Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 6. 2024,
22.52

Osveženo pred

1 dan, 9 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

Gareth Southgate gruzijska nogometna reprezentanca Španska nogometna reprezentanca slovaška nogometna reprezentanca angleška nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Nedelja, 30. 6. 2024, 22.52

1 dan, 9 ur

Euro 2024, 15. igralni dan (30. junij), osmina finala

Španci napolnili mrežo Gruzije, Anglija po drami in podaljšku naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43
Harry Kane Jude Bellingham Anglija Slovaška Euro | Harry Kane in Jude Bellingham sta poskrbela za preobrat. | Foto Guliverimage

Harry Kane in Jude Bellingham sta poskrbela za preobrat.

Foto: Guliverimage

Švicarji in Nemci so si na sobotnih uvodnih nogometnih tekmah osmine finala evropskega prvenstva v Nemčiji po zmagah nad Italijani in Danci izborili nastop med osem najboljših. V nedeljo sta na vrsti naslednji dve od preostalih šestih tekem za preboj v četrtfinale. Angleško-slovaški obračun v Gelsenkirchnu so po pravi drami, ko so bili skorajda že na robu prepada, po podaljšku z 2:1 dobili Angleži, špansko-gruzijski v Kölnu pa je s 4:1 pripadel favoriziranim Špancem. V ponedeljek ob 21. uri nov boj na tem Euru čaka tudi Slovenijo. Nasproti ji bo stala Portugalska.

Euro 2024, osmina finala:

Nedelja, 30. junij:

Jamal Musiala Nemčija Euro 2024
Sportal Nemcev ni zmedla niti dolga prekinitev, konec za branilce naslova

Uvod v popoldansko srečanje je pripadel Slovakom, ki so bili nekoliko nevarnejši, a prave priložnosti v prvih 20 minutah nismo dočakali. Smo pa kar štiri rumene kartone, med drugim ga je dobil Marc Guehi, ki bo moral izpustiti četrtfinalni obračun. V 22. minuti je bilo vroče pred slovaškimi vrati, a Harry Kane je sprožil v hrbet nasprotnika in žoga je zletela mimo vrat. Angleži so nekaj trenutkov pred tem zahtevali tudi prekršek v kazenskem prostoru nad Philom Fodnom in najstrožjo kazen, a turški sodnik je le zamahnil z roko. 

V 25. minuti pa šok za tri leve. David Strelec je imenitno zaposlil Ivana Schranza, ta pa je iz bližine zadel in popeljal Slovake v vodstvo. Anglija je nato prevzela pobudo, a konkretnejše priložnosti si do polčasa ni pripravila.

Ivan Schranz je Slovake popeljal v vodstvo. | Foto: Guliverimage Ivan Schranz je Slovake popeljal v vodstvo. Foto: Guliverimage

Mojstrovina Bellinghama za podaljšek

Na uvodu v drugi polčas pa je končno sledilo tudi veselje Angležev, a bilo je kratkotrajno, saj so Fodnov zadetek v 50. minuti po posredovanju sistema VAR razveljavili. Kmalu zatem je bilo vroče tudi pred vrati Anglije, a Strelec je z razdalje sprožil nekoliko mimo vrat. V 60. minuti je imela Anglija prosti strel iz ugodnega položaja tik ob kazenskem prostoru, a Kieran Trippier ga je slabo izvedel in žogo poslal v živi zid.

Anglija je še naprej napadala, kapetan Kane je v 78. minuti z glavo sprožil za las mimo vrat. V 81. minuti pa je bil Martin Dubravka že premagan, a veselje Declanu Riceu je preprečila vratnica. V peti minuti dodatka pa je za Anglijo zadel Jude Bellingham. Zvezdnik madridskega Reala je bil celotno srečanje bolj kot ne neviden, nato pa je s škarjicami poskrbel, da se je tekma prevesila v podaljšek.

Jude Bellingham se je izkazal s škarjicami in tekmo popeljal v podaljšek. | Foto: Guliverimage Jude Bellingham se je izkazal s škarjicami in tekmo popeljal v podaljšek. Foto: Guliverimage

V podaljšku takoj šok za Slovake

Že v drugi minuti prvega podaljška so trije levi vodili. Ivan Toney je žogo z glavo vrnil v osrčje kazenskega prostora, tam pa je bil v najboljšem položaju Kane in žogo z glavo zabil v mrežo. Tik pred koncem prvega dela je nato s Petrom Pekarikom zapretila še Slovaška, a njegov strel je za las zgrešil cilj. Drugi del podaljška, z izjemo Toneyjevega strela v izdihljajih tekme, ni ponudil večjih priložnosti in Anglija je vendarle napredovala med osem najboljših.

Na delu Španci in Gruzijci

Večerno srečanje med Španijo in Gruzijo je postreglo s priložnostjo za Špance, roke gruzijskega vratarja je ogrel Daniel Carvajal. V 28. minuti pa šok za Špance. Po predložku je v boju s Khvicho Kvaratskhelio Robin Le Normand žogo poslal v lastno mrežo. Španci so takoj pritisnili, a po strelu Fabiana Ruiza se je ponovno izkazal Giorgi Mamardashvilli. V 35. minuti je z roba kazenskega prostora sprožil še Marc Cucurella, gruzijski vratar pa je bil ponovno na mestu.

Robin Le Normand (levo) je zabil avtogol. | Foto: Guliverimage Robin Le Normand (levo) je zabil avtogol. Foto: Guliverimage

V 38. je bil nevaren Nico Williams, minuto kasneje pa je Rodri zabil z roba kazenskega prostora. Zadetek je nato preverjal VAR in ga tudi potrdil. Na odmor sta tako ekipi odšli poravnani.

Španci v nadaljevanju hitro do vodstva

Drugi polčas so bolje odprli Španci in povedli z zadetkom Fabiana Ruiza v 51. minuti. Ruiz je z glavo zadel po natančnem predložku Laminea Yamala. Španci so nato v 72. minuti zabili, a je bil avtogol Giorgia Gvelesianija zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. Kmalu zatem, v 75. minuti, pa so po hitrem protinapadu in samostojnem prodoru Willamsa povedli s 3:1.

Nico Williams se je podpisal pod tretji gol Španije. | Foto: Guliverimage Nico Williams se je podpisal pod tretji gol Španije. Foto: Guliverimage

Kmalu za tem, v 84. minuti, je bil z roba kazenskega prostora natančen še Dani Olmo in srečanje je bilo praktično odločeno. Španci so ga nato mirno tudi pripeljali do konca.

Ponedeljkova para osmine finala sta Francija – Belgija in Portugalska – Slovenija, torkova pa Romunija – Nizozemska in Avstrija – Turčija.

Pari osmine finala:

Sobota, 29. junij
Švica : Italija 2:0 (1:0)
Freuler 37., Vargas 46.

Nemčija : Danska 2:0 (0:0)
Havertz 53./11-m, Musiala 68.

Nedelja, 30. junij
Anglija : Slovaška 2:1 (1:1, 0:1) - po podaljšku
Bellingham 90+5., Kane 92; Schranz 25.

Španija : Gruzija 4:1 (1:1) 
Rodri 39., Ruiz 51., Williams 75., Olmo 83.; Le Normand 18. (ag).

Ponedeljek, 1. julij
18.00 Francija – Belgija
21.00 Portugalska – Slovenija (Frankfurt)

Torek, 2. julij
18.00 Romunija – Nizozemska
21.00 Avstrija – Turčija

Žan Karničnik, Aleksandar Vučić
Sportal Žan Karničnik pozdravlja razočaranega Aleksandra Vučića
Slovenija Danska Euro Stuttgart
Sportal Vstopnice za tekmo stoletja še na voljo Slovencem! Kaj svetuje NZS?
Erik Janža
Sportal Neverjeten projektil Slovenca, ki mu na Euru gleda v hrbet vsa Evropa
Matjaž Kek
Sportal Ganljive besede selektorja Keka o Šešku in Iličiću
Daniele Orsato
Sportal V Katarju razjezil Hrvate, zdaj bo sodil Sloveniji na "dvoboju stoletja"
Adrian Zeljković
Sportal Biser slovenskega nogometa, ki mu je v enem letu uspel meteorski vzpon
Luka Brkljača
Sportal Simpatični Hrvat, ki s Slovenijo piše pravljico na Euru
Ne spreglejte