Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
16. 7. 2018,
10.50

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

FIFA SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca hrvaška nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 16. 7. 2018, 10.50

5 let, 9 mesecev

Večna lestvica udeležencev SP v nogometu

Hrvaški fenomen: boljših le sedem velikanov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52
Zagreb vzdušje | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Večno lestvico udeležencev svetovnih prvenstev v nogometu sestavlja 79 držav. Med njimi je tudi Slovenija, ki je odigrala šest tekem (2002 in 2010), po točkovnem izkupičku pa zaseda 56. mesto. Novopečena svetovna prvakinja Francija je veliko višje. Spada med najboljših pet reprezentanc vseh časov, podprvakinja Hrvaška, ki je v Moskvi poskrbela za največji uspeh v kratki zgodovini državne samostojnosti, pa se je približala najboljšim.

Slovenija tako kot Hrvaška spada med mlajše članice Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Prvič je lahko v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo sodelovala šele pred dobrimi 20 leti, za razliko od držav, ki so že dolgo prisotne na nogometnem zemljevidu, pa se je lahko potegovala le za nastop na šestih mundialih.

Luka Modrić
Sportal Na Hrvaškem je oživela ideja Franja Tuđmana, stara 20 let
Didier Deschamps
Sportal Človek redke vrste, ki je spet utišal milijone Francozov

Slovenija zadnjič takrat, ko je Hrvaška manjkala

Slovenija je edino zmago na SP vknjižila pred osmimi leti v Polokwaneju. | Foto: Reuters Slovenija je edino zmago na SP vknjižila pred osmimi leti v Polokwaneju. Foto: Reuters Slovenski nogometaši so navijače s prebojem na tekmovanje vseh tekmovanj razveselili dvakrat (leta 2002 in 2010), njihovi sosedi iz Hrvaške pa so še uspešnejši, saj so se v tem kratkem obdobju predstavili kar na petih svetovnih prvenstvih in veljajo za fenomen.

Manjkali so le na SP 2010 na jugu Afrike, kjer je Kekova četa z zmago nad Alžirijo, zgodovinsko prvo (in za zdaj edino) na velikem tekmovanju, postavila mejnik. Hrvaška ga je dočakala štiri leta prej, ko se je na SP 1998 zavihtela do tretjega mesta. Nato so sledili trije nastopi, na katerih so se sanje o izločilnem delu razblinile po skupinskem delu (leta 2002, 2006 in 2014), letos pa je Hrvaška spet močno zasijala na nogometnem nebu in popravila statistiko.

Zagreb slavje
Sportal Vrtiljak čustev v Zagrebu ob grenko-sladkem finalu ognjenih #video
hrvaški navijači zagreb nogomet
Sportal Noč po naslovu, ki je ponesel hrvaški narod, so si sosedje dali duška #foto

Nabirala je točke in se postopno vzpenjala na večni lestvici, kjer po novem zaseda že 22. mesto. Je najvišje uvrščena reprezentanca od tistih, ki so na SP nastopili največkrat, petkrat. Odlikuje jo učinkovito osvajanje točk. Na srečanje v povprečju osvoji 1,61 točke, kar zadošča za osmi najboljši rezultat v zgodovini svetovnih prvenstev.

 

Boljših je le sedem nogometnih velikanov, vajenih svetovnih naslovov in nastopov v finalu. Med njimi izstopata vodilna Brazilija, edina reprezentanca na svetu, ki je nastopila na vseh 21 svetovnih prvenstvih, in Nemčija, eno največjih razočaranj SP 2018 v Rusiji, saj so ostali brez možnosti ubranitve naslova že po skupinskem delu. Obe velesili sta na svetovnih prvenstvih v povprečju na tekmo osvajali več kot dve točke. Brazilija 2,17, Nemčija pa 2,03 na tekmo. Pri omenjeni statistični obdelavi je treba dodati, da so bile vse zmage pred SP 1994 spremenjene v tri točke. Prej so prinašale dve, a so za potrebe večne lestvice preračunane v tri točke.

Francija se je v Rusiji drugič v zgodovini SP vpisala na seznam zmagovalk. | Foto: Reuters Francija se je v Rusiji drugič v zgodovini SP vpisala na seznam zmagovalk. Foto: Reuters

Brazilci so v zgodovini svetovnih prvenstev dosegli največ zadetkov (229). Pred SP 2018 so v tej prvini zaostajali za Nemci, čeprav so nastopili na dveh svetovnih prvenstvih več, nato pa so jih v Rusiji po zaslugi neprepričljivih nastopov elfa prehiteli. Tako sta na vrhu Brazilija in Nemčija, po povprečnem številu osvojenih točk na tekmo pa so od Hrvaške boljše le še Italija, Nizozemska, Argentina, Francija in Španija.

Hrvaška Francija nogomet
Sportal Luka Modrić ogorčen: Ni bil prosti strel, ni bilo enajstmetrovke #video
Hrvaška Francija nogomet
Sportal Srčni Hrvati nemočni, Francozi drugič na vrhu sveta!

Galski petelini so na ruskih zelenicah vknjižili šest zmag in en remi, kar jim je pomagalo, da so se utrdili na petem mestu uspešnosti udeležencev v zgodovini svetovnega prvenstva.

Novinki nista prehiteli Slovenije

Islandija je na krstnem SP osvojila točko. Remizirala je proti favorizirani Argentini. | Foto: Reuters Islandija je na krstnem SP osvojila točko. Remizirala je proti favorizirani Argentini. Foto: Reuters Edini novinki na nedavno končanem svetovnem prvenstvu v Rusiji, Islandija in Panama, na večni lestvici nista prehiteli Slovenije, saj sta zbrali premalo točk. Panama se je po treh zaporednih porazih pridružila skupini devetih držav, ki so že nastopile na svetovnem prvenstvu, a tam niso osvojile še niti ene točke. Na lestvici ima sicer najslabši izkupiček Salvador, Panamci pa so ob neosvajanju točk razveselili navijače vsaj z dvema zadetkoma.

Na večni lestvici je pet reprezentanc, ki so nastope na SP sklenile brez golov. To so Trinidad in Tobago, Kanada, Indonezija, Kitajska in DR Kongo, nekdanji Zaire, ki ga je rajnka Jugoslavija leta 1974 premagala z 9:0, med strelce pa se je vpisal tudi Branko Oblak. Tistega leta je na SP prvič in zadnjič nastopila NDR. Države ni več, njeni dosežki pa bodo ostali na večni lestvici. Drugače je s številnimi državami, ki so razpadle po padcu železne zavese. Naslednicam so pripadli rezultati prejšnjih skupnih držav, kar je popestrilo statistični učinek zlasti Rusije (Sovjetska zveza), Srbije (Jugoslavija) in Češke (Češkoslovaška).

Hrvaška Francija nogomet 1
Sportal Lekcija izpred dveh let padla na plodna tla: Veliko smo prestali
Gianni Infantino
Sportal Nenavadno, a resnično. Fifa potrdila ogromno spremembo.

Koliko novih držav bo nastopilo na SP 2022 v Katarju, ki bo potekal v zadnjih dveh mesecih koledarskega leta? | Foto: Reuters Koliko novih držav bo nastopilo na SP 2022 v Katarju, ki bo potekal v zadnjih dveh mesecih koledarskega leta? Foto: Reuters

Na naslednjih svetovnih prvenstvih ne bo manjkalo priložnosti, da se seznam udeležencev še razširi. Morda bo nov tekmovalni ustroj s kar 48 nastopajočimi obveljal že na naslednjem prvenstvu, ki ga bo leta 2022 v hladnejših mesecih gostil Katar. O tem bo Fifa odločila do konca leta.

Hrvaška 2018
Sportal Hrvaški asi žalostni, a ponosni: Škoda, bili smo boljši od Francije
Ne spreglejte