Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
5. 5. 2019,
21.08

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Ajax Ajax Amsterdam UEFA liga prvakov Tottenham Matthijs de Ligt

Nedelja, 5. 5. 2019, 21.08

1 leto

Ajax pokalni zmagovalec na Nizozemskem

Čarobno leto za Ajax, ki ruši vse pred seboj #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
Ajax Willem | Ajax je osvojil prvo domačo lovoriko po letu 2014. Postal je pokalni zmagovalec. | Foto Guliver/Getty Images

Ajax je osvojil prvo domačo lovoriko po letu 2014. Postal je pokalni zmagovalec.

Foto: Guliver/Getty Images

Nogometaši Ajaxa iz Amsterdama so v nedeljskem finalu nizozemskega pokala napolnili mrežo moštva Willem II (2:0) in se veselili prve lovorike po letu 2014, s tem pa tudi poslali sporočilo sredinemu evropskemu tekmecu Tottenhamu. V tej sezoni naskakujejo trojno krono. V nizozemskem prvenstvu so dva kroga pred koncem na vodilnem položaju, v ligi prvakov pa se jim nasmiha preboj v veliki finale.

Lionel Messi
Sportal Barcelona po Messijevem šovu do lepe prednosti proti Liverpoolu

Ajax je v odlični formi. Čeprav je trener Erik ten Hag štiri dni pred povratno polfinalno tekmo lige prvakov proti Tottenhamu spočil nekaj prvokategornikov, je bil nizozemski klubski velikan iz Amsterdama v nedeljo še vedno vsaj za razred boljši od tekmeca iz Tilburga.

Willem II je izkusil moč razigranega Ajaxa, ki je z všečnim, kombinatornim in napadalnim nogometom, v katerem prednjačilo mladi asi, v tej sezoni deležen simpatij po vsem svetu.

Kapetan Ajaxa: Dodatna motivacija za sredo

Prvi zadetek v finalu je dosegel Daley Blind. | Foto: Guliverimage/Getty Images Prvi zadetek v finalu je dosegel Daley Blind. Foto: Guliverimage/Getty Images V nedeljskem finalu nizozemskega pokalnega tekmovanja so nadigrali Willem II s 4:0. Dva zadetka je dosegel "veteran" Klaas-Jan Huntelaar, ki se je v začetni enajsterici znašel namesto Brazilca Davida Neresa, med strelce sta se vpisala še Daley Blind in Danec Rasmus Kristensen.

Ajax je zaigral s skoraj najmočnejšo postavo, od junakov, ki so prejšnji teden v prvi polfinalni tekmi lige prvakov v Londonu v gosteh razžalostili Tottenham (1:0), v udarni enajsterici ni bilo Davida Neresa, Joela Veltmana in Lasseja Schöneja.

Ajax je proslavljal pokalno lovoriko na finalnem srečanju v Rotterdamu. To je bila njegova prva domača trofeja po letu 2014, ko je bil nazadnje nizozemski prvak. "Ta zmaga nam bo dala dodatno motivacijo za sredin dvoboj s Tottenhamom," je za FOX Sports dejal kapetan Ajaxa Matthijs de Ligt, najmlajši kapetan polfinalista v zgodovini lige prvakov.

Zadetki Ajaxa v finalu pokala:

Zdaj napada trojno krono!

Navijači Ajaxa so v Rotterdam odpotovali v ogromnem številu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Navijači Ajaxa so v Rotterdam odpotovali v ogromnem številu. Foto: Guliverimage/Getty Images Ajax je osvojil pokal prvič po letu 2010, skupno pa že 19. Letos bi lahko osvojil kar trojno krono, saj je dva kroga pred koncem prvenstva na prvem mestu, z boljšo razliko v zadetkih in enakim številom točk kot PSV Eindhoven. V domačem prvenstvu je nanizal šest zmag, nazadnje je 23. aprila premagal Matavžev Vitesse (4:2), Primorec pa je takrat prispeval asistenco za drugi gol gostov.

Nizozemski prvoligaši so se zaradi ogromnega evropskega uspeha Ajaxa in priložnosti, ki se ne ponudi vsako leto, da bi spremljali udeleženca eredivisie v finalu lige prvakov, soglasno odločili, da bodo prilagodili tekmovalni urnik klubu iz Amsterdama. Ta je tako prejšnji konec tedna počival, nato pa v Londonu ugnal Tottenham (1:0).

Crvena zvezda
Sportal Crvena zvezda prvak v Srbiji, Salzburg šestič zapored v Avstriji, na Danskem Koebenhavn

V sredo se bosta polfinalista lige prvakov pomerila še na Areni Johana Cruijffa v Amsterdamu, Ajax pa bo skušal nadaljevati izjemen spomladanski niz ter po Realu in Juventusu izločiti še enega najboljših angleških klubov.

Z osvojenim nizozemskim pokalom so si še okrepili samozavest, trener ten Hag pa je z veseljem pozdravil novico, da so jo njegovi varovanci v pokalnem finalu odnesli brez zdravstvenih zapletov, tako da se bo lahko Londončanom zoperstavil v najmočnejši zasedbi.

Tottenham Ajax
Sportal Američan ostro napadel zdravnike Tottenhama
Mohamed Salah
Sportal Man City znova na vrhu, Chelsea že v ligi prvakov
Lionel Messi
Sportal Vesoljec Messi po novi čarovniji kritičen do navijačev Barcelone
Ne spreglejte