Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 6. 2018,
22.26

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

FIFA SP 2018 Portugalska Iran

Ponedeljek, 25. 6. 2018, 22.26

5 let, 9 mesecev

Poročilo s tekme iran : portugalska

Portugalci so se igrali z napredovanjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Portugalska Iran | Foto Reuters

Foto: Reuters

Portugalska nogometna reprezentanca je v 3. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Saransku remizirala z Iranom 1:1 (1:0) in se uvrstila v osmino finala. Iz skupine B se je med najboljših 16 uspelo prebiti še Španiji, ki je v Kaliningradu igrala 2:2 z Marokom.

Portugalska - Urugvaj in Španija - Rusija sta prva para osmine finala 21. svetovnega prvenstva v Rusiji. Aktualni evropski prvaki in Urugvajci se bodo pomerili v soboto, 30. junija, ob 20. uri v Sočiju, svetovni prvaki 2010 in gostitelji prvenstva pa bodo igrali dan kasneje ob 16. uri v Moskvi.

Mehdi Taremi
Sportal Kakšna drama v skupini B! Ronaldo milimetre oddaljen od izpada.

Portugalci so osvojili drugo mesto v skupini A, potem ko so v uvodu remizirali s Španijo, nato tesno premagali Maroko in na koncu tudi srečno izvlekli točko proti Iranu.

Čeprav so imeli Portugalci v prvem polčasu 70 odstotkov časa žogo v svoji posesti, ob koncu tekme je bilo razmerje 67-33, so do zadnjih sekund trepetali za preboj v nadaljnje tekmovanje. Iran se je pokazal kot čvrst tekmec, ki je v zaključku najprej izenačil, nato pa imel še zelo lepo priložnost za zmago, ki bi lahko Portugalcem na drugem zaporednem svetovnem prvenstvu zaprla pot v osmino finala.

Fotoutrinki 12. dne SP (Reuters)

Fotogalerija
1 / 35

Prvi je zapretil Cristiano Ronaldo. Že v tretji minuti se je prebil mimo obrambne vrste, močno streljal, vendar je bil vratar Alireza Beiranvand na mestu. Sledil je poskus Irancev preko Vahida Amirija, ki je slabo zadel žogo, v deveti minuti pa pa so Portugalci zapravili najlepšo priložnost v prvem polčasu. Nesporazuma med obrambnim igralcem in vratarjem Irana ni izkoristil Joao Mario, ki je imel z roba kazenskega prosta na voljo praktično cel gol.

Portugalska je terensko premoč kronala v 45. minuti. Ricardo Quaresma se je prebil v kazenski prostor ter s strani in z natančnim, zahtevnim strelom - z zunanjo stranjo čevlja - zadel v zgornji kot vrat.

Portugalci so se igrali z napredovanjem, na koncu pa zdržali, remizirali in končali na drugem mestu skupine B. Za četrtfinale se bodo udarili z Urugvajem. | Foto: Reuters Portugalci so se igrali z napredovanjem, na koncu pa zdržali, remizirali in končali na drugem mestu skupine B. Za četrtfinale se bodo udarili z Urugvajem. Foto: Reuters

Evropski prvaki 2016 so imeli v 53. minuti idealno priložnost za povišanje izida. Padec Ronalda v kazenskem prostoru je sodnik iz Paragvaja po ogledu video posnetka ocenil kot najstrožjo kazen, petkratni dobitnik zlate žoge pa je sam izvedel strel z bele točke. Ronaldo ni zatresel mreže oziroma je vratar Beinranvand obranil njegov strel. Ronaldo je tako postal prvi Portugalec, ki je na svetovnih prvenstvih zgrešil strel z enajstih metrov.

Do konca tekme so se razburjenja samo še stopnjevala. Zelo vroče, predvsem Cristianu Ronaldu, je bilo v 83. minuti. Na igrišču je po dvoboju s portugalskim zvezdnikom obležal iranski branilec. Počasni posnetek je pokazal, da ga je Ronaldo udaril s komolcem oziroma podlahtjo, sodnik pa ga je po ogledu video posnetka za nešportno potezo kaznoval z rumenim kartonom.

Iranci so bili ob koncu blizu zmage, s katero bi Portugalce poslali domov, a se jim ni izšlo.  | Foto: Reuters Iranci so bili ob koncu blizu zmage, s katero bi Portugalce poslali domov, a se jim ni izšlo. Foto: Reuters

VAR oziroma video tehnologija je bil na preizkušnji še tretjič na tej tekmi v 93. minuti. Cedric Soares je v kazenskem prostoru igral z roko, dvajseto najstrožjo kazen na tem svetovnem prvenstvu, kar je že nov rekord mundialov, pa je v 1:1 pretvoril Karim Ansarifard.

Do konca tekme bi lahko Iran poskrbel za največje presenečenje na tem prvenstvu, vendar Mehdi Taremi v 95. minuti ni izkoristil idealne priložnosti za gol in izjemen preobrat. Zadel je le zunanji del mreže.

Iran : Portugalska 1:1 (0:1)

Arena Mordovia, gledalcev 41.685 sodniki: Caceres, Cardozo in Zorrilla (vsi Paragvaj).

Strelca: 0:1 Quaresma (45.), 1:1 Ansarifard (90./11 m).
Iran: Beiranvand, Rezaeian, Pouraliganji, Hosseini, Hajsafi (od 56. Mohhamadi), Ezatolahi (od 76. Anasrifard), Ebrahimi, Amiri, Taremi, Azmoun, Jahanbakhsh (od 70. Ghoddos).
Portugalska: Rui Patricio, Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro, Carvalho, Adrien Silva (od 90. Guedes), J. Mario (od 94. Moutinho), Quaresma (od 70. Silva), Ronaldo, Andre Silva.
Rumeni kartoni: Hajsafi, Azmoun; Guerreiro, Soares, Quaresma, Ronaldo.
Rdeči karton: /.

Preberite še:

Argentina, navijači
Sportal Kazen za Argentince in Hrvate
Jimmy Durmaz
Sportal Švedski nesrečnik tarča rasističnih opazk in groženj s smrtjo: "Šli so predaleč"
Anglija Tunizija
Sportal Na SP 2018 padel rekord, o katerem se bo z veseljem razpredalo
Ne spreglejte