Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
27. 6. 2018,
2.13

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

6

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi Marcos Rojo Jorge Sampaoli Diego Armando Maradona

Sreda, 27. 6. 2018, 2.13

5 let, 10 mesecev

Argentincem se je odvalil velik kamen od srca

Messi po vstajenju v Sankt Peterburgu: Trpeli smo kot še nikoli

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

6

Lionel Messi | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Vedel sem, da je Bog z nami in da nam bo uspelo," je po dramatični zmagi nad Nigerijo z 2:1, do katere so Argentinci prišli z golom branilca Marcosa Roja v 84. minuti in se z njo rešili pred izpadom s svetovnega prvenstva po skupinskem delu tekmovanja, povedal Lionel Messi. Kapetan in najboljši strelec v zgodovini Argentine je z mojstrovino iz prvega polčasa dosegel tudi prvi gol na turnirju v Rusiji.

Argentina NIgerija
Sportal Velika drama, Argentina se je s hrvaško pomočjo rešila tik pred zdajci

"Dobrodošel v Rusiji 2018!" je po njegovi mojstrovini v 14. minuti, ko je z izjemnim dotikom v polnem šprintu ustavil visoko podajo, stekel korak naprej in neubranljivo zadel, na Twitterju čivknil legendarni nekdanji angleški reprezentant in zdaj priznani televizijski nogometni komentator Gary Lineker.

Lionel Messi, ki je pri remiju proti Islandiji v prvem krogu (1:1) zapravil enajstmetrovko, v drugem krogu pa bil ob bolečem porazu proti Hrvaški (0:3) povsem neopazen, je bil pred tekmo z Nigerijo velik dolžnik in pod hudim pritiskom.

Toda eden najboljših nogometašev vseh časov, ki ga od statusa absolutno najboljšega verjetno loči le še naslov svetovnega prvaka z Argentino, je bil tokrat spet stara, dobra čudežna argentinska številka 10.

Ob golu je prispeval še nekaj podaj in bil pogosto pri žogi, s prostega strela pa zatresel tudi okvir vrat. Po izenačenju Nigerijcev je sicer nekaj časa trpel, a se ob zmagovitem golu v 84. minuti spet veselil.

Medtem ko je po porazu s Hrvaško obnemel in brez besed odšel z igrišča, videti pa je bil kot živi mrtvec, je bilo tokrat drugače. Stopil je pred mikrofone in bil nasmejan.

Vedel je, da je Bog na njihovi strani

Leo Messi je spet nasmejan. | Foto: Reuters Leo Messi je spet nasmejan. Foto: Reuters "Res lepo je zmagati na tak način. Zasluženo smo osvojili tri točke," je povedal argentinski zvezdnik, ki je z golom v mreži Nigerije postal prvi nogometaš, ki je na svetovnih prvenstvih zadel kot najstnik, v svojih 20. in 30. letih.

Med strelce se je vpisoval že v letih 2006 in 2010, trenutno pa je pri šestih golih.

"Dres državne reprezentance je nad vsemi. Hvala vsem navijačem, ki so z nami tukaj, in tudi vsem tistim, ki niso izgubili zaupanja v nas in pesti stiskajo doma. Ta zmaga je od nas vseh," je povedal Messi, ki je v petek praznoval 31. rojstni dan.

"Vedel sem, da je Bog na naši strani in da nam bo uspelo," je dodal.

"Zelo nam je odleglo. Vsi smo zelo veseli, da smo dosegli tako zmago, potem ko smo v zadnjih dneh trpeli, tako kot nismo še nikoli. K sreči smo izpolnili cilj," je še povedal napadalec, ki je zdaj že pri 65 golih v majici Argentine.

Veliko veselje Marcosa Roja po zmagovitem golu v 84. minuti. | Foto: Reuters Veliko veselje Marcosa Roja po zmagovitem golu v 84. minuti. Foto: Reuters

Gol za družino in nov začetek

Zelo vesel je bil seveda tudi strelec zmagovitega gola. "Ta gol je za mojo družino in za vse moje soigralce, ki so si ga zaslužili. Gremo, Argentina!" je bil ves iz sebe Marcos Rojo.

"To zmago smo nujno potrebovali. Zdaj se svetovno prvenstvo za nas začenja na novo," je dodal nogometaš Manchester Uniteda, ki je v 58. nastopu dosegel tretji reprezentančni gol.

Diego Maradona
Sportal Neprijetni prizori po veliki drami: nori Maradona je potreboval zdravniško pomoč

Jorge Sampaoli opravil pet sprememb in bil uspešen

Zelo je odleglo tudi argentinskemu selektorju. "Po enajstmetrovki, s katero so Nigerijci izenačili, smo bili zaskrbljeni. Bali smo se, da nam ne bo uspelo, a na koncu smo zmagali, kar je najpomembneje," je dejal Jorge Sampaoli, ki je bil v dneh po porazu s Hrvaško pod hudim pritiskom in moral tudi tokrat zanikati pisanje o tem, da so se mu uprli njegovi nogometaši.

Jorge Sampaoli je tudi v Sankt Peterburgu trpel, a mu je na koncu vsaj za nekaj časa odleglo. | Foto: Getty Images Jorge Sampaoli je tudi v Sankt Peterburgu trpel, a mu je na koncu vsaj za nekaj časa odleglo. Foto: Getty Images

"Za nami je prvi od petih finalov, prestali smo ga uspešno. Trpeli smo, a bili enotni in dosegli zmago. V prvem polčasu smo igrali zelo dobro, lahko bi zabili še kakšen gol, v drugem pa je šlo po prejetem golu vse po zlu, a smo na koncu le pokazali značaj in zmagali," je še povedal priznani argentinski trener, ki je na tekmi proti Nigeriji v primerjavi s polomom proti Hrvaški opravil kar pet sprememb.

Med drugim je med vratnici namesto Willyja Caballera, ki je Hrvatom z darilom pomagal do vodstva, postavil 31-letnega debitanta, vratarja River Plateja Franca Armanija.

Že prihodnji teden Messi proti Ronaldu?

Argentina, ki je v skupini D na koncu s štirimi točkami osvojila drugo mesto, se bo v soboto v osmini finala udarila s prvouvrščeno iz skupine C Francijo.

Po razpletu torkovih tekem pa je jasno še nekaj. Če se bodo Argentinci uvrstili v četrtfinale in bo v osmini finala uspešna tudi Portugalska, ki jo čaka tekma proti Urugvaju, bomo prihodnjo soboto, čez deset dni, že v četrtfinalu videli obračun dveh najboljših nogometašev na svetu zadnjega desetletja, Messija in Cristiana Ronalda. To pa bi bil dogodek!

Ne spreglejte