Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
20. 9. 2024,
10.14

Osveženo pred

6 dni, 10 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,36

Natisni članek

Natisni članek

Josip Iličić Kevin Kampl Zlatko Zahović Atletico Madrid RB Leipzig Marco Rose Diego Simeone Antoine Griezmann Benjamin Šeško Benjamin Šeško UEFA liga prvakov UEFA liga prvakov

Petek, 20. 9. 2024, 10.14

6 dni, 10 ur

Vsi slovenski strelci v ligi prvakov

Junaka Atletica še kako zabolelo, ko je zadel Benjamin Šeško

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,36
Benjamin Šeško | Benjamin Šeško je pri 21 letih v ligi prvakov dosegel že tri zadetke. Leipzig je na gostovanju v Madridu zaigral kar s petimi nogometaši, starimi 21 let ali manj. Mednje spada tudi Nizozemec Xavi Simons. | Foto Guliverimage

Benjamin Šeško je pri 21 letih v ligi prvakov dosegel že tri zadetke. Leipzig je na gostovanju v Madridu zaigral kar s petimi nogometaši, starimi 21 let ali manj. Mednje spada tudi Nizozemec Xavi Simons.

Foto: Guliverimage

Zbirka slovenskih zadetkov v ligi prvakov je po četrtkovem večeru še bolj razkošna. Ko je Benjamin Šeško na gostovanju v Madridu zatresel mrežo Jana Oblaka, se je podpisal pod 29. slovenski gol na elitnem tekmovanju. Na večni lestvici je skočil na samostojno tretje mesto. Pri 21 letih se lahko pohvali že s tremi zadetki, tako da zaostaja le še za rekorderjem Zlatkom Zahovićem (11) in reprezentančnim soigralcem Josipom Iličićem (7). Junak Atletica Antoine Griezmann je po dramatični zmagi nad Leipzigom (2:1) priznal, kako ga je zadetek Šeška, mladi Radečan ga je dosegel že v četrti minuti, zelo zabolel.

Benjamin Šeško
Sportal Norišnica v Madridu! Šeško matiral Oblaka, a se je na koncu smejalo Škofjeločanu.

Če gre dan soditi po jutru, bo Benjamin Šeško to sezono dosegel še ogromno zadetkov. V sezono je vstopil po razočaranju na Euru 2024, ko je z izbrano vrsto nizal odmevne rezultate, sam zapravljal priložnosti in ostal brez tako želenega zadetka, a si nato hitro povrnil strelsko formo. Najprej je v polno zadel v nemškem pokalu, nato kar štirikrat v državnem dresu za Slovenijo, zdaj pa se lahko pohvali še z zadetkom v ligi prvakov. Ta je bil še kako poseben, saj ga je dosegel proti kapetanu reprezentance Janu Oblaku.

Tako je Benjamin Šeško v četrti minuti zatresel mrežo reprezentančnega soigralca in kapetana Jana Oblaka.  | Foto: Reuters Tako je Benjamin Šeško v četrti minuti zatresel mrežo reprezentančnega soigralca in kapetana Jana Oblaka. Foto: Reuters

Mrežo Atletica je po "nebeškem" skoku zatresel že v četrti minuti, a na koncu dvoboja ni mogel biti pretirano zadovoljen. Leipzig je ostal brez vsega, Atleticu je po zadetku Joseja Marie Gimeneza v zadnji minuti uspel popoln preobrat (2:1). Takrat je bil Šeško, ki je v Španiji odigral 70 minut, že na klopi. Rdeči biki so tako na derbiju četrtkovega večera lige prvakov ostali brez točk.

Leipzig gostoval z "vrtcem"

Benjamina Šeška in druščino je od dragocene točke delilo le nekaj minut. | Foto: Guliverimage Benjamina Šeška in druščino je od dragocene točke delilo le nekaj minut. Foto: Guliverimage "Razočarani smo, saj smo izpustili iz rok točko tik pred koncem tekme. Če bi jo osvojili, bi bilo to zelo dobro za nas in za moralo ekipe," je poudaril trener RB Leipziga Marco Rose. Varovance je pohvalil za borbenost in dodal, da bi lahko njegovi mladi izbranci veliko odnesli od tega srečanja.

V ogenj je poslal kar pet igralcev, starih 21 let ali manj. Med njih spada tudi Šeško, ki ima podobno kot Castello Lukeba in Xavi Simons 21 let, Norvežan Antonio Nusa in Belgijec Arthur Vermeeren, v Leipzig sta prišla v poletnem prestopnem roku, pa jih štejeta šele 19. V takšni ekipi se zdi Kevin Kampl, ki je v Madridu ostal prikovan na klop, pri 33 letih že pravcati veteran.

Griezmann: Prvi zadetek nas je zelo zabolel

Jan Oblak je edini Slovenec, ki je v prvem krogu lige prvakov zmagal. | Foto: Guliverimage Jan Oblak je edini Slovenec, ki je v prvem krogu lige prvakov zmagal. Foto: Guliverimage Kamplov sovrstnik je Antoine Griezmann, ki so ga za izvrstno predstavo proti Leipzigu nagradili s priznanjem za igralca tekme. Francoz je najprej v 28. minuti z atraktivnim volejem izenačil na 1:1 in v zadnji minuti prispeval podajo za zmagoviti gol Urugvajca, po katerem je več kot 60 tisoč navijačev na Metropolitanu norelo od sreče, saj je Atletico dosegel pomembno zmago.

Dolgoletni trener Atletica Diego Simeone je po tekmi zelo pohvalil Griezmanna in ga označil za igralca, ki prinaša dodano vrednost ekipi ter lahko takrat, ko odigra tako dobro, kot je proti Leipzigu, uresniči marsikaj dobrega. "Potrebujemo takšnega Griezmanna," si želi, da bi Francoz, ki se je vpisal na seznam strelcev že v 11. zaporedni sezoni lige prvakov (12 let mlajši Šeško se je v drugi zapored), nadaljeval takšne predstave.

Kaj je po dvoboju povedal Francoz? Po njegovem mnenju je bilo ključno, da so po prejetem zadetku ohranili mirnost. To je bilo težko, saj jih je gol Benjamina Šeška preprosto šokiral. "Prvi zadetek nas je zelo zabolel, saj smo se pred tekmo v slačilnici pogovarjali ravno o tem. Zato nas je še bolj prizadelo," je pojasnil, kako so pred srečanjem opozarjali na hitre protinapade kot največjo nevarnost Leipziga.

Antoine Griezmann je prispeval podajo in zadetek ter bil izbran za najboljšega igralca srečanja. | Foto: Reuters Antoine Griezmann je prispeval podajo in zadetek ter bil izbran za najboljšega igralca srečanja. Foto: Reuters

Pozneje, ko je kmalu po sredini proti vratom gostiteljev potegnil Šeško, tega niso znali ustaviti. Oblakova mreža se je tako zatresla že po štirih minutah.

Na koncu se je lahko kljub zgodaj prejetemu zadetku velikih treh točk vendarle veselil tudi Jan Oblak. Je najbolj izkušeni Slovenec v ligi prvakov, to je bil že njegov 85. nastop v elitnem tekmovanju. Če bo zadržal takšen ritem in ostal zdrav, bi se lahko spomladi močno približal jubilejni stotici.

Matjaž Kek
Sportal Navijači Dinama bi po zgodovinski sramoti najraje izbrali Matjaža Keka

Prevlada strelcev nemških klubov

V ligi prvakov na seznamu najboljših strelcev po uvodnem krogu zanimivo kraljujejo le nogometaši nemških klubov. Na vrhu je Anglež Harry Kane, ki se je z Bayernom znesel nad Dinamom (9:2). Dosegel je štiri zadetke, a le enega iz igre in kar tri z bele točke. Dva zadetka so v prvem krogu dali še njegov rojak Jamie Gittens (Borussia Dortmund), Nemec Florian Wirtz (Bayer) in njegov soigralec pri Bayernu, Francoz Michael Olise (Bayern).

Šeško zadel točno leto dni po prvencu

V dresu Leipziga je v ligi prvakov zadel v dveh različnih sezonah. | Foto: Reuters V dresu Leipziga je v ligi prvakov zadel v dveh različnih sezonah. Foto: Reuters Nekaj posebnega je glede 19. septembra. Benjamin Šeško je svoj prvi zadetek v ligi prvakov dosegel 19. septembra 2023, ko je bil uspešen na gostovanju Leipziga v Bernu, natanko leto dni pozneje pa se je vpisal med strelce še na atraktivnem gostovanju v Madridu pri Atleticu. Pri 21 letih se lahko pohvali s tremi zadetki v ligi prvakov.

Glede na to, kaj vse je še pred njim in da se zanj potegujejo številni evropski velikani, bi lahko med elito nastopal še zelo dolgo. Tako bi se lahko njegovo število zadetkov pridno vzpenjalo. Z zadnjim zadetkom je Šeško na večni lestvici slovenskih strelcev v ligi prvakov skočil na samostojno tretje mesto. Od njega sta boljša le rekorder Zlatko Zahović (11 zadetkov) in Josip Iličić (7).

Vsi zadetki Slovencev v ligi prvakov (kronološko):

Slovenski strelec v ligi prvakov Tekma Datum
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Rosenborg 3:0 - za 1:0 30. oktober 1996
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Olympiakos 2:2 - za 1:0 16. september 1998
Zlatko Zahović (Porto) Ajax : Porto 2:1 - za 1:1 30. september 1998
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Croatia Zagreb 3:0 - za 2:0 21. oktober 1998
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Croatia Zagreb 3:0 - za 3:0 21. oktober 1998
Zlatko Zahović (Porto) Olympiakos : Porto 2:1 - za 2:1 25. november 1998
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Ajax 3:0 - za 1:0 9. december 1998
Zlatko Zahović (Porto) Porto : Ajax 3:0 - za 2:0 9. december 1998
Ante Šimundža (Maribor) Dinamo Kijev : Maribor 0:1 - za 0:1 14. september 1999
Zlatko Zahović (Olympiakos) Olympiakos : Real Madrid 3:3 - za 3:2 15. september 1999
Zlatko Zahović (Olympiakos) Molde : Olympiakos 3:2 - za 0:2  20. oktober 1999
Zlatko Zahović (Valencia) Valencia : Lyon 1:0 - za 1:0 27. september 2000
Milenko Ačimović (Lille) Lille : Manchester United 1:0 - za 1:0 2. november 2005
Valter Birsa (Auxerre) Ajax : Auxerre 2:1 - za 2:1 19. oktober 2010
Luka Zahović (Maribor) Maribor : Sporting Lizbona 1:1 - za 1:1 17. september 2014
Damjan Bohar (Maribor) Schalke : Maribor 1:1 - za 0:1 30. september 2014
Kevin Kampl (Bayer Leverkusen) Bayer Leverkusen : Roma 4:4 - za 3:4 20. oktober 2015
Kevin Kampl (Bayer Leverkusen) Tottenham : Bayer Leverkusen 0:1 - za 0:1 2. november 2016
Damjan Bohar (Maribor) Maribor : Spartak Moskva 1:1 - za 1:1 13. september 2017
Josip Iličić (Atalanta) Atalanta : Valencia 4:1 - za 2:0 19. februar 2020
Josip Iličić (Atalanta) Valencia : Atalanta 3:4 - za 0:1 10. marec 2020
Josip Iličić (Atalanta) Valencia : Atalanta 3:4 - za 1:2 10. marec 2020
Josip Iličić (Atalanta) Valencia : Atalanta 3:4 - za 3:3 10. marec 2020
Josip Iličić (Atalanta) Valencia : Atalanta 3:4 - za 3:4 10. marec 2020
Josip Iličić (Atalanta) Liverpool : Atalanta 0:2 - za 0:1 25. november 2020
Josip Iličić (Atalanta) Atalanta : Manchester United 2:2 - za 1:0 2. november 2021
Benjamin Šeško (RB Leipzig) Young Boys : RB Leipzig 1:3 - za 1:3 19. september 2023
Benjamin Šeško (RB Leipzig) RB Leipzig : Young Boys 2:1 - za 1:0 13. december 2023
Benjamin Šeško (RB Leipzig) Atletico Madrid : RB Leipzig 2:1 - za 0:1 19. september 2024

Zanimivo je, da sta se v zadnjih sedmih letih, kar zadeva slovenske udeležence v ligi prvakov, med strelce vpisala le dva. Najprej je sedemkrat zapored zadel Iličić, zdaj je napočilo obdobje prevlade Šeška. V polno je zadel trikrat zapored.

Slovenski strelski rekorder v ligi prvakov je že dolgo časa legendarni Zlatko Zahović.  | Foto: Reuters Slovenski strelski rekorder v ligi prvakov je že dolgo časa legendarni Zlatko Zahović. Foto: Reuters

Slovenija tako že kar nekaj časa čaka na jubilejnega desetega strelca v ligi prvakov. Kandidatov se v tej sezoni ponuja kar nekaj. Če izvzamemo vratarja Oblaka in Kampla, ki je v ligi prvakov že dosegel dva zadetka, oba še v dresu Bayerja iz Leverkusna, bi lahko v polno merili "novinci" Timi Max Elšnik, Jon Gorenc Stanković, Tomi Horvat, Vanja Drkušić, Kenan Bajrić in Arjan Malić. Ker bo ligaški del še zelo dolg, vsak klub čaka še sedem tekem, bo tako priložnosti, da bi Slovenija dočakala še kakšnega strelca v ligi prvakov, več kot dovolj.    

Slovenski strelci v ligi prvakov:

11 - Zlatko Zahović
7 - Josip Iličić
3 - Benjamin Šeško
2 - Damjan Bohar, Kevin Kampl
1 - Milenko Ačimović, Valter Birsa, Ante Šimundža, Luka Zahović

Mikel Arteta
Sportal Angleški velikan se je odločil glede Benjamina Šeška
Rodri
Sportal Zvezdnik Manchester Cityja razmišlja o stavki
Christian Pulišić
Sportal Zgodovinska sramota Dinama v Münchnu, preobrat Liverpoola in veselje Reala
Ivan Nevistić
Sportal Rekord Bayerna, ki si je privoščil Hrvate, odmeva v Evropi. Kako je s tem v Sloveniji?
Manxchester City Inter Milan Jack Grealish Marcus Thuram
Sportal Kljub Haalandu derbi brez golov, v Glasgowu pa kar šest
Sergej Jakirović
Sportal Polom v ligi prvakov prinesel spremembo v Zagrebu
 
Ne spreglejte