Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
26. 6. 2018,
1.30

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

4

Natisni članek

FIFA SP 2018 Carlos Queiroz Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Torek, 26. 6. 2018, 1.30

5 let, 9 mesecev

Po drami Portugalcev in Irancev v Samari

Rojak ostro nad Ronalda, komolec kapetana Portugalske buri duhove

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

4

Cristiano Ronaldo | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Komolec v obraz je rdeč karton. Če bi bilo v nogometu kaj pravice, ki pa je ni, bi danes zmagal Iran," je po dramatični tekmi, v kateri bi skoraj šokiral in s svetovnega prvenstva izločil svoje rojake, katerih selektor je bil pred časom, ogenj bruhal iz selektorja Irana Carlosa Queiroza, ki se je jezil nad sodnikom Enriquejem Caceresom. Paragvajec bi moral po njegovem in mnenju številnih navijačev po vsem svetu kapetanu Portugalske Cristianu Ronaldu v drugem polčasu pokazati rdeč karton.

Mehdi Taremi
Sportal Kakšna drama v skupini B! Ronaldo milimetre oddaljen od izpada.

Portugalska je v dramatičnem zaključku zadnje tekme skupinskega dela svetovnega prvenstva proti Iranu v Saransku zapravila prvo mesto v skupini B in skorajda ostala brez osmine finala, potem ko je Španija v izdihljajih tekme proti Maroku prišla do točke (2:2), sama pa zapravila zmago in bi v 94. minuti kmalu prejela še en gol in izgubila.

Le Iračanu Mehdiju Taremiju, ki se je znašel sam pred vratarjem Portugalske, a žogo namesto v notranji spravil v zunanji del mreže, se lahko zahvali, da je ostalo pri izidu 1:1 in si je zagotovila mesto med najboljših 16.

Komolec kapetana Portugalske, ki buri duhove

To ni bil večer Cristiana Ronalda. | Foto: Getty Images To ni bil večer Cristiana Ronalda. Foto: Getty Images V središču pozornosti se je tudi tokrat znašel Cristiano Ronaldo.

Če je bil na prvih dveh tekmah tam zaradi briljantnih predstav in kar štirih golov, ki jih je dosegel proti Španiji in Maroku, so bili razlogi tokrat drugačni.

Najprej, ko je v 53. minuti zapravil enajstmetrovko, ki jo je sodnik dosodil šele po posredovanju videosodniških asistentov, potem pa še v 83. minuti.

Ko je nasprotnikovega nogometaša Morteza Pouraliganija udaril s komolcem v glavo in prejel samo rumeni karton. Pa čeprav je tudi pri tej odločitvi posredoval VAR.

Mnogi so prepričani, da bi moral biti izključen, a je na igrišču ostal samo zaradi tega, ker si pri Fifi ne želijo, da v osmini finala ne bi bilo takšnega zvezdnika, ki je eden od glavnih obrazov prvenstva. Sploh zato, ker izpad grozi Lionelu Messiju z Argentino, bi bila to za organizatorje verjetno katastrofa.

Komolec Cristiana Ronalda v 83. minuti:

Portugalec na klopi Irana: Če bi bil nogomet pravičen ...

Da podobno misli tudi on, je dal po tekmi jasno vedeti tudi Ronaldov rojak na klopi Irana. "Prepričan sem, da bi moral biti Ronaldo izključen. Ko ustaviš igro zaradi udarca s komolcev, potem je jasno, da je komolec bil ali pa ga ni bilo. Dejstvo je, da je tokrat udaril s komolcem. To je rdeč karton, tokrat pa ga sodnik ni pokazal," je bil jezen Carlos Queiroz, nekdanji selektor Ronalda v portugalski reprezentanci, s katerim sta sodelovala tudi pri Manchester Unitedu, ko je bil Portugalec na klopi Irana na Old Traffordu pomočnik legendarnega Alexa Fergusona.

Portugalec na klopi Irana Carlos Queiroz je izgubljal živce zaradi sodniških odločitev. | Foto: Getty Images Portugalec na klopi Irana Carlos Queiroz je izgubljal živce zaradi sodniških odločitev. Foto: Getty Images

"Ni pomembno, za koga gre, za Ronalda ali Lionela Messija, pravila morajo biti enaka za vse. VAR je obskuren sistem. Incident sem si ogledal tudi v posnetku in jasno videl, da bi moral dobiti rdeč karton," se je jezil Queiroz, ki si je šel posnetek na zaslon pogledat kar med tekmo.

"Iran je brez kakršnegakoli dvoma na tej tekmi pokazal toliko discipline, pravega odnosa in dobre igre, da bi si, če bi bilo v nogometu kaj pravice, ki pa je žal ni, moral zmagati. To je dejstvo," je nadaljeval 65-letni Portugalec, ki je selektor Irana že od leta 2011 in je z njim nastopil že na svetovnem prvenstvu pred štirimi leti.

Ali bi si Cristiano Ronaldo zaslužil rdeč karton?

  • Da
    65,22 %
    782 glasov
  • Ne
    34,78 %
    417 glasov
Oddanih 1199 glasov

Tudi takrat se je od njega poslovil po skupinskem delu, a takrat je proti BiH, Argentini in Nigeriji osvojil le točko. Tokrat je v Rusiji pustil veliko globlji pečat in domov odhaja kot junak.

Sploh po tem, kar je na zadnji tekmi pokazala njegova reprezentanca in v zadrego spravila evropsko prvakinjo Portugalsko z najboljšim nogometašem na svetu zadnjih dveh let, ki je glavni kandidat za prestižno nagrado tudi letos.

Portugalce v soboto v olimpijskem Sočiju čaka zahtevna tekma osmine finala proti Urugvaju. | Foto: Getty Images Portugalce v soboto v olimpijskem Sočiju čaka zahtevna tekma osmine finala proti Urugvaju. Foto: Getty Images

Portugalsko, ki se je na zadnjem svetovnem prvenstvu poslovila že po skupinskem delu, zdaj v osmini finala v soboto ob 21. uri v Sočiju čaka Urugvaj, ki je v skupini A suvereno osvojil prvo mesto.

Na treh tekmah je trikrat zmagal, zabil pet golov, prejel pa ni niti enega. Polfinalist svetovnega prvenstva 2010 je pred štirimi leti v Braziliji prišel do osmine finala in tam izgubil proti Kolumbiji.

Preberite še:

Portugalska Iran
Sportal Portugalci so se igrali z napredovanjem
Ne spreglejte