Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2023,
23.09

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

Brighton Newcastle United Aston Villa West Ham Chelsea Tottenham Manchester City Manchester United Liverpool Arsenal Premier League angleško prvenstvo

Ponedeljek, 6. 11. 2023, 23.09

5 mesecev, 2 tedna

ANGLEŠKO PRVENSTVO, 11. KROG

Chelsea v nori tekmi pokopal Tottenham, na vrhu zdaj City

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70
Tottenham - Chelsea | Tottenham je v derbiju kroga pokleknil pred Chelseajem, | Foto Guliverimage

Tottenham je v derbiju kroga pokleknil pred Chelseajem,

Foto: Guliverimage

V velikem derbiju 11. kroga angleške lige sta se v ponedeljek v Londonu spopadla Tottenham in Chelsea, divjo tekmo pa so s 3:1 dobili gostje. Tottenham je tako prvo mesto na lestvici prepustil Manchester Cityju, ki je v nedeljo napolnil mrežo Bournemoutha (6:1). V nedeljo je Liverpool na gostovanju pri Lutonu, ki se je poleti pripravljal na naporno sezono tudi v Sloveniji in bil navdušen nad pogoji na sončni strani Alp, iztržil še točko. Do nje je prišel z zadetkom Luisa Diaza, ki po ugrabitvi očeta v Kolumbiji preživlja pekel, globoko v sodnikovem podaljšku (1:1). Newcastle je v soboto po zadetku, ki je sprožil ogromno polemik, z 1:0 premagal Arsenal.

West Ham  Jarrod Bowen
Sportal Londonski derbi usoden za Arsenal, Man Utd znova razočaral navijače

Tottenham je odlično vstopil v sezono in v desetih krogih osvojil 26 točk, danes pa je proti Chelseaju doživel boleč poraz in zdrsnil z vrha prvenstvene lestvice. Do zdaj neprepričljivi Chelsea se je po visoki zmagi povzpel na deseto mesto.

Prvi polčas londonskega derbija je bil divji, Tottenham je v vodstvo prišel že v šesti minuti, ko je za 1:0 zadel Dejan Kulusevski. V 14. minuti je bil zaradi prepovedanega položaja razveljavljen zadetek Heung-Min Sona, nato so se prebudili gostje, v 21. minuti je zadel Raheem Sterling, pa je pred strelom igral z roko, zato gol nio veljal, razveljavljen je bil tudi zadetek Moisesa Caiceda sedem minut kasneje, razlog spet prepovedan položaj. Pet minut za tem so domači ostali z le desetimi možmi, neposreden rdeč karton je namreč prejel Cristian Gabriel Romero. V 35. minuti je Chelsea vendarle izenačil, domačega čuvaja mreže Guglielma Vicaria je premagal Cole Palmer. Zaradi vseh prekinitev je sodnik prvi polčas podaljšal za kar 12 minut.

V 55. minuti tekme so domači ostali še brez enega moža, ko je drugi rumeni karton prejel Destiny Udogie, naslednjih dvajset minut so se uspešno branili pred napadi Chelseaja, v 75. minuti pa je domača obramba klecnila. Za vodstvo Chelseaja je poskrbel Senegalec Nicolas Jackson. Jackson je do konca zabil še dva gola za zmago Chelseaja s 4:1.

Gol Newcastla proti Arsenalu buri duhove. | Foto: Reuters Gol Newcastla proti Arsenalu buri duhove. Foto: Reuters

Zadetek, ki je sprožil ogromno polemik

Newcastle in Arsenal sta se v obračun podala s povsem različnima popotnicama. Medtem ko je Newcastle med tednom v ligaškem pokalu s 3:0 nadigral Manchester United in se uvrstil v četrtfinale, pa se je tekmovanje končalo za Arsenal, ki je moral z 1:3 priznati premoč West Hamu. A Arsenal je bil ob Tottenhamu še edini v angleškem prvenstvu, ki v desetih krogih ni doživel grenkobe poraza. A zdaj jo je izkusil. Mladi Anthony Gordon je zadel za zmago Newcastla z 1:0. Gol je med navijači Arsenala in nogometnimi strokovnjaki dvignil kar nekaj polemik, saj je VAR ob zadetku preveril kar tri sporne situacije - ali je žoga ob akciji pred zadetkom šla čez gol avt linijo, pa tudi če je bil ob zadetku prepovedani položaj ali prekršek nad obrambo Arsenala, a je na koncu na začudenje mnogih gol obveljal, Newcastle pa se je na koncu veselil velike zmage.

Zadetek, ki je sprožil ogromno polemik:

"To je sramotno, katastrofa. Počutim se zares slabo, grozno mi je, da sem sploh del česa takšnega, enako tudi moji igralci. Ne morete si predstavljati, koliko sporočil smo sprejeli, da naj tekme sploh ne nadaljujemo. To je sramotno, naravnost sramotno," je po koncu srečanja vrelo iz trenerja Arsenala Mikela Artete, ki se ni mogel sprijazniti z golom, ki so ga priznali Newcastlu.

Luis Diaz
Sportal Ugrabitelji zvezdnikovega očeta pravijo, da gre za napako

Luis Diaz: Svoboda za očeta

Dvoboj v Lutonu je zaznamovalo izenačenje Luisa Diaza. Kolumbijec je izenačil v peti minuti sodnikovega podaljška in preprečil veliko presenečenje. Luton je namreč v 80. minuti povedel z 1:0. Nasmihala se mu je dragocena zmaga, največja v tej sezoni, v kateri se druži z angleško nogometno elito. Trener rdečih Jürgen Klopp se je tri minute pozneje odločil za menjavo in v igro poslal Diaza.

Luis Diaz je pred tremi dnevi začel trenirati z Liverpoolom, na gostovanju v Lutonu pa je preprečil poraz rdečih. | Foto: Reuters Luis Diaz je pred tremi dnevi začel trenirati z Liverpoolom, na gostovanju v Lutonu pa je preprečil poraz rdečih. Foto: Reuters

Kolumbijski napadalec v zadnjem tednu preživlja pekel. Njegova starša so ugrabili v karibskem departmaju La Guajira na severu Kolumbije. Vodja kolumbijske gverilske skupine ELN, ki je prevzel odgovornost za ugrabitev njegovih staršev, je vse skupaj označil za napako. Dodal je, da že delujejo v smeri, da očeta kolumbijskega nogometaša izpustijo. Mamo so tako že izpustili, zdaj pa 26-letni napadalec Liverpoola pričakuje, da bo podobno usodo doživel še njegov oče. Ko je tako v izdihljajih srečanja rešil svoj klub poraza, je po zadetku dvignil dres in izpostavil majico, na kateri je pisalo Svoboda za očeta – Libertad para papa.

Liverpool : Everton Luis Diaz
Sportal Zvezdnik angleškega velikana preživlja pravi pekel

Fernandes v sodnikovem dodatku rešil United

Vse je kazalo na novo razočaranje za Manchester United, a je v 91. minuti zadel Bruno Fernandes. | Foto: Reuters Vse je kazalo na novo razočaranje za Manchester United, a je v 91. minuti zadel Bruno Fernandes. Foto: Reuters Manchester City je tekmo proti Bournemouthu rešil v osmih minutah zadnje tretjine prvega polčasa. Do takrat njegovi napadi niso prinesli spremembe rezultata, a ko je v 30. minuti v polno zadel Jeremy Doku, se jim je odprlo. Že do 37. minute sta gola dosegla Bernardo Silva in Manuel Akanji, v drugem polčasu pa so mrežo zatresli še Phil Foden, še enkrat Silva in Nathan Ake, pred zadnjima dvema goloma so gosti znižali zaostanek na 1:4. Junak tekme je bil prav gotovo Doku, poleg doseženega gola je še pri štirih asistiral.

Manchester United, mestni tekmec meščanov, je končno spet razveselil svoje navijače, a jih med tekmo proti Fulhamu spet delal nervozne. Kljub premoči mu ni uspelo doseči gola vse do sodnikovega dodatka. V njegovi prvi minuti je z natančnim strelom z roba kazenskega prostora gostom tri točke zagotovil Bruno Fernandes.

Nedeljski obračun med Nottingham Forestom in Aston Villo, ki sta postala evropska prvaka v letih 1979, 1980 (oba Forest) in 1982 (Villa), je pripadel gostiteljem. | Foto: Reuters Nedeljski obračun med Nottingham Forestom in Aston Villo, ki sta postala evropska prvaka v letih 1979, 1980 (oba Forest) in 1982 (Villa), je pripadel gostiteljem. Foto: Reuters

Aston Villa pred gostovanjem v Nottinghamu ni izgubila na šestih tekmah zapovrstjo. Še na eni zaporedni tekmi več Forest ni zmagal, tako da je bilo povsem jasno, kdo je bil v vlogi favorita. A z njo se gosti niso znali spopasti, kot bi želeli njihovi navijači. Že v peti minuti so prejeli gol, ko je mrežo Emiliana Martineza - ta je na začetku tedna dobil zlato žogo za najboljšega vratarja lanske sezone - premagal Ola Aina.

Po prejetem golu si ekipa iz Birminghama ni več opomogla, prav napaka oziroma slabo posredovanje argentinskega vratarja po strelu od daleč Orela Mangale na začetku drugega dela pa je bila zanjo dokončno usodna.

Angleško prvenstvo, 11. krog:

Sobota, 4. november:

Nedelja, 5. november:

Ponedeljek, 6. november:

Lestvica:

Najboljši strelci:

11 – Haaland (Man City)
8 – Son Heung-Min (Tottenham), Salah (Liverpool)
7 – Wilson (Newcastle), Bowen (West Ham)
6 – Hwang Hee-chan (Wolverhampton), Isak (Newcastle), Mbeumo (Brentford)
5 – Douglas Luiz (Aston Villa), Ferguson (Brighton), Jackson (Chelsea), Nketiah (Arsenal), Watkins (Aston Villa)
4 – Alvarez (Man City), Edouard (Crystal Palace), Gordon (Newcastle), Nunez (Liverpool), Saka (Arsenal), Solanke (Bournemouth

Benjamin šeško
Sportal Angleški mediji: Arsenal si želi v svoje vrste zvabiti Šeška
Ne spreglejte