Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
10. 6. 2018,
20.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

FIFA SP 2018

Nedelja, 10. 6. 2018, 20.00

5 let, 5 mesecev

Info o SP 2018

Razlika v zadetkih je bila na SP v Rusiji vredna zlata

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
SP 2018 Zabivaka | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji je nastopilo 32 udeležencev. Razdeljeni so bili v osem skupin s štirimi reprezentancami, ki so se v prvem delu tekmovanja merile medsebojno. Najboljše dve izbrani vrsti iz vsake skupine sta napredovali v osmino finala, za preostali dve pa se je tekmovanje končalo že po skupinskem delu.

Kakšni so kriteriji, ki odločajo o potnikih v osmino finala, če več reprezentanc konča skupinski del z enakim številom točk? V nasprotju s tekmovanji pod okriljem evropske nogometne zveze (Uefa) – evropsko prvenstvo, liga prvakov, liga Europa … - o boljšem ne odloča dosežek na medsebojnih srečanjih ekip z enakim številom točk, ampak skupna razlika v zadetkih, dosežena na vseh tekmah v skupini. Če je tudi ta enaka, odloča o boljšem število doseženih zadetkov v skupinskem delu, šele nato pride v poštev kriterij medsebojnih tekem.

Svetovni naslov bodo v Rusiji branili Nemci, ki so v zadnjem finalu SP (2014 v Braziliji) premagali Argentino. | Foto: Reuters Svetovni naslov bodo v Rusiji branili Nemci, ki so v zadnjem finalu SP (2014 v Braziliji) premagali Argentino. Foto: Reuters

Če so ekipe, izenačene po številu točk, enake tudi ob upoštevanju teh kriterijev, stopi v ospredje točkovanje fair-play. V obzir se vzamejo kazenske točke, ki so jih ekipe prejele na tekmovanju za prejete kartone. Vsak rumeni karton na tekmi prinaša eno kazensko točko, vsak rdeči karton, prejet po drugem rumenem -3, vsak neposreden rdeči karton -4, če pa igralec na tekmi najprej prejme rumeni karton, nato pa še neposreden rdeči karton, to njegovi ekipi v točkovanju fair-play odvzame pet točk. Tako napreduje tista reprezentanca, ki ima med kandidati za napredovanje najmanj kazenskih točk.   

Prvič v zgodovini možnost četrte menjave

Redni del dvobojev v skupinskem delu traja 90 minut, v izločilnem delu, od osmine finala in vse do sklepnega dejanja, finalne tekme, ki je bil 15. julija v Moskvi, pa so se tekme v primeru neodločenega rezultata po rednem delu prevesijo v podaljšek, ki je trajal dvakrat po 15 minut. Če tudi takrat ni bil znan zmagovalec, je o boljšem odločalo izvajanje kazenskih udarcev. Prvič v zgodovini SP so lahko selektorji, če se je igral podaljšek, v njem koristili še četrto menjavo.

Skupno je bilo na dvanajstih ruskih štadionih v 11 mestih – ruska prestolnica Moskva je bila zastopana z dvema objektoma – odigranih 64 tekem.

Glavnemu sodniku bodo pomagali tudi stanovski kolegi, zadolženi za analizo s pomočje videotehnologije. | Foto: Reuters Glavnemu sodniku bodo pomagali tudi stanovski kolegi, zadolženi za analizo s pomočje videotehnologije. Foto: Reuters

Selektorji reprezentanc so na končni seznam udeležencev uvrstili 23 igralcev, med katerimi so bili trije vratarji. Na SP 2018 je delilo pravico 35 glavnih sodnikov, med katerimi je bil tudi Koprčan Damir Skomina. Pomagalo jim je 63 pomočnikov, med katerimi sta bila tudi Jure Praprotnik in Robert Vukan. Prvič v zgodovini SP so bili na delu sodniki, ki so spremljali dvoboj s pomočjo videoanalize (VAR) in sodelovali z glavnimi delivci pravice na tekmah.

Spored in rezultati:

Sportal 31 dni čistega nogometnega užitka

 

Prizorišča:

Lužniki
Sportal Dvanajst ruskih lepotcev, ki je razvajalo ljubitelje nogometa

 

Zgodovina:

Hrvaška Francija nogomet
Sportal Francozi na večni lestvici poskočili na četrto mesto

 

Reprezentance:

Sportal Evropa proti preostalemu delu sveta

 

Ne spreglejte