Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
3. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

1

Natisni članek

UEFA liga prvakov Juventus Real Madrid

Sobota, 3. 6. 2017, 4.00

1 leto

Finale lige prvakov, Juventus – Real Madrid (danes ob 20.45)

Čas je za spektakel, ki smo ga čakali eno leto

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

1

finale lige prvakov 2017 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Bo Real Madrid osvojil 12. naslov evropskega prvaka in postal prvi, ki je v ligi prvakov zmagal dvakrat zapored? Bo Juventus končal triletno vladavino španskih klubov in prišel do tretjega evropskega naslova, prvega po letu 1996? Odgovor bo dal finale dveh nogometnih titanov, ki ga bomo, skupaj s približno 350 milijonov ljudi po vsem svetu, zvečer gledali v Cardiffu. 

Juventus – Real Madrid (danes ob 20.45)

Finale lige prvakov. Štadion Millennium Stadium v Cardiffu, kapaciteta 74.500. Sodnik: Felix Brych (Nemčija).

Verjetni začetni postavi:
Juventus: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro; Khedira, Pjanić; Dani Alves, Dybala, Mandžukić. Trener: Massimiliano Allegri.
Real Madrid: Navas; Marcelo, Carvajal, Ramos, Varane; Modrić, Casemiro, Kroos, Isco; Ronaldo, Benzema. Trener: Zinedine Zidane.

Letos ni svetovnega in niti evropskega nogometnega prvenstva. Tekma, na katero so nogometni navdušenci čakali vse leto, je finale lige prvakov. Odštevanje do spektakla, ki ga bosta prvič gostila Cardiff in Wales, je končano. O tem, kdo bo po koncu tekme iz rok Aleksandra Čeferina, ta bo letos gost finala lige prvakov prvič v vlogi predsednika Uefe, dobil najprestižnejšo klubsko lovoriko, bosta odločala Real Madrid in Juventus. Dva nogometna velikana, ki sta v tej sezoni po mnenju večine pokazala, da sta trenutno najboljša kluba na svetu.

Juventus je na poti do finala brez najmanjših problemov izločil Barcelono, Monaco in Porto, in se bo skušal znebiti priponke velikega poraženca. Izgubil je namreč zadnje štiri finale lige prvakov. Nazadnje leta 2015, pred tem v letih 2003, 1998 in 1997.

Real ni imel težav z madridskim Atleticom in Napolijem, medtem ko se je v četrtfinalu naprej proti münchenskemu Bayernu prebil skozi šivankino uho in tudi, resnici na ljubo, z izdatno sodniško pomočjo.


Pred finalom moške lige prvakov:


Ekipa, v kateri ni šibkega člena

Gigi Buffon še ni bil evropski prvak. | Foto: Reuters Gigi Buffon še ni bil evropski prvak. Foto: Reuters Juventus navdušuje z ekipo, v kateri je nemogoče najti šibak člen. Z ekipo, ki je sestavljena iz izkušenih italijanskih nogometašev, nekaj takšnih, ki so jih prehitro odpisali drugje, in nekaj zelo dragimi okrepitvami.

Zimzeleni Gianluigi Buffon, ki pri 39 letih lovi svoj prvi naslov evropskega prvaka. Trojka branilcev Andrea Barzagli, Claudio Bonucci in Giorgio Chiellini je morda najboljša na svetu. Brazilec Alex Sandro je eden najboljših levih bočnih branilcev na svetu, ki močno spominja na slovitega rojaka Roberta Carlosa.

Odpisana sta v Torinu zablestela

Samija Khediro so pri Realu odpisali in ga spustili v Torinu, tam so v njem videli svetovnega prvaka z Nemčijo in takšnega na koncu tudi dobili. Podobno velja za Danija Alvesa, ki so ga prehitro iz rok pustili proti Barceloni. Prav proti Kataloncem je v četrtfinalu zablestel, bil je vpleten pri vseh štirih golih v njihovi mreži in dokazal, da še zdaleč ni za staro šaro.

Dani Alves je bil na zadnjem treningu pred finalom, tako kot vedno, dobro razpoložen. | Foto: Reuters Dani Alves je bil na zadnjem treningu pred finalom, tako kot vedno, dobro razpoložen. Foto: Reuters

Miralem Pjanić je sijajen organizator igre, ki je pogosto nevaren tudi za nasprotnikov gol. Paolo Dybala je čudežni argentinski deček, ki na trenutke spominja na Lionela Messija. Mario Mandžukić je Hrvat, ki je bil nekoč golgeter, v Juventusu pa se je povsem podredil moštvu in postal velik garač. Gonzalo Higuain je napadalec, ki je v zadnjih dveh letih zabil 70 golov.

Dozdajšnji nastopi v finalih:

Juventus: 1973 (poraz), 1983 (poraz), 1985 (zmaga), 1996 (zmaga), 1997 (poraz), 1998 (poraz), 2003 (poraz), 2015 (poraz).

Real Madrid:1956 (zmaga), 1957 (zmaga), 1958 (zmaga), 1959 (zmaga), 1960 (zmaga), 1962 (poraz), 1964 (poraz), 1966 (zmaga), 1981 (poraz), 1998 (zmaga), 2000 (zmaga), 2002 (zmaga), 2014 (zmaga), 2016 (zmaga)

Cristiano Ronaldo po četrti naslov

Bo Cristiano Ronaldo spet zmagal? | Foto: Reuters Bo Cristiano Ronaldo spet zmagal? Foto: Reuters Pri Realu se vse vrti okoli strelca 10 golov v ligi prvakov v tej sezoni, spet glavnega favorita za naziv najboljšega nogometaša leta na svetu Cristiana Ronalda, ki naskakuje četrti evropski naslov. Dva je osvojil v Madridu, enega v Manchestru.

V obrambi na bočnih položajih kraljujeta Dani Carvajal in Marcelo, morda celo najboljši levi bočni branilec na svetu zadnjih let. V sredini obrambe glavna beseda pripada Sergiu Ramosu. Kapetanu, ki spada med najboljše branilce na svetu in se pogosto znajde med strelci, kot nalašč takrat, ko je najbolj pomembno. Ob njem zelo dobro igra veliko mlajši Raphael Varane, ki ima kljub mladosti za sabo že malo morje izkušenj.

Na klopi milijoni, od katerih se zvrti

Na sredini igrišča ima dirigentsko palico eden izmed najboljših vezistov na svetu Luka Modrić. Umazano delo opravlja nepogrešljivi Brazilec Casemiro, veliko na sredini igrišča postori tudi svetovni prvak iz Nemčije Toni Kroos.

Luka Modrić bo zagotovo igral od prve minute. Gareth Bale bo tekmo verjetno začel na klopi. | Foto: Reuters Luka Modrić bo zagotovo igral od prve minute. Gareth Bale bo tekmo verjetno začel na klopi. Foto: Reuters

Ob Ronaldu sta v napadu še nepogrešljivi Karim Benzema, ki je v polfinalu osmešil obrambo madridskega Atetica, in španski virtuoz Isco, ki je vse boljši. Na klopi pa mojstra, kot sta najboljši strelec svetovnega prvenstva 2014 James Rodriguez in Gareth Bale. Drugi najdražji nogometaš vseh časov. Skupaj je za njiju Real odštel vrtoglavih 176 milijonov evrov.

Pot do letošnjega finala:

Juventus:

-Skupinski del:
Juventus : Sevilla 0:0
Dinamo Zagreb : Juventus 0:4
Lyon : Juventus 0:1
Juventus : Lyon 1:1
Sevilla : Juventus 1:3

-Osmina finala:
Porto : Juventus 0:2
Juventus : Porto 1:0

-Četrtfinale:
Juventus : Barcelona 3:0
Barcelona : Juventus 0:0

-Polfinale:
Monaco : Juventus 0:2
Juventus : Monaco 2:1

Real Madrid:

-Skupinski del:
Real Madrid : Sporting Gijon 2:1
Borussia Dortmund : Real Madrid 2:2
Real Madrid : Legia Varšava 5:1
Legia Varšava : Real Madrid 3:3
Sporting Lizbona : Real Madrid 1:2
Real Madrid : Borussia Dortmund 2:2

-Osmina finala:
Real Madrid : Napoli 3:1
Napoli : Real Madrid 1:3

-Četrtfinale:
Bayern München : Real Madrid 1:2
Real Madrid : Bayern München 4:2*

-Polfinale:
Real Madrid : Atletico Madrid 3:0
Atletico Madrid : Real Madrid 2:1

*-po podaljških

Zdaj je povsem drugače, kot je bilo pred dvema letoma

"Leta 2015 smo zasluženo prišli do finala, a morda v njem nismo bili dovolj samozavestni, potem ko smo kar nekaj let v ligi prvakov trpeli. Nismo pričakovali, da bomo zmagali. Letos je zgodba drugačna. Že lani smo v ligi prvakov igrali zelo dobro in proti Bayernu izpadli v zadnji minuti. Zrastli smo, boljši smo. Zdaj je stanje povsem drugačno," je paralelo s finalom izpred dveh let, v katerem je njegova ekipa proti Barceloni izgubila z 1:3, pred današnjim večerom potegnil trener Juventusa Massimiliano Allegri.

Massimiliano Allegri se je še drugič znašel v finalu v vlogi trenerja. Bo tokrat uspešen? | Foto: Reuters Massimiliano Allegri se je še drugič znašel v finalu v vlogi trenerja. Bo tokrat uspešen? Foto: Reuters

"Vse leto smo trdo delali. Vse lovorike in zmage, ki smo jih dosegli, so bile trening za današnjo tekmo. Moramo zmagati. Če bomo znali napadati in se braniti, nam lahko uspe. Hkrati moramo biti sproščeni in samozavestni. Prepričani o tem, da nam lahko uspe," pravi Italijan, ki ima priložnost, da osvoji trojno lovoriko. Državni in pokalni prvak je namreč letos že postal.

Lahko postane prvi in se vpiše med nesmrtne

Priložnost, da še drugič zapored postane evropski prvak, in to le po letu in pol samostojne trenerske poti na najvišji ravni, pa ima njegov kolega na klopi Reala. "Opravili smo veliko dela, da smo prišli v ta finale. Pomembno je, da smo pripravljeni, kar smo. Moramo dati vse od sebe. Izgubil sem že veliko tekem, zato vem, da je poraz ena izmed možnosti. Podobno velja za Juventus. Igrali bomo svojo igro, a igrali bomo proti fantastični ekipi. Vsi, ki imamo radi nogomet, si želimo dobre tekme," pravi Zinedine Zidane.

Zinedine Zidane je za navijače atrakcija tudi v vlogi trenerja. | Foto: Reuters Zinedine Zidane je za navijače atrakcija tudi v vlogi trenerja. Foto: Reuters "Vsi vemo, da je na mojih nogometaših velik pritisk. V Realu je pač tako, saj smo vedno favoriti, a realnost je taka, da v finalih favoritov ni. Možnosti so 50-50. Pričakujem odprto tekmo z obeh strani," je povedal Francoz, ki je z Realom evropski naslov osvojil tudi kot nogometaš, medtem ko je z Juventusom v tej vlogi v finalih dvakrat izgubil. Kako bo tokrat? Bo še tretjič v finalu na strani poražencev ali zmagovalcev?

Primerjavo obeh klubov si oglejte v infografiki.

Kdo bo zmagovalec letošnje lige prvakov?

  • Juventus
    54,82 %
    717 glasov
  • Real Madrid
    45,18 %
    591 glasov
Oddanih 1308 glasov
 

Ne spreglejte