Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2019,
13.17

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Wydad Esperance Sportive liga prvakov

Sobota, 1. 6. 2019, 13.17

4 leta, 10 mesecev

finale afriškega klubskega prvenstva

Kaos v finalu afriške lige prvakov, CAF sklical izredno sejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Esperance Sportiv | Nogometaši Esperance Sportive slavijo naslov afriškega klubskega prvaka, ki so ga osvojili za zeleno mizo. | Foto Reuters

Nogometaši Esperance Sportive slavijo naslov afriškega klubskega prvaka, ki so ga osvojili za zeleno mizo.

Foto: Reuters

Tunizijska ekipa Esperance Sportive je sinoči ubranila afriško ligo prvakov v nogometu in pokal osvojila četrtič v zgodovini. V domačem Radesu je pred 60.000 gledalci na povratni tekmi z 1:0 premagala Wydad iz Maroka, prva tekma se je v Casablanci končala neodločeno 1:1. Povratne tekme pa niso končali in Esperance je prvak postal za zeleno mizo.

Edini zadetek na drugi tekmi je v 41. minuti dosegel Youcef Belaili. Wydad je v 59. minuti nato dosegel zadetek, a so ga sodniki razveljavili. Maročani so nato zahtevali ogled videoposnetka in odločitev z zdaj v mednarodnem merilu uveljavljenim sistemom VAR, pa ta ni bil na voljo. Vodstvo in igralci Wydada nato niso želeli več igrati in po 90 minutah čakanja so zmago prisodili Esperanceju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvič v 55-letni zgodovini elitnega afriškega klubskega tekmovanja, ki poteka po sistemu ene domače in gostujoče tekme, se je primerilo, da finalni obračun ni bil odigran v celoti. Esperance, ki letos praznuje stoletnico obstoja, je po letih 1994, 2011 in 2018 četrtič prvak, Wydad pa je ostal pri dveh naslovih (1992 in 2017).

Esperance Sportiv | Foto: Reuters Foto: Reuters

Walid el Karti je v 59. minuti zatresel domačo mrežo, gambijski sodniki pa so dosodili prepovedan položaj in zadetek razveljavili. Televizijski posnetek je pokazal, da je bil strelec sicer v položaju, v katerem sodniki ne bi smeli razveljaviti zadetka, je pa tudi pokazal, da je el Karti ob strelu z glavo z ramo napravil prekršek nad igralcem domače zasedbe.

VAR ni bil na voljo

Gostje so nato zahtevali ogled videoposnetka in uporabo videotehnologije VAR, ki pa ni bila na voljo. Tunizijski mediji so poročali, da so bili v v vodstvu Wydada že pred tekmo obveščeni, da je VAR v okvari in ga ne bodo mogli uporabiti.

Videotehnologije VAR ni bila na voljo. | Foto: Reuters Videotehnologije VAR ni bila na voljo. Foto: Reuters

Igralci Wydad so množično protestirali, na igrišču so se jim pridružili tudi 69-letni trener Faouzi Benzarti ter rezervni igralci. Potem je morala posredovati še policija, saj je navijač z domačo rdeče-zlato zastavo skušal obračunati z igralci tekmecev. Potem so s tribun začeli metati še plastične steklenice in druge predmete in tekma je bila prekinjena.

Predsednik Afriške nogometne konfederacije (CAF) Ahmad Ahmad se je nato dolgo pogovarjal z vodstvoma Esperanceja in Wydada. Ker tudi po prekinitvi, ko so se strasti umirile, igralci Wydada niso želeli nadaljevati dvoboja, so dosodili zmago ekipi Esperance Sportive.

V torek izredna seja

Ahmad Ahmad je sklical izredno sejo izvršnega odbora CAF, na kateri bodo v torek razpravljali o petkovi povratni tekmi afriške lige prvakov. | Foto: Reuters Ahmad Ahmad je sklical izredno sejo izvršnega odbora CAF, na kateri bodo v torek razpravljali o petkovi povratni tekmi afriške lige prvakov. Foto: Reuters

Predsednik Afriške nogometne konfederacije (CAF) Ahmad Ahmad je sklical izredno sejo izvršnega odbora CAF, na kateri bodo v torek razpravljali o petkovi povratni tekmi afriške lige prvakov, v kateri je tunizijska ekipa Esperance Sportive v domačem Radesu pred 60.000 gledalci z 1:0 premagala Wydad iz Maroka, tekme pa potem niso končali.

"Po dogodkih, ki so se zgodili na povratni tekmi finala afriške lige prvakov in v luči regularnosti celotne sezone 2018/2019, se je predsednik CAF Ahmad Ahmad odločil, da skliče izredno sejo v torek, 4. junija. Na dnevnem redu bo le razprava o regularnosti in rešitvah glede na razplet tekme," so zapisali na spletni strani CAF.

Edini zadetek na petkovi tekmi je v 41. minuti dosegel Youcef Belaili. Wydad je v 59. minuti nato dosegel izenačujoči zadetek, a so ga sodniki razveljavili. Maročani so zatem zahtevali ogled videoposnetka in odločitev z zdaj v mednarodnem merilu uveljavljenim sistemom VAR, pa ta ni bil na voljo, ker je bil v okvari. Vodstvo in igralci Wydada nato niso želeli več igrati in po 90 minutah čakanja so zmago prisodili Esperanceju.

Zmeda že na prvi tekmi

Gehad Grisha si je zaradi slabega sojenja na prvi tekmi prislužil šestmesečno prepoved sojenja. | Foto: Reuters Gehad Grisha si je zaradi slabega sojenja na prvi tekmi prislužil šestmesečno prepoved sojenja. Foto: Reuters

Tudi prva finalna tekma ni minila brez razprtij, ključno vlogo pred tednom dni v Maroku pa so odigrali VAR in egiptovska sodniška ekipa ter igralca iz Slonokoščene obale. Prejšnji petek je bil izid v Rabatu 1:1 za Wydad. Ta ekipa je zaradi izključitve svojega kapetana Brahima Nakacha v 49. minuti igrala z desetimi možmi. Igralec Slonokoščene obale Fousseny Coulibaly je goste povedel v vodstvo (44.), izenačil je njegov rojak Cheick Comara (79.).

Sodniki so drugi zadetek Wydada razveljavili zaradi igranja z roko, domačim pa prav tako po uporabi tehnologije VAR niso dosodili kazenskega strela po domnevnem igranju tekmecev z roko. CAF je nato kaznovala sodnike iz Egipta s šestmesečno prepovedjo sojenja z obrazložitvijo, "da je bilo sojenje zelo slabo". Glavni sodnik je bil Gehad Grisha, ki je sodil tudi na lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji.

Škandal se je zgodil le 20 dni pred začetkom afriškega pokala narodov, reprezentančnega prvenstva 24 ekip črne celine, ki bo potekal v Egiptu.

Preberite še:

Mauricio Pochettino, Jürgen Klopp
Sportal "Nisem prepričan, ali sta v finalu res dve najboljši ekipi"
Liverpool Navijač
Sportal Rdeča invazija v Madrid, kjer Slovenci upajo na čudež
Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin: Če bi že moral izbrati, bi rekel Liverpool
Ne spreglejte