Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2018,
11.49

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

1

Natisni članek

Jaka Bijol slovenska nogometna reprezentanca CSKA Moskva UEFA liga prvakov

Torek, 16. 10. 2018, 11.49

1 leto

Pogovor z Jako Bijolom

19-letni mladenič iz Vuzenice, ki se mu je čez noč spremenil svet #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

1

Jaka Bijol je slovenski nogometaš, o katerem se v tem trenutku največ govori. Gre za odkritje, ki je pred pol leta iz velenjskega Rudarja za bogato odškodnino skoraj pol milijona evrov prestopil v moskovski CSKA, tam pa takoj našel mesto pod soncem in zaigral tudi v ligi prvakov. Malce po naključju, številne odpovedi in poškodbe, se je v oktobrski reprezentančni akciji prvič znašel tudi v kadru slovenske članske izbrane vrste.

Jaka Bijol
Sportal Smučar, ki je pri 19 letih izpolnil sanje vsakega nogometaša

Pri 19 letih ste prvič v članski reprezentanci, s CSKA igrate v ligi prvakov. Se že zavedate vsega, kar se vam dogaja v zadnjih tednih?
Vedno bolj. Na začetku je bilo vse presenečenje, zdaj pa se počasi navajam na novo dogajanje. Kaj drugega mi tudi ne preostane, moram sprejeti odgovornosti, ki so mi jih naložili.

Ko ste odšli v Moskvo ste imeli komaj 18 let. Je bilo kaj strahu?
Mene je vedno strah, sploh pred novim izzivom je strah prisoten, a s tem ni nič narobe. Le z njim se moraš znati spoprijet. Nikoli nisem razmišljal, da bi šel v Moskvo kot neka rezerva. Vedel sem, da sem pripravljen in da bom kos nalogi. 

Kako je živeti v tako velikem mestu, kako je z ruščino?
V Rusiji nihče ne zna angleško, zato nemalokrat uporabim tudi roke, da se razumemo. Mislijo, da je ruski jezik vse in da je to dovolj.

Jaka Bijol Uefa
Sportal Uefa se je poklonila slovenskemu biseru, alarm pri Realu

Rudar in CSKA, to je najbrž kot noč in dan?
V Rudarju za mnoge nogomet ni na prvem mestu. Mnogi še delajo kaj zraven. V Moskvi pa živijo za rezultate in dajo igralcem vse, kar potrebujejo. Karkoli potrebuješ, le vprašaš in dobiš.

Je bilo na tekmi proti Realu kaj treme (op. p. CSKA je tekmo dobil z 1:0)?
Moram reči, da presenetljivo malo. Drugače je bilo na prvi tekmi proti češkemu prvaku Plznu. Že dan pred tekmo mi je močno razbijalo srce. Tudi na tekmi mi ni takoj steklo, celoten prvi polčas sem bil v krču, proti Realu je bilo čisto nasprotje.

Kaj pa javnost v Rusiji, vas navijači že kaj oblegajo?
To je velika razlika med Slovenijo in Rusijo. Ljudje so drugačni, kamorkoli prideš je dovolj, da te nekdo prepozna in takoj nastane vrsta.

Jaka Bijol
Sportal Izjemno, najbolj vroči slovenski najstnik dočakal največjo čast

V reprezentanco ste prišli, ko tej ne gre najbolje. Imate občutek, da ste prišli v neko nemirno okolje?
Nimam tega občutka. Vzdušje je odlično, na treningih se dela dobro. Moralo se bo enkrat obrniti tudi v rezultatskem pomenu.

Glede na to, kako suvereno ste zaigrali v ligi prvakov, javnost pričakuje, da boste kar naenkrat vi glavna zvezda te ekipe. Čutite kaj bremena?
Prvič sem tukaj, moram najprej spoznati, kako stvari potekajo. Videti moram, kakšno vlogo imajo drugi igralci, ki so na mojem položaju. Skratka, učim se, sam niti ne pričakujem, da bom kaj dosti igral.

Jaka Bijol
Sportal Jaka Bijol posnemal Jana Oblaka in pristal tik za njim

Zanimivo je, da ste bili kot majhni tudi smučar …
Športa sem svoj čas lepo kombiniral. Pozimi sem smučal, poleti igral nogomet. Dolga leta sem oba športa uspešno združeval, potem pa je prišel čas, ko sem se moral odločiti le za enega.

Kje se vidite čez pet let?
To je težko reči. Pomembno mi je le, da bom v klubu, kjer mi bo trener zaupal in me uvrščal v ekipo. Če bom vsa ta leta ostal v Rusiji, upam, da bom imel v žepu tudi že kakšno lovoriko. Nekega dne pa bi se rad preizkusil tudi v Angliji. To je moja velika želja.

Ne spreglejte