Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2024,
22.55

Osveženo pred

2 dneva, 7 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,99

Natisni članek

romunska nogometna reprezentanca Portugalska nogometna reprezentanca gruzijska nogometna reprezentanca Belgijska nogometna reprezentanca turška nogometna reprezentanca slovenska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Sreda, 26. 6. 2024, 22.55

2 dneva, 7 ur

Euro 2024, 13. igralni dan (26. junij)

Silva Gruziji podaril zmago, Slovenija v osmini finala proti Ronaldu in ne Romunom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,99
Euro 2024 Portugalska Gruzija Khvicha Kvaratskhelia | Khvicha Kvaratskhelia je zadel že v drugi minuti in Gruzija je povedla proti favorizirani Portugalski. | Foto Reuters

Khvicha Kvaratskhelia je zadel že v drugi minuti in Gruzija je povedla proti favorizirani Portugalski.

Foto: Reuters

Slovenci bodo dvoboj osmine finala evropskega prvenstva igrali prvega julija ob 21.00 v Frankfurtu proti Portugalski, potem ko je ta izgubila v tretjem krogu skupine F. Za svojo sploh prvo zmago na evropskih prvenstvih jo je z 2:0 premagala Gruzija in kot tretja iz te skupine napredovala med 16 najboljših. Druga je Turčija, ki je z 2:1 premagala Češko. Pred tem je Romunija osvojila skupino E, kjer so vse štiri reprezentance končale s štirimi točkami: 1. Romunija, 2. Belgija, 3. Slovaška, 4. Ukrajina. Zadnja je torej po remiju z Belgijo 0:0 s štirimi točkami v solzah odšla domov. Še nikoli ni na evropskih prvenstvih izpadla ekipa s štirimi točkami. Slovaška in Romunija sta igrali 1:1.

Josip Iličić
Sportal Filmska zgodba Josipa Iličića s srečnim koncem očarala svet

Euro 2024, 3. krog (skupini E in F)

Sreda, 26. junij

Adam Gnezda Čerin
Sportal Adam Gnezda Čerin: O tem sem sanjal kot otrok
Pari osmine finala:

Sobota, 29. 6.

18.00 Švica - Italija
21.00 Nemčija - Danska

Nedelja, 30. 6.
18.00 Anglija - Slovaška
21.00 Španija - Gruzija

Ponedeljek, 1. 7.
18.00 Francija - Belgija
21.00 Portugalska - Slovenija (Frankfurt)

Torek, 2. 7.
18.00 Romunija - Nizozemska
21.00 Avstrija - Turčija

Gruzijci vodili že od druge minute

Cristiano Ronaldo je ob vlečenju za dres padel kot pokošen in zaradi ugovarjanja prejel rumeni karton. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je ob vlečenju za dres padel kot pokošen in zaradi ugovarjanja prejel rumeni karton. Foto: Reuters Da bi slovenska reprezentanca igrala proti Cristianu Ronaldu, je bilo pred zadnjim dnevom tretjega kroga prvega dela Eura mogoče le v enem primeru, in sicer če bi v osmino finala napredovale tretjeuvrščene ekipe iz skupin C (Slovenija), D (Nizozemska), E (Slovaška) in F (Gruzija), kar se je na koncu tudi uresničilo. Ker je ravno Gruzija v zadnjem krogu presenetila favorizirano Portugalsko, ji je uspel veliki met in je tako nekoliko premešala karte pred osmino finala. Če bi namreč tretjeuvrščenim v skupini A Madžarom uspelo ostati med najboljšimi štirimi tretjeuvrščenimi, bi Slovenci igrali z Romunijo, tako pa bo tekmec Slovenije v ponedeljek Portugalska, ki je zasedla vrh skupine F.

Gruzijci so tako pripravili veliko presenečenje in premagali Portugalsko. Ker je ta že uvrščena v osmino finala, je selektor v prvi postavi zamenjal kar osem nogometašev. Je pa v njej ostal Ronaldo, ki na tem prvenstvu še ni zadel. In premešana postava Portugalske si je že v drugi minuti privoščila napako v obrambi (slaba podaja Antonia Silve nazaj). Tako sta podarjen protinapad za vodstvo Gruzije z 1:0 unovčila podajalec Georges Mikautadze in strelec Khvicha Kvaratskhelia. Nov dramatični trenutek se je zgodil v 28. minuti, ko je zaradi vlečenja za dres v kazenskem prostoru teatralno padel Ronaldo. Sodnik ni zapisal in portugalski zvezdnik je bil besen kot ris. Dobil je rumeni karton. Medtem ko je Ronaldo ležal na tleh, je žogo dobil Francisco Conceicao, a streljal prek gola.

Georges Mikautadze je z bele točke zadel za 2:0. | Foto: Reuters Georges Mikautadze je z bele točke zadel za 2:0. Foto: Reuters Portugalci so drugi polčas začeli s precej več energije in želje za zadetek, nato pa je v 53. minuti Silva Gruziji podaril še drugi zadetek. Povsem po nepotrebnem je v kazenskem prostoru s podplatom štartal na Otarja Kiteishvilija. Po pregledu s sistemom VAR so dobili enajstmetrovko in uspešno jo je izvedel Georges Mikautadze. To je njegov že tretji gol na tem prvenstvu, s katerim je trenutno najboljši strelec turnirja. Petindvajset minut pred koncem tekme je Ronaldo razočaran, brez gola in ob zaostanku z 0:2, odšel na klop. Portugalski navijači na tribunah so bili besni kot risi, gruzijski pa so slavili že pred koncem tekme. Rezultat se ni več spremenil. Gruzija je na svojem prvem evropskem prvenstvu prvič zmagala in se uvrstila v osmino finala.

Medtem je precej težje delo za napredovanje čakalo Čehe, saj so že v 20. minuti dvoboja s Turčijo ostali z igralcem manj. Drugi rumeni karton in pot pod prho je dobil Antonin Barak. Turki so premoč v posesti žoge in številu igralcev unovčili šele v 51. minuti, ko je po podaji Ismaila Yukseka zadel Hakan Calhanoglu. Kljub igralcu manj so bili v drugem polčasu Čehi bolj podjetni in so izkoristili svoj že šesti strel znotraj okvira gola. Za izenačenje na 1:1 je zabil Tomas Souček. V sodnikovem dodatku so Turki le dosegli drugo zmago na prvenstvu, za končni izid 2:1 je zadel Cenk Tosun.

Bojan Prašnikar, nekdanji nogometaš, trener in selektor slovenske reprezentance
Sportal Bojan Prašnikar: Nogomet dopušča presenečenja in tudi mi se moramo prepustiti kakšnim

Ukrajinci s štirimi točkami v solzah domov, prva Romunija

V izenačeni skupini E, kjer ni izstopala nobena ekipa, je prvo mesto osvojila Romunija. | Foto: Reuters V izenačeni skupini E, kjer ni izstopala nobena ekipa, je prvo mesto osvojila Romunija. Foto: Reuters

Razvan Marin je z bele točke zadel za 1:1. | Foto: Reuters Razvan Marin je z bele točke zadel za 1:1. Foto: Reuters V skupini E so imele pred tekmama tretjega kroga vse štiri ekipe, Romunija, Belgija, Slovaška in Ukrajina, tri točke. In že ob polčasu je kazalo, da bodo imele tudi po njem vse enako število točk, torej štiri. Na tekmi med Ukrajino in Belgijo po 45 minutah nismo videli gola, prvi so znotraj okvira gola streljali trikrat, drugi pa dvakrat. Na dvoboju med Slovaško in Romunijo pa je bilo 1:1. Po lepem preigravanju je Juraj Kucka podal v kazenski prostor in za vodstvo Slovakov je v 24. minuti z glavo zadel Ondrej Duda. V 37. minuti je Razvan Marin z bele točke premagal Martina Dubrovko in Romuni so se polčas pred koncem dvobojev v skupini E vrnili na prvo mesto.

Georgi Sudakov razočaran in v solzah  | Foto: Reuters Georgi Sudakov razočaran in v solzah Foto: Reuters V drugem polčasu ne na eni ne na drugi tekmi gol ni padel. To je pomenilo, da so res vse ekipe končale s po štirimi točkami, in tako četrta Ukrajina z več točkami kot Slovenija potuje domov, ker ima v skupini najslabšo gol razliko. Prvo tekmo je z Romuni izgubila z 0:3. Še nikoli se ni zgodilo, da bi na evropskem prvenstvu izpadla ekipa, ki je osvojila štiri točke. Razočarani Ukrajinci so po zadnjem sodnikovem žvižgu v solzah popadali po zelenici. Njihovi naboji so bili celotno tekmo slepi. Imeli so 14 strelov proti golu, štiri znotraj okvira vrat, a niso zadeli. "Zaključno žogo" za zmago so imeli v sodnikovem dodatku, po strelu Georgija Sudakova z 12 metrov pa se je izkazal Koen Casteels. Tudi Artem Dovbik, ki je v pretekli klubski sezoni blestel v dresu Girone, ni zatresel mreže. 

Euro 2024, Jan Oblak
Sportal Jan Oblak: Malo trpljenja se hitro pozabi. Presrečni, veseli, ponosni!

Lestvice:

Euro 2024 Köln Slovenija Anglija remi
Sportal Slovenija je trpela, a je brez poraza v osmini finala!
Navijači nogomet
Sportal Po 90 minutah grizenja nohtov eksplozija navdušenja #video #foto
Euro 2024 Köln Slovenija Anglija remi
Sportal "David proti Goljatu ni bil mit, za Slovenijo je to realnost"
Gareth Southgate
Sportal Gareth Southgate na udaru kritik in kozarcev piva: Razumem, a ...
Euro 2024 Köln Slovenija Anglija remi
Sportal Slovenci s prebojem v osmino finala okrepili zaslužek na Euru
Ne spreglejte