Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 7. 2018,
19.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

11

Natisni članek

FIFA SP 2018

Nedelja, 15. 7. 2018, 19.00

5 let, 9 mesecev

Vrtiljak čustev v Zagrebu ob grenko-sladkem finalu ognjenih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

11

Zagreb slavje | Foto Alenka Teran Košir

Foto: Alenka Teran Košir

Hrvaška in Francija sta dihali s svojimi nogometaši, ki so se bojevali v finalu svetovnega prvenstva v Moskvi. Rezultat 4:2 za galske peteline je navdušil Francoze, a tudi Hrvati, ki so ob spremljanju tekme stopili na pravi čustveni vrtiljak, priznavajo, da so njihovi ljubljenci zmagovalci že zato, ker so se uvrstili v finale. V Zagrebu smo se pridružili množici navijačev in spremljali dogajanje. 

Takole je bilo v Zagrebu:

Središče Zagreba so preplavili tisoči navijačev. Zgrinjali se okrog vsakega televizijskega sprejemnika, ki je bil na voljo, da o Trgu bana Jelačića, ki je pokal po šivih, sploh ne govorimo. Navijači so oblečeni v kockaste majice in s poslikanimi obrazi dihali z igralci na zelenici.

Vzklikali so patriotska gesla, izlivali čustva ljubezni do svoje domovine (Mi, Hrvati!) in prepevali znane navijaške napeve. Tudi žaljive do nasprotnika, kakopak. Vsak hrvaški nogometaš, ki se je dotaknil žoge, je imel po reakcijah navijačev sodeč že skoraj polbožji status.

Fotogalerija
1 / 16

S trga, kjer je bila gneča nepopisna, vročina pa ni skoparila s temperaturami, so se že v prvem polčasu umaknili starejši in družine z majhnimi otroki, ki bi bržkone precej bolj uživali pred domačim TV-ekranom v klimatizirani dnevni sobi.

Številni so iskali čim boljše fotografske pozicije. Nekateri so se kljub nasprotovanju redarjev povzpeli celo na gradbeni oder stavb blizu glavnega odra na Trgu bana Jelačića, kjer bo jutri ob 14. uri sprejem srebrnih nogometašev.

zg | Foto: Alenka Teran Košir Foto: Alenka Teran Košir

Hrvati so zavzeto spremljali vsak premik na zelenici. V polčasu, ki se je končal z vodstvom Francije z 2:1, so nam mimoidoči zagotovili, da zmaga ognjenih ni vprašljiva. Največ jih je stavilo na 3:2 za Hrvaško. Kaj pa če jim ne uspe? "Uspelo jim je že z uvrstitvijo v finale," smo slišali iz ust hrvaških nogometnih podpornikov. 

Pričakovanja se niso uresničila, Francozi so povišali vodstvo na 3:1 in nato na 4:1. Potem ko je pri rezultatu 4:1 peščica navijačev že začela zapuščati prizorišče, je po zadetku Maria Mandžukića za 2:4 spet oživela, a preobrata ni dočakala. 

Po zadnjem sodnikovem žvižgu je množica v Zagrebu svoje nogometne junake nagradila z gromkim aplavzom, baklami in dimnimi bombami. Na navijače so se vsuli zlati konfeti, bržčas pripravljeni za slavje morebitnega naslova svetovnih prvakov.

Eden od navijačev je na trobento zaigral Tišino, a so ga bližnji hitro opomnili, da ni prav nobenega razloga za žalost, in ga pozvali, naj ubere bolj vesele tone. 

Takole je bilo v Parizu:

Hrvaška Francija nogomet
Sportal Srčni Hrvati nemočni, Francozi drugič na vrhu sveta!

Da je Hrvaško zajela prava nogometna mrzlica, ni treba posebej poudarjati. Navijači ognjenih so bili pripravljeni na zmago in osvojitev naslova svetovnega nogometnega prvaka. Kako pa so bili pripravljeni na primer poraza? Kako so gledali na to možnost? 

 

 

Ne spreglejte