Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 6. 2018,
19.30

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

2

Natisni članek

FIFA SP 2018 Zgodbe, ki jih piše SP

Torek, 19. 6. 2018, 19.30

5 let, 10 mesecev

Zgodbe, ki jih piše SP (3.)

Brkati navijač, ki se je zasmilil celemu svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

2

Frank in Gustavo Damasceno | Foto zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

Frank in Gustavo Damasceno sta sinova pokojnega Clovisa Acoste Fernandesa, najbolj prepoznavnega in strastnega navijača brazilske nogometne reprezentance. Znan je bil pod vzdevkom Gaucho da Copa ali 12. igralec brazilske nogometne reprezentance. V živo si je ogledal sedem mundialov, po njegovi smrti septembra 2015 njegova sinova nadaljujeta tradicijo obiskovanja prvenstev.

⇒ Spremljajte rubriko: Zgodbe, ki jih piše SP

Tako kot njun oče Clovis Acosta Fernandes sta tudi sinova Frank in Gustavo Damasceno (desno na zgornji fotografiji), ki ponosno nosi očetov klobuk s številnimi priponkami iz preteklih mundialov, le brki so njegovi, se pošali, zaljubljena v nogomet. Če si rojen v Braziliji, težko, da bi te ta ljubezen obšla.

Boleča zadnja tekma

Njun oče se je med letoma 1990 in 2014 kot navijač udeležil sedmih svetovnih prvenstev, zadnja tekma brazilske reprezentance, ki ji je bil priča na prizorišču, je bila najbolj boleča. Šlo je za polfinalni obračun svetovnega prvenstva v Braziliji leta 2014, kjer so Brazilci proti Nemcem doživeli sramoten poraz.

Birkir Mar Saevarsson
Sportal Delavec iz tovarne soli, ki je v žep pospravil argentinske milijonarje

Elf jih je pred šokiranimi domačimi navijači porazil s kar 7:1. Fernandes je takrat na tribunah obsedel kot kup nesreče, njegova klavrna podoba je v trenutku obkrožila svet. Pozneje so v javnosti zaokrožile informacije, da je takrat že vedel, da bo zaradi njegovega zdravstvenega stanja - za posledicami raka je umrl dobro leto pozneje - to njegovo zadnje prvenstvo.

Fernandesova sinova verjameta, da bo Brazilija igrala v finalu

Priljubljeni Fernandes je takrat kopijo pokala iz SP leta 1950 v Braziliji, ki ga je izdelal sam in je menda po teži in velikosti povsem enak pravemu, v trenutku razočaranja izročil nemški navijačici in jo prosil, naj ga odnese na finalno tekmo. Pozneje je lovoriko dobil nazaj in zdaj po Rusiji, prizorišču 21. svetovnega nogometnega prvenstva, z njim paradirata njegova sinova. Kot sta povedala novinarju Associated Pressa, verjameta, da bosta pokal odnesla vse do finala. Tam si najbolj želita videti Brazilijo in Argentino. Brazilija je sicer na prvi tekmi s Švico igrala neodločeno 1:1, enak razultat pa so Argentinci dosegli na tekmi z Islandijo.

Anglija, Tunizija
Sportal Junak Anglije po dramatični zmagi nad sodnike

Fernandes je po katastrofalnem porazu Brazilije v polfinalu svetovnega prvenstva v Braziliji kopijo pokala, ki ga je spremljal na sedmih svetovnih prvenstvih, predal nemški navijačici in jo prosil, naj ga odnese na finalno tekmo.   | Foto: Getty Images Fernandes je po katastrofalnem porazu Brazilije v polfinalu svetovnega prvenstva v Braziliji kopijo pokala, ki ga je spremljal na sedmih svetovnih prvenstvih, predal nemški navijačici in jo prosil, naj ga odnese na finalno tekmo. Foto: Getty Images

Frank se je po številu svetovnih prvenstev, ki si jih je ogledal v živo (7), že zdaj izenačil s pokojnim očetom, za Gustava je mundial v Rusiji četrti.

Svetovno prvenstvo 1970 - začetek velike ljubezni

Njun oče je nogometna prvenstva vzljubil daljnega leta 1970. Takrat je na televiziji spremljal prenos svetovnega nogometnega prvenstva v Mehiki in to ga je zasvojilo. "Takrat sem si vse tekme ogledal po televiziji in to štejem kot začetek moje strastne nogometne zgodbe."

"Ko sem okusil vsa ta čustva, sem si obljubil, da bom nekoč tudi sam del tega prvenstva in da bom nekega dne zraven, ko bo Brazilija nastopila v finalu. Sanje so se mi uresničile leta 1990 v Italiji. To je bilo moje prvo svetovno prvenstvo in te občutke še danes nosim s seboj," se je pred leti razgovoril simpatični brkač in dodal: "Lahko ste prepričani, da bom prav jaz tisti igralec, ki bo v zgodovini zapisan kot človek z največ nastopi za Brazilijo."

Rurik Gislason
Trendi Postavni Islandec je čez noč postal zvezda SP v Rusiji #foto

To mu je najverjetneje tudi uspelo. Tekme brazilske nogometne reprezentance si je namreč v živo ogledal več kot 150-krat!

Brazilsko izbrano vrsto je spremljal na šestih južnoameriških prvenstvih, štirih pokalih konfederacij in olimpijskih igrah.

Rak mu je preprečil, da bi si v živo ogledal še osmi zaporedni nogometni spektakel. Umrl je septembra 2015, star je bil 60 let.

Nikola Kalinić 1
Sportal Afera, ki odmeva po svetu: hrvaški selektor pojasnil, zakaj je prečrtal zvezdnika
Ne spreglejte