana Oblaka to poletje povezujejo z domnevno selitvijo k evropskemu prvaku Realu.

Kar 36 centimetrov manj od vratarja Genta, ki je pred leti v dresu Hajduka večkrat gostoval na slovenskih zelenicah, imajo trije najnižji udeleženci SP 2018. Prihajajo iz Paname, Savdske Arabije in Švice, največje svetovne slave pa je deležen Xherdan Shaqiri, švicarski zvezdnik albanskih korenin, ki je prejšnji mesec s Stoke Cityjem zapustil angleško elitno klubsko druščino.

Rekorderji SP 2018:

Najstarejši: Essam El-Hadary (Egipt) – 45 let (15. januar 1973)
Najmlajši: Daniel Arzani (Avstralija) – 19 let (4. januar 1999)
Najvišji: Lovre Kalinić (Hrvaška) – 201 cm
Najnižji: Alberto Quintero (Panama), Yahya Al-Shehri (Savdska Arabija) in Xherdan Shaqiri (Švica) – 165 cm
Najtežji: Roman Torres (Panama) – 99 kg
Najlažji: Takashi Inui (Japonska), Javier Aquino (Mehika) in Mbar Boussofa (Maroko) – 59 kg

Sportal Skupina A: Arabci, Egipčani in Rusi napadajo Urugvaj
Sportal Skupina B: Cristiano Ronaldo, Španci in palčka, ki upata na čudež
Sportal Skupina C: mladi Francozi so že zdaj pripravljeni, da osvojijo svet
Lužniki
Sportal Dvanajst ruskih lepotcev, ki je razvajalo ljubitelje nogometa
Hrvaška Francija nogomet
Sportal Francozi na večni lestvici poskočili na četrto mesto
Italija Francija Zidane Materazzi SP 2006
Sportal SP 2006: Odvrnil mu je, da bi raje njegovo sestro, nato prejel udarec stoletja
Ne spreglejte