Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 12. 2023,
16.00

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Chelsea Manchester United Manchester City Liverpool Arsenal Premier League angleško prvenstvo

Nedelja, 24. 12. 2023, 16.00

4 mesece

Angleško prvenstvo, 18. krog

Arsenal ostaja vodilni, Man United in Newcastle toneta, za konec poraz Chelseaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Arsenal Liverpool Gabriel | Osrednji branilec Gabriel Magalhães je z glavo zadel za vodstvo Arsenala že v četrti minuti. | Foto Reuters

Osrednji branilec Gabriel Magalhães je z glavo zadel za vodstvo Arsenala že v četrti minuti.

Foto: Reuters

Za angleške prvoligaše ni praznikov. Pred tradicionalnimi tekmami 26. decembra igrajo tekme 18. kroga, v soboto sta za prvo mesto tekmovala Arsenal in Liverpool. Po remiju z 1:1 so topničarji ohranili točko prednosti. V petek je Aston Villa, ki je eno presenečenj sezone, izvlekla točko proti Sheffieldu. V soboto popoldne je West Ham z 2:0 premagal Manchester United. To je že četrti poraz rdečih vragov na zadnjih sedmih tekmah (v vseh tekmovanjih). Poraz se je zgodil tudi Newcastlu, pa za konec kroga Chelseaju.

Liverpool - Manchester United
Sportal Man Utd do velike točke na derbiju z Liverpoolom, Arsenal skočil na vrh

Jürgen Klopp po remiju ni bil pretirano zadovoljen. | Foto: Reuters Jürgen Klopp po remiju ni bil pretirano zadovoljen. Foto: Reuters Vodilna ekipa v premier ligi se je v zadnjih krogih ves čas menjala. Ker je Liverpool prejšnji konec tedna z Manchester Unitedom igral neodločeno, je Arsenal po zmagi nad Brightonom spet skočil na prvo mesto. Pred sobotnim derbijem za prvo mesto je tako ekipi ločila le točka. In ju loči tudi po tekmi.

Ta se je na Anfieldu začela po notah gostov iz Londona. Po prostem strelu je bil v četrti minuti v kazenskem prostoru najvišji branilec Gabriel Magalhães. Ogled s sistemom VAR je Brazilčev 11. gol v treh sezonah in pol za Arsenal potrdil. Po pol ure igre so domači prišli do izenačenja, podal je Trent Alexander-Arnold, zadel Mohamed Salah

V drugem polčasu se rezultat ni več spremenil, je bila pa precej bližje golu za zmago domača ekipa. Harvey Elliott je v 70. minuti streljal v vratnico, Alexander-Arnold pa tri minute pozneje v prečko. Deset minut pozneje pa so topničarji zahtevali 11-metrovko, ko je v kazenskem prostoru padel Kai Havertz, a se sodnik ni oglasil.

Manchester United ni zadel že od šestega decembra

Manchester United je zdaj izgubil še z West Hamom, ki je zdaj na lestvici pred njim. | Foto: Reuters Manchester United je zdaj izgubil še z West Hamom, ki je zdaj na lestvici pred njim. Foto: Reuters

Za Manchester United se sezona iz povprečne spreminja v vse slabšo. Najprej so rdeči vragi končali evropske nastope (zadnje mesto v skupini lige prvakov), zdaj vse slabše rezultate dosegajo še na domačem prvenstvu. V 18. krogu jim je vse tri točke vzel West Ham in jih celo prehitel na lestvici. Za zmago z 2:0 sta zadela Jarrod Bowen in Mohammed Kudus. Na zadnjih sedmih tekmah v vseh tekmovanjih je United zmagal samo enkrat (nad Chelseajem 6. decembra, ko je nazadnje tudi dosegel gol), zdaj pa doživel že četrti poraz in je na prvenstveni lestvici zdrsnil že na osmo mesto.

Dominic Solanke | Foto: Reuters Dominic Solanke Foto: Reuters Za še eno sobotno presenečenje je s svojo šele tretjo zmago sezone poskrbel novinec v ligi Luton, ki je z 1:0 premagal zdaj sedmi Newcastle. Srake in vragi so tako zdaj že deset točk za vodilnimi.

Četrti Tottenham je na domači zelenici z 2:1 premagal Everton. Junak dneva pa je član Bournemoutha Dominic Solanke, ki je za zmago svoje ekipe nad Nottinghamom s 3:2 dosegel hat-trick. Šestindvajsetletni Anglež, sicer otrok Chelseaja, je z 12 goli zdaj drugi strelec lige, je samo še dva gola za Erlingom Haalandom. Manchester City bo zaradi udejstvovanja na svetovnem klubskem prvenstvu tekmo tega kroga odigral pozneje.

V tem krogu se je zgodovina pisala na tekmo Fulham - Burnley (0:2), kjer je bila v vlogi glavne sodnica Rebecca Welch. Postala je prva sodnica, ki je delila pravico na tekmi premier lige. | Foto: Reuters V tem krogu se je zgodovina pisala na tekmo Fulham - Burnley (0:2), kjer je bila v vlogi glavne sodnica Rebecca Welch. Postala je prva sodnica, ki je delila pravico na tekmi premier lige. Foto: Reuters

Samo točka za presenečenje sezone

Aston Villa – Sheffield United | Foto: Reuters Aston Villa – Sheffield United Foto: Reuters Aston Villa je imela v petek veliko priložnost, da bi se z morebitno zmago vsaj začasno povzpela na vrh premier lige in s tem samo še nadela piko na i začetku izjemne sezone. A zasedbi Unaia Emeryja se ni izšlo, na Villa Parku je proti Sheffield Unitedu globoko v sodnikovem dodatku izvlekla točko. Za vodstvo Sheffielda je v 87. minuti zadel Cameron Archer, sicer otrok Aston Ville, ki je pred sezono okrepil Sheffield za 21,5 milijona evrov. Aston Villa je izenačila v 98. minuti, ko je bil uspešen Nicolo Zaniolo. Villa je s tem prekinila niz petnajstih zaporednih domačih zmag, med drugim je v tem obdobju ugnala tako Arsenal kot Manchester City.

V nedeljo se je krog zaključil s tekmo Wolverhampton - Chelsea. Zmagali so volkovi z 2:1. V 51. minuti je podajo s kota v vratnico ter mrežo preusmeril Mario Lemina, na 2:0 je v 92. minuti povišal Matt Doherty, končni izid 2:1 pa je postavil Christopher Nkunku (96.). Moštvi imata zdaj po 22 točk, Chelsea je še zadržal deseto mesto, Wolverhampton je enajsti.

Manchester City
Sportal Manchester City v vitrino pospravil še eno lovoriko

Angleško prvenstvo, 18. krog:

Četrtek, 21. december:

Petek, 22. december:

Sobota, 23. december:

Nedelja, 24. december:

Lestvica:

Najboljši strelci:

14 – Haaland (Man City)
12 – Solanke (Bournemouth), Salah (Liverpool)
11 – Bowen (West Ham), Son Heung-Min (Tottenham)
9 – Watkins (Aston Villa)
8 – Hwang Hee-chan (Wolverhampton)
7 – Isak (Newcastle), Jackson (Chelsea), Mbeumo (Brentford), Wilson (Newcastle)

Tom Lockyer
Sportal Po srčnem zastoju so mu vstavili defibrilator, zdaj okreva doma
Fulham
Sportal Chelsea in Fulham po 11-metrovkah, Liverpool suveren
Steve Cooper
Sportal Druga trenerska menjava v premier ligi
Ne spreglejte