Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
15. 7. 2018,
21.08

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

13

Natisni članek

Francija Ivan Rakitić Zlatko Dalić Luka Modrić FIFA SP 2018 hrvaška nogometna reprezentanca

Nedelja, 15. 7. 2018, 21.08

5 let, 9 mesecev

Odzivi iz hrvaškega tabora po finalu SP 2018

Hrvaški asi žalostni, a ponosni: Škoda, bili smo boljši od Francije

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

13

Hrvaška 2018 | Foto Reuters

Foto: Reuters

V slačilnici hrvaške nogometne reprezentance, aktualnih svetovnih podprvakov, so bili po porazu v finalu SP 2018 proti Franciji (2:4) prisotni mešani občutki. ''Če že nismo svetovni prvaki, imamo vsaj najboljšega igralca. To nas navdaja s srečo,'' je poudaril selektor Zlatko Dalić, ki bo v ponedeljek podobno kot njegovi varovanci deležen veličastnega sprejema v Zagrebu.

Slovenski južni sosedi so z drugim mestom na svetovnem prvenstvu v Rusiji dosegli največji uspeh v nogometni zgodovini. Postali so šele 13. država, ki je od leta 1930, ko se je začela pisati pestra zgodba o mundialih, zaigrala v finalu največjega tekmovanja na svetu.

Hrvaška Francija nogomet
Sportal Luka Modrić ogorčen: Ni bil prosti strel, ni bilo enajstmetrovke #video

Modrića premagala čustva

Luki Modriću je za prestižno priznanje čestitala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. | Foto: Reuters Luki Modriću je za prestižno priznanje čestitala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Foto: Reuters ''Lahko smo ponosni. Dali smo vse od sebe, bili boljša ekipa, a so nas na koncu nesrečno prejeti zadetki pokopali. Takrat se je vse obrnilo na stran Francozov. Lahko smo ponosni, kako smo odigrali celoten turnir. Zdaj so občutki mešani. Ko se bodo čustva umirila, bomo razmišljali bolj trezno. Zahvalil bi se našim navijačem, ki so nas na tem prvenstvu ''nosili po zraku''. Zelo mi je žal zaradi njih. Ni lahko priti tako blizu naslovu, nato pa izgubiti,'' je po porazu z 2:4 proti Franciji povedal Luka Modrić.

Kapetan hrvaške reprezentance je po finalu prejel tolažilno nagrado, ki je osrečila srca slovenskih sosedov. Prejel je zlato žogo in postal najboljši igralec turnirja. ''Ponosen sem na priznanje. Rad bi se zahvalil soigralcem. Brez njihove pomoči ne bi nikoli dosegel kaj takšnega. Ko vidiš, kako te podpirajo navijači, te to napolni s srečo in ponosom,'' je dejal Luka, ki so ga nato pred kamerami premagala čustva. Zahlipal je, potočil solzo in se še enkrat zahvalil navijačem.

Fotogalerija
1 / 67

To, kar so napravili, je čista fantazija

Zlatko Dalić je Hrvaško popeljal do zgodovinskega drugega mesta. | Foto: Reuters Zlatko Dalić je Hrvaško popeljal do zgodovinskega drugega mesta. Foto: Reuters ''Luka je to zaslužil. Če že nismo svetovni prvaki, imamo vsaj najboljšega igralca. To nas navdaja s srečo. Šele po določenem obdobju bomo dojeli, kako velik uspeh smo napravili. Hrvaški narod bo to žalost kmalu zamenjal s ponosom,'' je prepričan selektor Zlatko Dalić, v zadnjih tednih največji hrvaški junak, saj je v slabem letu izbrano vrsto iz nehvaležnega položaja popeljal do zgodovinskega uspeha.

''Rad bi se zahvalil igralcem, najbolj so zaslužni za ta uspeh. To, kar sem napravil z njimi, je čista fantazija. Če mi je koga žal, mi je ravno njih, da niso postali svetovni prvaki,'' je poudaril 51-letni strokovnjak, ki živi v Varaždinu, baročni prestolnici Hrvaške, v neposredni bližini Slovenije.

Zagreb slavje
Sportal Vrtiljak čustev v Zagrebu ob grenko-sladkem finalu ognjenih #video

Rakitić: Danes je bilo sto milijonov Hrvatov

Ivan Rakitić je moral po finalu čestitati Francozom za naslov prvaka. | Foto: Reuters Ivan Rakitić je moral po finalu čestitati Francozom za naslov prvaka. Foto: Reuters V srcih največjih hrvaških nogometnih asov sta se po tekmi najbolj pretakala žalost in ponos. Izjema ni bil niti Ivan Rakitić. ''Žalostni smo. Tako malo nas je ločilo od naslova. Bili smo boljši. Vse do tretjega gola Francije smo bili veliko boljši tekmec. Na koncu so nam dali štiri gole iz treh udarcev. Škoda, a to je nogomet,'' je po porazu, ki ga je na slovesni podelitvi medalj zaznamovalo močno deževje, dejal zvezdnik Barcelone.

''Ko je po tekmi začelo močno deževati, sem dobil občutek, kot da bi z nami jokalo še nebo. Danes je ves svet navijal za nas. Danes je bilo sto milijonov Hrvatov. Na to moramo biti ponosni. Komaj čakam na vrnitev v Zagreb,'' je po poročanju hrvaškega športnega dnevnika Sportske novosti poudaril svetlolasi zvezni igralec, rojen v Švici.

Kazenski strel presekal ritem Hrvaške

Hrvaška nogometna odprava se bo v domovino vrnila jutri. | Foto: Reuters Hrvaška nogometna odprava se bo v domovino vrnila jutri. Foto: Reuters Kaj je po porazu v finalu SP, prvem po letu 1966, v katerem je bilo doseženih tako veliko zadetkov, še povedal Dalić? ''Čestitke Franciji za naslov prvaka. Niso nas z ničimer presenetili. Branili so se in bili nevarni iz protinapadov. Prejeli smo dva slučajna zadetka, avtogol in kazenski udarec, tako gre pač to v nogometu. Žalostni smo, a ponosni. Dobro smo igrali, a nam je dosojeni kazenski strel v korist Francije presekal ritem. Žal nam je, ker nismo prvaki, a moramo biti srečni in ponosni. To je življenje,'' je poudaril selektor, ki je lani na vročem hrvaškem stolčku nasledil Anteja Čačića.

V ponedeljek bo z igralci osrednji junak veličastnega sprejema v Zagrebu. Prireditelji v popoldanskih urah pričakujejo, da se bo ognjenim v hrvaški prestolnici, kjer se bodo iz letališča proti središču mesta odpravili v avtobusu z odprto streho, poklonilo vsaj sto tisoč navijačev.

Ne spreglejte