Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
15. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

18

Natisni članek

FIFA SP 2018 Zlatko Dalić Didier Deschamps Luka Modrić Hugo Lloris

Nedelja, 15. 7. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Napoved pred finalno tekmo SP med Francijo in Hrvaško

Dan, ko Hrvaška poka od ponosa. Bo zvečer dokončno eksplodirala?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

18

Hrvaška | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaška lahko danes postane deveta država, ki bo osvojila naslov svetovne nogometne prvakinje. Finale proti Franciji, svetovni prvakinji iz leta 1998, ki se bo ob 17. uri začel na štadionu Lužniki v Moskve, je verjetno že največji športni uspeh držav z območja nekdanje Jugoslavije. Zmaga bi to zagotovo bila.

Hrvaška, Francija
Sportal Pokukali smo v drobovje finalistk. Kdo je boljši, Francija ali Hrvaška?

Francija – Hrvaška /17.00/

Finale svetovnega prvenstva 2018, štadion Lužniki v Moskvi, zmogljivost 78.011 sedišč. Sodnik: Nestor Pitana (Argentina).

Verjetni začetni postavi:
Francija (4-2-3-1): Hugo Lloris; Benjamin Pavard, Raphael Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez; Paul Pogba, N'Golo Kante; Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, Blaise Matuidi; Olivier Giroud. Selektor: Didier Deschamps.
Hrvaška (4-1-4-1): Danijel Subasic; Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic; Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic; Ante Rebic, Luka Modric, Ivan Perisic; Mario Mandzukic. Selektor: Zlatko Dalić.

Za nami je 62 tekem na letošnjem svetovnem prvenstvu, pred nami pa 63., najpomembnejša, ki bo dala odgovor na najpomembnejše vprašanje vsakega štiriletnega obdobja. Kdo bo svetovni prvak? Hrvaška prvič ali Francija drugič?

Pred milijardnim občinstvom na štadionu Lužniki bo konec nogometnega festivala, ki so ga po vsem svetu spremljali v zadnjem mesecu, pred nami je globalno zagotovo najpomembnejša športna ura in pol ali pa celo nekaj več v letošnjem letu.

Končno jim je uspelo takrat, ko so imeli najmanj podpore

Hrvati z izjemno nadarjenim rodom na čelu s fenomenalnim Luko Modrićem, ki bi z zmago na današnji tekmi vložil resno kandidaturo za zlato žogo ob koncu leta, so vrsto let obetali veliko in na vsako veliko tekmovanje prihajali kot ekipa, ki bi lahko naredila marsikaj in presegla bronaste iz Francije leta 1998, pa ji je vedno spodletelo.

Če bo Hrvaško popeljal do naslova, bo Luka Modrić postal najresnejši kandidat za zlato žogo. | Foto: Reuters Če bo Hrvaško popeljal do naslova, bo Luka Modrić postal najresnejši kandidat za zlato žogo. Foto: Reuters

Letos, ko se bili njeni nogometaši najbolj nepriljubljeni do zdaj in so se ukvarjali tudi z bojem na sodiščih za Zdravka Mamića, obsojenega vladarja hrvaškega nogometa, ki je trenutno na begu pred zaporno kaznijo, so prebili led in dosežek izpred 20 let ne samo ponovili, ampak ga celo presegli.

Kdo se bo veselil naslova svetovnega prvaka v nogometu?

  • Hrvati
    64,15 %
    136 glasov
  • Francozi
    35,85 %
    76 glasov
Oddanih 212 glasov

Postali so 13. finalist, lahko postanejo še osmi prvak?

Postali so 13. država, ki se je uvrstila v finale svetovnega prvenstva, lahko pa postanejo deveti, ki bodo najpomembnejšo nogometno lovoriko od vseh tudi osvojili. Danes je cela Hrvaška spet ponosna nanje, marsikdo je na vse nečednosti, ki so se dogajale v zadnjih letih, pozabil. Le še peščica je takšnih, ki zvezdnikom Real Madrida, Liverpoola in še nekaterih velikanov žugajo s prsti. Če bi danes štadion Lužniki, ki je bil zanje v polfinalu že srečen kraj, zapustili ob prepevanju veselih pesmi, bi verjetno utihnili tudi tisti.

Evforija od Zagreba pa do Splita in po celi Hrvaški, pa tudi marsikje v diaspori, je dosegla vrelišče, danes pa utegne počiti. Če bo Hrvatom uspelo, bo na Hrvaškem praznično še nekaj dni, datum 15. julij pa bo postal vsaj tako pomemben, kot so danes nekateri najpomembnejši prazniki. Hrvaški nogometaši bi se podpisali pod največji športni uspeh v zgodovini regije in postali nesmrtni.

Hrvati so Dance in Ruse izločili po enajstmetrovkah, Angleže pa po podaljških. | Foto: Reuters Hrvati so Dance in Ruse izločili po enajstmetrovkah, Angleže pa po podaljških. Foto: Reuters

Drama, ki si je ne bi mogel izmisliti nihče

V finale vstopajo v podrejenem položaju, a tako je bilo letos že na nekaj tekmah, proti Argentini in Angliji, pa so na koncu zmagovali. Za njimi je dramatična pot, ki si je verjetno ne bi mogli zamisliti niti največji mojstri drame. V skupinskem delu je šlo zlahka, v izločilnih delih pa precej manj.

Tako proti Dancem kot proti Rusom in Angležem so se Hrvati znašli v zaostanku, pa nato vselej prišli do preobrata in napredovanja. Dvakrat po enajstmetrovkah in nazadnje po podaljških. Dejstvo, ki priča, da so kockasti res ekipa s pravim značajem, ki je odločena, da gre do konca.

Dozdajšnje medsebojne tekme Francije in Hrvaške:

8. julij 1998 (polfinale SP):
Francija : Hrvaška 2:1

13. november 1999 (prijateljska tekma):
Francija : Hrvaška 3:0

28. maj 2000 (prijateljska tekma):
Hrvaška : Francija 0:2

17. junij 2004 (evropsko prvenstvo):
Hrvaška : Francija 2:2

29. marec 2011 (prijateljska tekma):
Francija : Hrvaška 0:0

Lahko postanejo druga najmanjša svetovna prvakinja

Hrvati med zadnjim treningom. | Foto: Reuters Hrvati med zadnjim treningom. Foto: Reuters Pet odločnih korakov so Hrvati že naredili, zdaj je pred njimi še najlepši, a tudi najtežji. Država, ki ima le nekaj več kot štiri milijone prebivalcev (le Urugvaj je postal prvak, pa je imel manj prebivalcev) in se je v finalu velikega nogometnega tekmovanja znašla prvič, lahko odpravi velesilo s 67 milijoni prebivalcev, ki ob dveh evropskih lovi še svoj drugi naslov svetovnega prvaka v petem finalu velikih tekmovanj.

Prvi in zadnji naslov svetovnega prvaka so Francozi leta 1998 osvojili, potem ko so v polfinalu premagali Hrvate z 2:1 in jim prizadejali enega od najbolj bolečih porazov v zgodovini, zdaj jim želijo zadati še enega. Hrvati upajo, da se bo Francozom, ki so na zadnjih treh velikih tekmovanjih vselej igrali vsaj v četrtfinalu, spet zalomilo na zadnji stopnici. Tako kot se jim je pred dvema letoma na evropskem prvenstvu pred domačimi navijači, a Francozi bolečo izkušnjo iz leta 2016 vidijo predvsem kot izkušnjo, iz katere so se marsičesa naučili.

Paul Pogba je prepričan, da se Franciji ne more ponoviti poraz v finalu izpred dveh let. | Foto: Reuters Paul Pogba je prepričan, da se Franciji ne more ponoviti poraz v finalu izpred dveh let. Foto: Reuters

Iz leta 2016 so se veliko naučili

"Leta 2016 smo bili preveč samozavestni. Ko smo v polfinalu premagali Nemce, smo bili prepričani, da nam je zmaga sojena. Lahko vam obljubim, da ne bomo ponovili iste napake," pravi Paul Pogba, eden izmed pomembnejših članov Francije, ki je bila na poti do finala precej bolj suverena kot njena hrvaška tekmica. V skupini ni imela težav, potem pa je brez težav in po 90 minutah izločila Argentino, Urugvaj in za konec še Belgijo.

Veliko močnejše reprezentance, kot so na poti stale Hrvaški. Ta se je mučila z Danci, Rusi in Angleži, na poti do finala pa odigrala tekmo več. Trikrat je namreč igrala podaljške. Tudi zaradi tega je Francija favorit, a trikolorom seveda ne pade na pamet, da bi nasprotnika podcenjevali. Pa čeprav se je morda na trenutke, ko smo njene nogometaše spremljali, kako so prepevali na treningih in avtobusih v zadnjih dneh, zdelo, da je tako.

"Hrvati so na tem prvenstvu pokazali jajca," je povedal najstnik Kylian Mbappe, ki je zablestel na tem prvenstvu in bo z 19 leti tretji najmlajši nogometaš, ki je zaigral v finalu svetovnega prvenstva.

Didier Deschamps lahko postane tretji človek z naslovom svetovnega prvaka v vlogi igralca in selektorja. | Foto: Reuters Didier Deschamps lahko postane tretji človek z naslovom svetovnega prvaka v vlogi igralca in selektorja. Foto: Reuters

Selektor Francije občuduje Hrvate

"Občudujem to, kaj na letošnjem prvenstvu kažeta Hrvaška in njen selektor. Ne smemo pozabiti, kaj mu je uspelo s tako majhno državo," pa je Hrvatom laskal Didier Deschamps, ki je pred 20 leti Francoze kot kapetan popeljal do naslova, zdaj pa lahko kot tretji v zgodovini po Brazilcu Mariu Zagallu in Nemcu Franzu Beckenbauerju to stori še kot selektor.

"Zelo velik privilegij je igrati tako tekmo. Tri stvari so, na katere bomo morali paziti. Morali bomo biti mirni, samozavestni in zbrani. Pripravljamo se tako, da nam bo uspelo. Želimo biti čim boljši in seveda zmagati," je dan pred tekmo sporočil francoski selektor, ki namerava vztrajati pri enajsterici z zadnjih tekem. V njej bo tudi tokrat mesto našel tako zelo kritizirani napadalec Olivier Giroud, ki na letošnjem prvenstvu sploh še ni zadel. Podatek, ki je zelo zanimiv – Stephane Guivarc'h je bil napadalec Francije leta 1998, pa na prvenstvu prav tako ni dosegel niti enega gola …

Pot do finala:

Francija:

Skupinski del:
Francija : Avstralija 2:1 (0:0)
Griezmann 58./11m, Behich 81./a.g.; Jedinak 62./11m

Francija : Peru 1:0 (1:0)
Mbappe 34.

Danska : Francija 0:0

Osmina finala:
Francija : Argentina 4:3 (1:1)
Griezmann 13./11m, Pavard 57., Mbappe 64., 68.; Di Maria 41., Mercado 48., Agüero 93.

Četrtfinale:
Urugvaj : Francija 0:2 (0:1)
Varane 40., Griezmann 61.

Polfinale:
Francija : Belgija 1:0 (0:0)
Umtiti 51.

Hrvaška:

Skupinski del:
Hrvaška : Nigerija 2:0 (1:0)
Etebo 32./a.g., Modrić 71./11m

Argentina : Hrvaška 0:3 (0:0)
Rebić 53., Modrić 80., Rakitić 91.

Islandija : Hrvaška 1:2 (0:0)
Sigurdsson 76./11m; Badelj 53., Perišić 90.

Osmina finala:
Hrvaška : Danska 1:1** (1:1, 1:1, 1:1) **3:2 po 11m
Mandžukić 4.; Jorgensen 1.

Četrtfinale:
Rusija : Hrvaška 2:2** (2:2, 1:1) **3:4 po 11m
Čerišev 31., Fernandes 115.; Kramarić 39., Vida 101.

Polfinale:
Hrvaška : Anglija 2:1*po podaljšku (1:1, 0:1)
Perišić 68., Mandžukić 109.; Trippier 5.

Selektor Hrvaške pripravlja eno menjavo

Zlatko Dalić je pred tekmo kariere. | Foto: Reuters Zlatko Dalić je pred tekmo kariere. Foto: Reuters "Jutri nas čaka finale svetovnega prvenstva. Moji igralci vedo, kaj je pred njimi. Povedali mi bodo, če ne bodo mogli igrati. Da, nekaj jih ni treniralo, ampak treningov ne potrebujemo več. Imamo nekaj težav, ampak verjamem, da jih bomo rešili," pa je pred tekmo življenja povedal hrvaški selektor Zlatko Dalić, ki je imel v dneh pred finalom kar nekaj težav. Pet hrvaških nogometašev ni treniralo, a zdaj se zdi, da za igro od prve minute ne bo nared samo en. Levi bočni branilec Ivan Strinić, ki naj bi ga v začetni postavi nadomestil soigralec našega Benjamina Verbiča pri kijevskem Dinamu Josip Pivarić.

Hrvaška je do zdaj proti Franciji igrala petkrat, a zmage še ni dočakala. Poleg poraza v polfinalu svetovnega prvenstva pred 20 leti je izgubila tudi dve prijateljski tekmi, na eni pa remizirala. Brez zmagovalca se je končal tudi obračun teh dveh reprezentanc na evropskem prvenstvu leta 2004.

Hrvaški nogometaši in njihov selektor med zadnjim treningom pred velikim finalom. | Foto: Reuters Hrvaški nogometaši in njihov selektor med zadnjim treningom pred velikim finalom. Foto: Reuters

Želijo premakniti zgodovino: zdaj ali nikoli!

"Zgodovina je zato, da se jo premakne. Ni pomembno, kdo je nasprotnik v finalu. Naš cilj je, da damo vse od sebe. Cel svet nas bo gledal. Prišli smo uživat in zmagat. Moji igralci so igrali v številnih pomembnih tekmah, tudi v finalih lige prvakov, ampak to je najpomembnejša tekma njihovih karier," je pred finalom še povedal Dalić, ki je selektor Hrvaške nekoliko nenadejano postal šele krog pred koncem rednega dela kvalifikacij za letošnje svetovno prvenstvo, danes pa je le še eno tekmo oddaljen od najpomembnejše lovorike v nogometu in globalno gledano verjetno tudi športu nasploh.

Pred njim in Hrvati je tekma, ki je pred začetkom prvenstva ni pričakoval nihče, finale svetovnega prvenstva. Medtem ko Francozi, tradicionalna nogometna velesila, na takšno priložnost upravičeno upajo na vsake štiri oziroma dve leti, je za Hrvate jasno: zdaj ali nikoli!

Kaj pravijo stavnice?

Slovenska športna loterija E-Stave.com veliko več možnosti za zmago pripisuje Franciji, a tudi Hrvaška po višini kvote ni tako daleč. V obeh primerih je mogoče precej zaslužiti, saj sta kvoti v obeh primerih zelo visoki. Kaj bi bilo, če bi se tekma po rednem delu končala neodločeno? Več o kvotah …

SP2018 Francija-Hrvaška | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Preberite še:

Luka in Stipe Modrić
Sportal Ljubljanski Modrić o Modriću in hrvaški evforiji
Nikola Kalinić
Sportal Edini Hrvat, ki mu danes ni do smeha in se iz njega norčujejo
Hugo Lloris
Sportal Kapetan Francije in milijonar, ki se rad sprehaja po Ljubljani
banner SP 2018 lezeca
Sportal Vse, kar ponuja letošnje svetovno prvenstvo v Rusiji
Zlatko Dalić
Sportal Največji hrvaški junak v očeh Slovenca, s katerim rešujeta ljubljeni klub
Davor Šuker
Sportal Pariški demoni, ki so Hrvate preganjali kar 20 let
Hrvati
Sportal Hrvaška enotnost: Čas, da se Janica spusti s prestola
Ne spreglejte