Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 12. 2023,
21.05

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Fluminense Manchester City Klubsko Svetovno prvenstvo

Petek, 22. 12. 2023, 21.05

4 mesece, 1 teden

KLUBSKO SVETOVNO PRVENSTVO, FINALE

Manchester City v vitrino pospravil še eno lovoriko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Manchester City | Manchester City je upravičil vlogo favorita. | Foto Reuters

Manchester City je upravičil vlogo favorita.

Foto: Reuters

Nogometaši angleškega Manchester Cityja so novi klubski svetovni prvaki. V Savdski Arabiji so v finalu s 4:0 (2:0) ugnali brazilski Fluminense. To je prvi naslov za angleško moštvo, ki je sicer aktualni zmagovalec evropske lige prvakov. Fluminense je prvič nastopil na klubskem SP po premiernem naslovu v južnoameriškem pokalu libertadores. V tekmi za tretje mesto je Al Ahly s 4:2 ugnal moštvo Urawa Red Diamonds.

Fluminense
Sportal Fluminense prvi finalist klubskega SP
Manchester City Bernardo Silva
Sportal Ni Haalanda, ni panike – Man City zanesljivo v finale

Manchester City je s prvim naslovom v tem tekmovanju nasledil madridski Real, ki je rekorder po številu lovorik v mednarodnih klubskih tekmovanjih na najvišji ravni z osmimi. Tri ima v nekdanjem medcelinskem pokalu, pet pa na zdajšnjem klubskem SP. Evropske ekipe so v zadnjem obdobju prevladujoče, naslove nizajo vse od leta 2012. Nazadnje je neevropski naslov pripadel brazilskemu Corinthiansu. Za angleške klube je bil to peti naslov, prvi po Chelseaju leta 2021. Brazilci so enajstič obstali na zadnji stopnički, imajo pa deset naslovov.

Na današnji tekmi meščani niso posebej prevladovali v posesti, a so bili v svojih napadih precej bolj konkretni in učinkoviti. Že po 40 sekundah je odbitek od vratnice po strelu od daleč Nathana Akeja s prsmi za hrbet vratarja Fabia spravil Julian Alvarez. To je bil najhitrejši gol v zgodovini finalov klubskega SP. Brazilci so si v 27. minuti gol zabili sami, potem ko je podajo Phila Fodena za hrbet svojemu vratarju preusmeril branilec Nino. V drugem polčasu je najprej na 3:0 v 72. minuti povišal Foden, piko na i pa je v 88. minuti z drugim golom na tekmi, prispeval je tudi asistenco za tretji gol Cityja, postavil Alvarez po natančnem strelu v kazenskem prostoru.

Manchester City je v finalu slavil s 4:0. | Foto: Guliverimage Manchester City je v finalu slavil s 4:0. Foto: Guliverimage

Če je City v sezoni 2022/23 in posledično še z današnjo lovoriko osvojil angleško ligo, pokal FA ter ligo prvakov in evropski superpokal, je Alvarez ob tem na zadnjem SP z Argentino postal še svetovni prvak in zaokrožil z lovorikami polnih zadnjih 12 mesecev.

Strateg Cityja Pep Guardiola je postal prvi trener s štirimi lovorikami na klubskih SP. Katalonec ima dve zmagi z Barcelono ter eno z Bayernom iz Münchna. Hrvat Mateo Kovačić pa je postal prvi igralec, ki je s tremi različnimi klubi osvojil klubsko SP. To mu je uspelo še z Realom Madridom in Chelseajem. Skupaj ima pet lovorik v tem tekmovanju.

Manchester City je za zmago dobil 4,6 milijona evrov, finalist pa 3,7 milijona. Za tretje mesto je Al Ahly dobil 2,3 milijona evrov, za četrto pa Urawa 1,85 milijona. Na letošnjem turnirju so igrali še savdski Al Ittihad, mehiški Leon in novozelandski Auckland City.

To je zadnji turnir s sedmimi ekipami, leta 2025 bodo začeli razširjeno obliko tekmovanja z 32 ekipami pod okriljem Mednarodne nogometne zveze Fife. Nato bodo tekmovanja izvajali na štiri leta.

Klubsko SP 2023, finale in tekma za tretje mesto:

Petek, 22. december:

 

Ne spreglejte