Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 4. 2020,
16.07

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

1

Natisni članek

Francija nogomet francosko prvenstvo

Torek, 28. 4. 2020, 16.07

3 leta, 11 mesecev

Ligue 1 in 2

Kocka je padla: konec tudi v Franciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

1

PSG | Nogometaši PSG imajo trenutno 12 točk prednosti pred prvim zasledovalcem. | Foto Reuters

Nogometaši PSG imajo trenutno 12 točk prednosti pred prvim zasledovalcem.

Foto: Reuters

Po Nizozemski, kjer so predčasno že razveljavili nogometno sezono, se je po poročanju tujih medijev enak scenarij danes zgodil tudi v Franciji, kjer je francoski premier Edouard Philippe oznanil, da nogometne tekme v Franciji - tudi za zaprtimi vrati - pred septembrom ne bodo dovoljene. Ni pa še znano, ali bodo naslov prvakov osvojili trenutno vodilni nogometaši PSG ali pa se bo sezona končala brez končne razvrstitve. O tem naj bi na francoski nogometni zvezi odločali prihodnji mesec.

Sezona v francoskem nogometnem prvenstvu, v kateri sta tudi Rene Krhin pri Nantesu in Luka Elsner, ta je trener pri Amiensu, se je predčasno sklenila, potem ko so v Franciji odpovedali vse športne prireditve do septembra, tudi tiste, ki bi se izvedle za zaprtimi vrati. Odločitev so na čelu s premierjem Edouardom Philippejem sprejeli danes, ko je ta državnemu zboru predstavil svoj načrt, po katerem bodo ustavljene vse večje športne aktivnosti do septembra, med drugim tudi francoski nogometni ligi Ligue 1 in 2. 

Luka Elsner z Amiensom po 28 odigranih krogih francoskega prvenstva zaseda predzadnje 19. mesto, ki vodi k izpadu v Ligue 2. | Foto: Reuters Luka Elsner z Amiensom po 28 odigranih krogih francoskega prvenstva zaseda predzadnje 19. mesto, ki vodi k izpadu v Ligue 2. Foto: Reuters

Nogomet se bo po poročanju tujih medijev tako v Francijo vrnil šele septembra, ko se bo začela tudi nova sezona 2020/21. Francoska nogometna liga je prekinjena od 10. marca, na lestvici zanesljivo vodi Paris St. Germain in je na dobri poti proti novemu naslovu, a kar zadeva druge tekmovalne odločitve, so te še bolj ali manj nejasne. Francoska nogometna zveza se sicer še ni odločila, ali bo v tej sezoni okronan prvak, kako bo z mesti, ki vodijo v evropska tekmovanja ter izpadanjem in napredovanjem moštev. To odločitev naj bi vodilni sprejeli na zasedanju prihodnji mesec.

Predčasen konec nogometne sezone v Franciji naj bi klube stal več kot 100 milijonov evrov predvsem zaradi televizijskih pravic, ob tem pa so velike tudi izgube zaradi sponzorjev in neprodanih vstopnic. Francozi so se tako pri predčasnem koncu prvenstva pridružili Nizozemski, ta je pred nekaj dnevi postala prva članica Evropske nogometne zveze, ki je predčasno končala nogometno prvenstvo. Pri tem se je nizozemska nogometna zveza odločila, da prvaka za sezono 2019/20, ki jo je zaustavil covid-19, ne bo razglasila, kar je pri nekaterih klubih poželo ogromno neodobravanja. 

Bo PSG ostal brez tretjega zaporednega, in skupno devetega, naslova francoskega prvaka? | Foto: Reuters Bo PSG ostal brez tretjega zaporednega, in skupno devetega, naslova francoskega prvaka? Foto: Reuters

Predsednik PSG septembra na sodišče

Predsednik francoskega nogometnega velikana Paris St. Germaina Nasser El-Khelaifi in nekdanji generalni sekretar Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Jerome Valcke bosta septembra na sodišču v Švici zaslišana v povezavi s korupcijskim primerom dodelitve televizijskih pravic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob El-Khelaifiju in Valckeju bo zaslišana še ena neimenovana oseba, in sicer zaradi kriminalnega gospodarjenja, nagovarjanja k temu, prirejanja dokumentov in korupcije, je sporočilo sodišče.

El-Khelaifi je predsednik medijske družbe beIN Media Group, predsednik družbe Qatar Sports Investments, predsednik PSG, katarske teniške zveze in tudi član izvršnega odbora Evropske nogometne zveze. Valcke pa je nekdanji generalni sekretar Fife, ki je moral zapustiti svoj položaj januarja 2016 zaradi korupcijskih obtožb.

Uefa postavila rok

Uefa je sicer ravno danes evropskim nogometnim ligam postavila rok do 25. maja, da se izjasnijo o nadaljevanju prvenstev. V pismu vsem 55 članicam, tudi Nogometni zvezi Slovenije, je predsednik Uefe Aleksander Čeferin zapisal, da mora vsaka liga, ki se odloči za predčasen konec sezone, sestaviti seznam klubov, ki so se kvalificirali v evropska tekmovanja, in sicer do 25. maja.

"V primeru, da se prvenstvo odpove iz legitimnih razlogov, bo Uefa od nacionalnih zvez zahtevala, da do 25. maja pojasnijo vse okoliščine za odpoved sezone in da izberejo klube za evropska tekmovanja v sezoni 2020/21 na temelju športnih meril v domačem prvenstvu 2019/20," je med drugim zapisal predsednik Uefe.

Konec tudi v Argentini

Diego Maradona se je rešil morebitnega izpada. | Foto: Reuters Diego Maradona se je rešil morebitnega izpada. Foto: Reuters Predčasno je sezono končalo tudi vodstvo argentinske nogometne lige. Vsa tekmovanja bodo končana, je sporočila argentinska nogometna zveza Afa. Nova sezona elitne lige naj bi se začela januarja 2021. Do leta 2022 ne bo napredovanja ali izpadanja, kar gre na roko legendarnemu Diegu Maradoni, ki je bil kot trener v nevarnosti izpada s svojim klubom Gimnasia y Esgrima La Plata.

Mesta za mednarodna tekmovanja, kot sta pokal libertadores in južnoameriški pokal, bodo dodeljena glede na zadnje položaje klubov na lestvici. Na prvih treh mestih so sicer Boca Juniors, River Plate in Velez Sarsfield.

Preberite še:

Serie A, logo
Sportal Italijanski klubi dosegli dogovor za dokončanje serie A, na Nizozemskem pa ...
Diego Simeone
Sportal Vročekrvni bojevnik, ki je prerasel v ikono Atletica
Sportal Francija žaluje, veliki junak St. Etienna izgubil boj z boleznijo
Ne spreglejte