Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 6. 2018,
22.07

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo FIFA SP 2018

Ponedeljek, 25. 6. 2018, 22.07

5 let, 9 mesecev

SP 2018, 12. DAN (SKUPINSKI DEL - 3. KROG)

Kakšna drama v skupini B! Ronaldo milimetre oddaljen od izpada.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Mehdi Taremi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iz skupine B svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji sta v osmino finala pričakovano napredovali Portugalska in Španija, a so bili predvsem evropski prvaki na čelu s Cristianom Ronaldom proti Iranu povsem blizu izpada. V skupini A je prvo mesto osvojil Urugvaj, ki je s 3:0 premagal Rusijo. Egipt je z 1:2 izgubil proti Savdski Arabiji, njegov vratar Essam El Hadary pa je postal najstarejši nogometaš v zgodovini tekmovanja, ob tem pa še ubranil enajstmetrovko. V osmini finala Španija proti Rusiji, Portugalci pa proti Urugvaju.

Cristiano Ronaldo
Sportal Rojak ostro nad Ronalda, komolec kapetana Portugalske buri duhove

V skupini B sta se Španija in Portugalska igrali z ognjem. Portugalci so proti Iranu vodili po mojstrovini Ricarda Quaresme v zaključku prvega polčasa, a nato je imel Cristiano Ronaldo na začetku drugega polčasa na voljo enajstmetrovko, ki pa jo je zapravil. To je bil rekordni 19. strel z bele točke v zgodovini svetovnih prvenstev. Še nikoli jih na enem prvenstvu ni bilo toliko, pa smo šele v prvem delu tekmovanja.

Prva para osmine finala:

30. junij 21.00 (Soči): Urugvaj – Portugalska
1. julij 17.00 (Moskva, Lužniki): Španija - Rusija

Cristiano Ronaldo je zapravil enajstmetrovko. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je zapravil enajstmetrovko. Foto: Reuters Po zapravljeni veliki priložnosti kapetana Portugalske se je še nekaj časa zdelo, da bodo evropski prvaki napredovali kot prvi iz skupine, saj so Španci proti že odpisanemu Maroku na drugi tekmi skupine še drugič zaostajali, nato pa se je pošteno zapletlo. Najprej je rezervist Iago Aspas Španiji prinesel točko, medtem pa so Iranci v 92. minuti z enajstih metrov zadeli za izenačenje. Še večja drama pa je sledila nekaj trenutkov pozneje, v 95. minuti je imel namreč Mehdi Taremi izjemno priložnost za zmago Irana, ki bi Portugalce poslala domov, a je le za nekaj centimetrov zgrešil cilj.

Portugalci so tako pričakovano napredovali, a bodo v osmini finala naleteli na težjega nasprotnika, za četrtfinale se bodo udarili z Urugvajem, medtem ko Špance čakajo Rusi.


Essam El Hadary je postal najstarejši nogometaš v zgodovini svetovnih prvenstev. | Foto: Reuters Essam El Hadary je postal najstarejši nogometaš v zgodovini svetovnih prvenstev. Foto: Reuters

Izjemen podvig 45-letnega rekorderja iz Egipta

V skupini A je Urugvaj s 3:0 odpravil Rusijo, ki je na prvih dveh tekmah navdušila, tokrat pa so jo Južnoameričani postavili na realna tla. Vse je bilo odločeno že v prvem polčasu, ko je najprej v 10. minuti z drugim golom na prvenstvu za vodstvo Urugvaja zadel Luis Suarez, v 23. minuti je po strelu od daleč vodstvo povišal Diego Laxalt, še 13 minut pozneje pa so Rusi ostali brez izključenega branilca Igorja Smolnikova, ki je že v prvem polčasu prejel dva rumena kartona, in tekma je bila odločena.

V zadnji minuti tekme je zadel še Edinson Cavani, ki je dosegel sploh prvi gol v Rusiji letos poleti, in postavil končni izid.

Fotogalerija
1 / 35

Zgodbo dneva smo dobili na drugi tekmi skupine A, saj je za Egipt branil Essam El Hadary,  ki je tako postal najstarejši nogometaš v zgodovini svetovnih prvenstvih. Danes je star 45 let in 161 dni. Dozdajšnji rekorder je bil Kolumbijec Faryd Mondragon, ki je bil na zadnjem prvenstvu ob svojem nastopu star 43 let in tri dni.

Ne samo to, El Hadary se je v 39. minuti izkazal tudi z obrambo enajstmetrovke, ki jo je za Savdsko Arabijo izvajal Fahad Al Muwallad. Šest minut pozneje je bil El Hadary nemočen, ko je sodnik še enkrat pokazal na najstrožjo kazen, v gol pa jo je spremenil Saman Al Faraj. Pred tem je Mohamed Salah v 22. minuti Egipčane z drugim golom na tem prvenstvu popeljal v vodstvo z 1:0.

Tik pred koncem tekme, v 94. minuti, pa je Savdska Arabija prišla do gola za zmago, ko je zadel Salem Al Dawsari.


Skupina A:

Skupina B:

Najboljši strelci:

- Kane (Anglija)
4 - Lukaku (Belgija), Ronaldo (Portugalska)
- Costa (Španija), Čerišev (Rusija)
- Coutinho (Brazilija), Dzjuba (Rusija), Hazard (Belgija), Jedinak (Avstralija),  Modrić (Hrvaška), Musa (Nigerija), Stones (Anglija), Salah (Egipt), Suarez (Urugvaj)
 ...

Rusija
Sportal Rusija
Sportal Urugvaj
Savdska Arabija
Sportal Savdska Arabija
Sportal Egipt
Sportal Portugalska
Sportal Španija
Sportal Iran
Sportal Maroko
Ne spreglejte