Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2018,
10.52

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

Natisni članek

FIFA SP 2018 Nikola Kalinić

Ponedeljek, 16. 7. 2018, 10.52

5 let, 9 mesecev

Nikola Kalinić

Ali si Hrvat, ki je dvomil o selektorjevih navodilih, zasluži medaljo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33
Nikola Kalinić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Hrvaški nogometaši so včeraj na štadionu Lužniki v Moskvi prejeli srebrna odličja, s katerimi so kronali naslov svetovnih podprvakov na pravkar končanem svetovnem nogometnem prvenstvu. Bi si odličje zaslužil tudi Nikola Kalinić, hrvaški napadalec, ki ga je selektor Zlatko Dalić zaradi nespoštovanja njegovih odločitev predčasno odslovil s prvenstva, a je bil hkrati eden od tistih, ki so bistveno pripomogli k uvrstitvi Hrvaške na mundial?

Vsaki od prvih treh reprezentanc na letošnjem mundialu, francoski, hrvaški in belgijski, pripada 50 medalj, ki jih bodo razdelili med igralce, člane strokovnega štaba in druge za uspeh odgovorne deležnike.

Zagreb vzdušje
Sportal Hrvaški fenomen: boljših le sedem velikanov

Odločitev, ali bo med njimi tudi hrvaški nogometaš Nikola Kalinić, ki ga je selektor Zlatko Dalić potem, ko je ta dvakrat zavrnil vlogo rezerve v skupinskem delu mundiala, poslal s prvenstva, bodo po besedah tiskovnega predstavnika Hrvaške nogometne zveze Tomislava Packa sprejeli nogometaši sami. Ti naj bi imeli tudi besedo pri tem, ali bo Kalinić dobil svoj del denarne pogače, ki jo bodo za drugo mesto na prvenstvu razdelili med igralce in strokovni štab.

Marca lani je Nikola Kalinić na zagrebškem štadionu Maksimir odločil tekmo z Ukrajino. Zadel je za zmago Hrvaške z rezultatom 1:0.  | Foto: Reuters Marca lani je Nikola Kalinić na zagrebškem štadionu Maksimir odločil tekmo z Ukrajino. Zadel je za zmago Hrvaške z rezultatom 1:0. Foto: Reuters

Tema je očitno boleča. Nogometaši o njej ne želijo govoriti, izogiba pa se ji očitno tudi predsednik Hrvaške nogometne zveze Davor Šuker. Vprašanje hrvaških medijev, ali bo tudi Kalinić dobil medaljo ali ne, je sinoči gladko preslišal in zahteval naslednje vprašanje.

Ali si Nikola Kalinić zasluži medaljo s svetovnega nogometnega prvenstva?

  • Da, k uvrstitvi na mundial je prispeval pomemben delež.
    17,06 %
    210 glasov
  • Ne, ker ni spoštoval navodil selektorja Zlatka Dalića.
    59,71 %
    735 glasov
  • Ne vem, me ne zanima.
    23,23 %
    286 glasov
Oddanih 1231 glasov

Razdeljeno javno mnenje

Mnenja hrvaških navijačev o tej temi so zelo deljena. Tako kažejo ankete na spletnih portalih, enak vtis smo si ustvarili tudi med preverjanjem mnenja na zagrebških ulicah, ki so jih včeraj okupirali ljubitelji nogometa v kockastih oblačilih.

Mnenja hrvaških ljubiteljev športa so o tem, ali Kaliniću pripada kolajna ali ne, zelo deljena. Nekateri menijo, da si jo je zaradi svojega prispevka v kvalifikacijah zaslužil, drugi pa, da je zaradi svojega ega sam poskrbel za to, da odličja ne dobi.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Mnenja hrvaških ljubiteljev športa so o tem, ali Kaliniću pripada kolajna ali ne, zelo deljena. Nekateri menijo, da si jo je zaradi svojega prispevka v kvalifikacijah zaslužil, drugi pa, da je zaradi svojega ega sam poskrbel za to, da odličja ne dobi. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Mislim, da si Kalinić medaljo zasluži," je prepričan Ante Čamber, ljubitelj športa iz Zagreba, ki je svoje mnenje utemeljil z naslednjimi besedami: "Po vedenju in velikosti njegovega ega si je morda ne zasluži, je pa navsezadnje prav on tisti, ki nas je pripeljal na svetovno prvenstvo. Kdo ve, morda bi z njim v naših vrstah težje prišli do finala. Dejstvo je, da je hrvaška reprezentanca šele po njegovem odhodu pokazala enotnost oziroma močan ekipni duh, o katerem se zdaj toliko govori."

hrvaški navijači zagreb nogomet
Sportal Noč po naslovu, ki je ponesel hrvaški narod, so si sosedje dali duška #foto

Prijatelja Ante in Bruno imata o primeru Kalinić diametralno nasprotno mnenje.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Prijatelja Ante in Bruno imata o primeru Kalinić diametralno nasprotno mnenje. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Povsem drugačnega mnenja je njegov kolega Bruno Erceg. "Mislim, da si medalje ni zaslužil. Res je, da nas je pripeljal na svetovno prvenstvo, je pa tudi res, da je s svojim vedenjem sebe s prvenstva tudi oddaljil."

Kolinda Grabar Kitarović svetovno prvenstvo
Sportal Čustvena Kolinda osvojila svet, Putin ukradel zlato medaljo?

Da si 30-letni napadalec zasluži medaljo, je prepričana tudi Katarina iz Zagreba, ki meni, da bi si jo zaslužil za svoj prispevek v kvalifikacijah. Kalinić je v kvalifikacijah zadel za zmago proti Ukrajini, v dodatnih kvalifikacijah na zagrebškem štadionu Maksimir pa je na tekmi proti Grčiji prispeval gol in podajo.

navijači hrvaški SP 2018 | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Povem drugačno mnenje si je ustvaril Katarinin kolega Željko, ki meni, da kdor ne spoštuje trenerja, v reprezentanci nima kaj početi, še manj si zasluži odličje, ki so ga na prvenstvu prigarali drugi.

Kalinić se na to temo ni odzval, tako da ni znano, ali bi kolajno, če bi mu jo vendarle želeli podeliti, sploh sprejel.

Didier Deschamps
Sportal Človek redke vrste, ki je spet utišal milijone Francozov

Zgolj kot zanimivost, nekdanji slovenski košarkar Jure Zdovc, ki je junija 1991 iz patriotskih vzgibov (bil je član jugoslovanske reprezentance, prvenstvo pa je potekalo med slovensko osamosvojitveno vojno) predčasno zapustil evropsko prvenstvo v Rimu, na katerem so Jugoslovani postali evropski prvaki, bi medaljo, če bi mu jo ponudili, odklonil. "Nisem si je zaslužil. Zapustil sem ekipo. Fantje so takrat razumeli mojo odločitev," je povedal v enem od pogovorov za Sportal.

Ne spreglejte