Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
26. 6. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,48

2

Natisni članek

Zgodbe, ki jih piše SP

Torek, 26. 6. 2018, 4.00

5 let, 8 mesecev

ZGODBE, KI JIH PIŠE SP (7): Essam El-Hadary

Najstarejši v zgodovini: tako star, da je soigralec spal z njegovo hčerko

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,48

2

Essam El Hadary | Foto Reuters

Foto: Reuters

Essam El-Hadary je včeraj na tretji tekmi Egipta prvič zaigral v Rusiji in postal najstarejši nogometaš v zgodovini svetovnih prvenstev. Mejnik prejšnjega rekorderja je popravil za več kot dve leti. Na dan tekme proti Savdski Arabiji je bil star 45 let in 161 dni. Izkazal se je z ubranjeno enajstmetrovko in poskrbel, da danes o njem govori ves svet. Spoznajte njegovo zanimivo zgodbo.

⇒ Spremljajte rubriko: Zgodbe, ki jih piše SP

Vsako svetovno nogometno prvenstvo spiše nekaj zgodb, ki si jih še dolgo zapomnimo. Pod eno izmed tistih, ki bo zaznamovala dogajanje letos poleti na nogometnih štadionih v Rusiji, se je zagotovo podpisal kapetan Egipta.

Pozabite na Mohameda Salaha, enega od najbolj vročih napadalcev na svetu, ki je za finalista lige prvakov Liverpool v tej sezoni zabil kar 44 golov. Na s petimi goli najboljšega strelca afriških kvalifikacij, ki je oktobra lani z golom v 95. minuti za zmago nad Gano Egiptu prinesel svetovno prvenstvo, na katerega so sedemkratni afriški prvaki čakali kar 27 let, in dva gola za Egipt na dveh tekmah zabil tudi v Rusiji.

V dresu Egipta je debitiral daljnega leta 1996, ko nekaterih njegovih soigralcev še ni bilo niti na svetu. | Foto: Reuters V dresu Egipta je debitiral daljnega leta 1996, ko nekaterih njegovih soigralcev še ni bilo niti na svetu. Foto: Reuters

Še večja zgodba je tista, pod katero se je podpisal nogometaš, ki je v reprezentanci debitiral, ko nekaj njegovih zdajšnjih soigralcev še sploh ni bilo na svetu.

Essam El-Hadary je tako star, da je njegov soigralec iz reprezentance Mahmoud Abdel-Moneim pred časom prijateljeval z njegovo hčerko Shadwo El-Hadary. Z njo je bil celo zaročen, a je zaroka trajala le 48 dni. Do trenutka, ko je nesrečna Swadwa izvedela, da je 24-letni nogometaš Al-Ittihada iz Savdske Arabije že poročen.

Zaradi tega mu je El-Hadary zelo zameril in z njim sploh ne komunicira. Kdo ve, morda tudi zaradi tega je Egipčanom letos v Rusiji zmanjkalo pravega moštvenega duha, da bi izpolnili cilj in se uvrstili v osmino finala, tako pa se po treh porazih poslavljajo po prvem delu.

Najstarejši nogometaši na SP:

45 let, 5 mesecev in 11 dni - Essam El-Hadary (Egipt, SP 2018)
43 let, 3 dni  – Faryd Mondragon (Kolumbija, SP 2014)
42 let, 1 mesec, 8 dni – Roger Milla (Kamerun, SP 1994)
41 let – Pat Jennings (Severna Irska, SP 1986)
40 let, 9 mesecev, 19 dni – Peter Shilton (Anglija, SP 1990)
40 let, 4 meseci, 13 dni – Dino Zoff (Italija, SP 1982)

Kolumbijec je v Brazilijo prišel samo zato, da bi postal rekorder

Toda nesrečna ljubezenska zgodba, o kateri bodo v teh dneh verjetno pisali vsi svetovni mediji, ni tista, zaradi katere se je El-Hadary znašel v središču pozornosti, ampak zaradi rekorda, ki ga je vzel iz rok Faryda Mondragona. Kolumbijca, ki je bil na zadnjem svetovnem prvenstvu le atrakcija in je v Brazilijo pripotoval izključno zato, da iz rok vzame 20 let star rekord legendarnega Kamerunca Rogerja Milla, potem pa z nastopom v zadnjih petih minutah nepomembne zadnje tekme skupinskega dela proti Japonski (4:1) rekorder tudi postal in bil to vse do včerajšnjega dne, ko se je moral umakniti legendarnemu Egipčanu.

Faryd Mondragon je rekorder postal, ko je na SP 2014 proti Japonski zaigral v zadnjih petih minutah. | Foto: Reuters Faryd Mondragon je rekorder postal, ko je na SP 2014 proti Japonski zaigral v zadnjih petih minutah. Foto: Reuters

Trikrat je zmagal na afriškem pokalu in bil trikrat vratar turnirja

Nogometaš, ki je pot profesionalca začel daljnega leta 1993 in veliko večino četrt stoletja dolge kariere - razen kratkega skoka v Švico, Sudan in zdaj Savdsko Arabijo -, preživel v rodni državi, je pomemben član Egipta, v majici katerega je prvič nastopil že leta 1996.

Za Egipt je branil že na 158 tekmah in z njim osvajal vse mogoče lovorike. Trikrat je zmagal na afriškem pokalu narodov in bil ob vseh treh podvigih izbran za najboljšega vratarja turnirja.
V letih 2006, 2008 in 2010 je z Egiptom postal afriški prvak. | Foto: Getty Images V letih 2006, 2008 in 2010 je z Egiptom postal afriški prvak. Foto: Getty Images

Na afriškem pokalu narodov je zbral rekordnih 28 nastopov in postal najstarejši nogometaš v zgodovini tekmovanja.

Igral je tudi na dveh pokalih konfederacij in leta 2009 blestel pri zmagi nad Italijo z 1:0, eni od bolj odmevnih egiptovskega nogometa do zdaj.

Ima kar 158 nastopov, a je šele tretji na lestvici

Zanimivo, da El-Hadary še zdaleč ni rekorder Egipta po številu nastopov v reprezentanci. Šele na tretjem mestu je.

Rekorder je legendarni vezist Ahmed Hassan, ki je med letoma 1995 in 2012 zbral neverjetnih 184 nastopov in zabil 33 golov.

Na drugem mestu je s 169 nastopi, na katerih je zmogel kar 69 golov, kar je rekord Egipta, legendarni napadalec Hossam Jassan, ki je v izbrani vrsti nastopal med letoma 1985 in 2006.

Bil je že odpisan, a se je vrnil

Danes je kapetan Egipta. | Foto: Getty Images Danes je kapetan Egipta. Foto: Getty Images V kvalifikacijah za Rusijo je bil kapetan in branil na petih od šestih tekem. Izpustil je le zadnjo, ko je bilo že jasno, da je Egipt napredoval.

Pri zelo pomembnih zmagah nad Ugando in Gano je navdušil in ni prejel gola. Bil je eden od junakov Egipta.

Še leto pred tem je bilo drugače. Preden so se začele kvalifikacije za letošnje prvenstvo, je v treh letih branil le petkrat.

Na afriški pokal 2017 je pripotoval kot tretji vratar, a nato izkoristil poškodbe soigralcev, na prvi tekmi na igrišče vstopil po pol ure igre in zaklenil vrata Egipta.

Prvi gol je dobil šele v polfinalu in na afriškem pokalu narodov, na katerem so se Egipčani ustavili šele v finalu, klonil po 653 minutah oziroma sedmih tekmah, pa tudi sedmih letih.

Egipt je po dogodkih iz let 2011 in 2013 izginil z zemljevida

Egipta namreč po tem, ko je leta 2010 z El-Hadaryjem v vratih tretjič v štirih letih postal afriški prvak, na nogometnem zemljevidu nekaj časa praktično ni bilo. Izpustil je zadnje tri afriške pokale in seveda tudi svetovno prvenstvo 2014.

Egipt je izpustil tri afriške pokale in kar 28 let čakal na novo SP. V zadnjem letu se je dvignil iz krize. | Foto: Getty Images Egipt je izpustil tri afriške pokale in kar 28 let čakal na novo SP. V zadnjem letu se je dvignil iz krize. Foto: Getty Images

Egiptovski nogomet je zajela velika kriza. V dveh letih, 2011 in 2013, domačega prvenstva sploh ni bilo. Prvič zaradi arabske pomladi, drugič zaradi tragedije na štadionu Port Said, na katerem je v izgredih umrlo več kot 70 ljudi.

Na štadionu v Aleksandriji štiri leta pozneje je bilo povsem drugače. El-Hadary in soigralci so oktobra lani osrečili 75 tisoč ljudi na tribunah in še skoraj sto milijonov po vsej državi, ki je nora na nogomet.

Prej so prvenstva bojkotirali, potem jim preprosto ni šlo

Veselje Moja Salaha oktobra lani. | Foto: Reuters Veselje Moja Salaha oktobra lani. Foto: Reuters Egipt je do letošnjega mundiala nastopil samo na dveh svetovnih prvenstvih. Leta 1934 je v nekdanjem sistemu tekmovanja izpadel po prvi tekmi in porazu proti Madžarski.

Ob zadnjem nastopu leta 1990 je na svetovnem prvenstvu, kot ga poznamo danes, izpadel po skupinskem delu po remijih proti Nizozemski in Irski ter porazu z 0:1 proti Angliji v zadnjem krogu.

Verjetno bi se lahko Egipčani pohvalili z vsaj še kakšnim nastopom na svetovnih prvenstvih, a se za tri sploh niso podali v kvalifikacije, medtem ko so kar štiri prvenstva iz takšnih ali drugačnih razlogov bojkotirali.

Od kvalifikacij za SP 1974 so vedno sodelovali, a bili zdaj uspešni šele drugič v 11 poskusih.

Izpolnil je željo pokojnega očeta

"Moj pokojni oče je sanjal o tem, da bi me nekoč z Egiptom videl braniti na svetovnem prvenstvu. Upam, da bo ponosen name," je pred začetkom svetovnega prvenstva v Rusiji povedal El-Hadary.

Po številnih mejnikih in dosežkih je vratarju Egipta manjkal samo še nastop na svetovnem prvenstvu. | Foto: Reuters Po številnih mejnikih in dosežkih je vratarju Egipta manjkal samo še nastop na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters

"Naredil bom vse, da bom na svetovnem prvenstvu branil barve moje države. Uspelo mi je skoraj vse. Osvojil sem 37 lovorik in doživel nekaj izjemnih trenutkov, želim si izpolniti samo še zadnje sanje in dokazati, da beseda nemogoče ne obstaja. Samo verjeti je treba in trdo trenirati," je dodal veteran, ki ni zadovoljen že, če je zraven v garderobi ali ob igrišču, ampak želi igrati in iskreno verjame, da lahko pomaga. "Vem, da lahko skupaj osrečimo Egipt," je še povedal takrat, nato pa na tekmah proti Rusiji in Urugvaju dočakal veliki razočaranji.

Pred skoraj 20 leti je jezil Zlatka Zahovića, zdaj je razjezil še njega

Selektor Hector Cuper, ki je v času skupnega sodelovanja pri Valencii nekoč že jezil Zlatka Zahovića, ko ga ni postavljal na igrišče, ga je posadil na klop in prednost namenil 16 let mlajšemu vratarju Al Ahlyja Mohamedu El Shenawyju, ki je do prvenstva v Rusiji za reprezentanco zaigral le trikrat in v njeni majici debitiral šele marca letos.

Takole je na tekmi proti Savdski Arabiji ustavil strel z enajstih metrov. | Foto: Reuters Takole je na tekmi proti Savdski Arabiji ustavil strel z enajstih metrov. Foto: Reuters

Potem pa so Egipčani izgubili prvi tekmi in ostali brez možnosti za napredovanje v izločilne dele, je argentinski trener popustil in El-Hadaryja postavil med vratnici ter poskrbel, da imamo novega rekorderja. Ob tem pa se je verjetno spraševal, kaj bi bilo, če bi se tako odločil že na prvih tekmah. El-Hadary je z ubranjeno enajstmetrovko in še nekaj obrambami spet dokazal, da je verjetno še vedno najboljši vratar, kar jih Egipt ima.

Prejšnje zgodbe:

Ivan Rakitić
Sportal Ganljiva zgodba hrvaškega zvezdnika, ki bo orosila oči bralcev
Denis Čerišev
Sportal Neverjetna zgodba domačega junaka, ki je bolj Španec kot Rus
Romelu Lukaku
Sportal Ko je videl, kaj počne mama, se je spremenil v vojaka na misiji
Frank in Gustavo Damasceno
Sportal Brkati navijač, ki se je zasmilil celemu svetu
Birkir Mar Saevarsson
Sportal Delavec iz tovarne soli, ki je v žep pospravil argentinske milijonarje
Hirving Lozano
Sportal Nov čudež iz Eindhovna: fant, ki je včeraj v Mehiki sprožil potres
Ne spreglejte