Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
29. 6. 2018,
12.30

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

FIFA SP 2018 Lionel Messi Lionel Messi Diego Armando Maradona Jorge Sampaoli

Petek, 29. 6. 2018, 12.30

5 let, 9 mesecev

Argentino je zajela velika nogometna evforija

Argentina je ponorela: osmrtnice, lovec na glavo Maradona in množična selitev

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Argentina, navijači | Foto Reuters

Foto: Reuters

Le ena zmaga je bila dovolj, da so Argentinci spet stopili skupaj in začeli verjeti v svojo reprezentanco. V državi, v kateri nogomet dojemajo precej drugače kot pri nas, je v teh dneh obsedeno stanje. V vsesplošno evforijo pa se je seveda vmešal tudi Diego Maradona.

Iz Argentine, ki se je z zmago nad Nigerijo v zadnjem krogu skupinskega dela tekmovanja rešila pred sramotnim izpadom in se uvrstila v osmino finala svetovnega prvenstva v Rusiji, kjer jo jutri ob 16. uri čaka tekma proti Franciji, prihajajo vesti o veliki evforiji, ki je zajela državo.

Argentinske potovalne agencije poročajo o neverjetnem zanimanju za nakup letalskih vozovnic za Kazan, kjer bodo Lionel Messi in soigralci na delu jutri, in vstopnic za tekmo. Po zmagi z Nigerijo je bila rast povpraševanja 500 odstotkov višja, kot je bila dan pred tem, v spletnih brskalnikih pa so najbolj iskane ključne besede "Rusija", "hoteli v Rusiji" in podobne.

Agencije poročajo o tem, da je povpraševanje preprosto preveliko in mu ne morejo slediti, nekateri pa so za aranžmaje z VIP-vstopnicami pripravljeni plačati tudi skoraj sto tisoč evrov, preračunano v evropsko valuto.

Večina povprašuje po vstopnicah za osmino finala, nekateri pa so optimisti in želijo postati tudi lastniki vstopnic za tekme četrtfinala, polfinala in celo finala.

Kar nekaj argentinskih novinarjev, ki pokrivajo reprezentančne tekme, se je znašlo na osmrtnicah. | Foto: Twitter - Voranc Kar nekaj argentinskih novinarjev, ki pokrivajo reprezentančne tekme, se je znašlo na osmrtnicah. Foto: Twitter - Voranc

Osmrtnice za novinarje, ki so kritizirali

Argentina spet verjame v svoje nogometaše, drugače misleči pa so postali državni sovražniki. V Buenos Airesu so anonimni navijači po zidovih celo začeli lepiti osmrtnice za novinarje, ki so bili po porazu s Hrvaško z 0:3 kritični do argentinskih reprezentantov.

Na udaru so se znašli predvsem novinarji športne televizije Tyc Sports. Lastnica pravic za prenose tekem argentinske reprezentance je po hudem porazu proti Hrvaški javnost nagovorila z minuto molka, zdaj pa so navijači vrnili z enako mero.

Diego Maradona želi izvedeti, kdo je po tekmi z Nigerijo razširil informacije o tem, da je umrl. | Foto: Reuters Diego Maradona želi izvedeti, kdo je po tekmi z Nigerijo razširil informacije o tem, da je umrl. Foto: Reuters

Maradona ponuja bogato nagrado za glavo anonimneža

Za prav posebno zgodbo pa skrbi tudi Diego Maradona. Po torkovi tekmi proti Nigeriji v Sankt Peterburgu, kjer je skrbel za šov na VIP-tribuni, pozneje pa imel zdravstvene težave, se je namreč po eni izmed spletnih aplikacij razširila informacija, da je umrl.

Zdaj legendarni nekdanji nogometaš, ki je Argentino leta 1986 popeljal do njenega drugega in tudi zadnjega naslova svetovnega prvaka, ponuja, preračunano v evropsko valuto, približno deset tisoč evrov tistemu, ki bo našel za zdaj še anonimnega krivca.

Odvetnik Maradone je medtem že sporočil, da so v iskanje vpletena tudi nekatera tehnološka podjetja in da bodo krivca zagotovo našli. Kaj se bo potem z njim zgodilo, ni znano.

Argentinci spet verjamejo v naslov svetovnega prvaka. | Foto: Reuters Argentinci spet verjamejo v naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters

Kakorkoli že, Argentino je spet zajela nogometna evforija. Le 90 in nekaj več minut je bilo potrebnih, da je narod skočil iz globoke depresije v veliko evforijo.

Več kot 40 milijonov Argentincev je spet prepričanih, da bodo nogometaši v Rusiji uspešni. Za Argentince pa uspeh pomeni le eno. Morali bodo iti do konca.

Brez napadalca in z Messijem kot lažno "devetko"?

Kakšne pa so novice iz argentinskega tabora? Vzdušje v ekipi je zelo dobro, nogometaši so enotni in prepričani, da na ruskih tleh še zdaleč niso rekli zadnje. Selektor Jorge Sampaoli naj bi ostal pri formaciji 4-3-3, ki mu je prinesla zmago nad Nigerijo, na igrišče pa bo verjetno poslal identično enajsterico.

Lionel Messi je na treningih Argentine dobro razpoložen. | Foto: Reuters Lionel Messi je na treningih Argentine dobro razpoložen. Foto: Reuters

Morda se bo zgodila le ena sprememba. Napadalca Juventusa Gonzala Higuaina utegne zamenjati mladi as Boca Juniors, krilni napadalec Cristian Pavon.

Če se bo to zgodilo, bodo Argentinci zaigrali brez klasičnega napadalca. V tem primeru bi Messi igral vlogo lažne "devetke". Tudi nad tem se argentinska javnost ne bi pritoževala …

Preberite še:

Diego Maradona
Sportal Maradona se je spet oglasil, okrcal nemško ležernost in sporočil: Še kako sem živ
Diego Maradona
Sportal Maradona pojasnil vzrok dramatičnih prizorov na tekmi z Argentino
Diego Maradona
Sportal Neprijetni prizori po veliki drami: nori Maradona je potreboval zdravniško pomoč
Argentina NIgerija
Sportal Velika drama, Argentina se je s hrvaško pomočjo rešila tik pred zdajci
Lionel Messi
Sportal Messi po vstajenju v Sankt Peterburgu: Trpeli smo kot še nikoli
Messi
Sportal Ena lepših zgodb letošnjega mundiala, za katero je poskrbel Leo Messi
Sportal Je Lionel Messi prevzel tudi trenersko vlogo? #video
Ne spreglejte