Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
21. 10. 2013,
16.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kevin Kampl Zlatko Zahović Luka Zahović Damjan Bohar Valter Birsa Milenko Ačimović Ante Šimundža

Ponedeljek, 21. 10. 2013, 16.33

8 let

19 let po Zahovićevem prvencu jih je že sedem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski reprezentant Kevin Kampl je z atraktivnim golom, doseženim na evropski tekmi med Bayerjem in Romo, postal sedmi Slovenec, ki je zadel v polno v ligi prvakov.

Slovenija se je v zgodovino nogometne lige prvakov zapisala s sedmimi različnimi strelci. Eden je izstopal tudi v evropskem merilu. To je bil Zlatko Zahović, najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov. Mariborčan je v ligi prvakov tresel mreže tekmecev v dresih treh različnih klubov; Porta, Olympiacosa in Valencie, z največjim številom doseženih zadetkov pa se je prikupil navijačem zmajev s severa Portugalske.

V sezoni 1998/99 je prispeval kar sedem zadetkov, zadeval kot po tekočem traku, na domačih tekmah z zagrebško Croatio (danes Dinamom) ter Ajaxom iz Amsterdama pa se med strelce vpisal dvakrat. To je rekordni dosežek, ki bi lahko, kar zadeva slovenske nogometaše, v ligi prvakov veljal še kar nekaj časa. Zdajšnji športni direktor NK Maribor je za čarobnih sedem zadetkov potreboval le slabe tri mesece.

Šimundža šokiral Ukrajince, Ačimović pa rdeče vrage

Poleg ZZ Topa je občutek veselja po doseženem zadetku v prestižnem tekmovanju občutilo le še šest Slovencev. V sezoni 1999/2000 je zgodovinsko zmago Maribora na olimpijskem štadionu v Kijevu proti Dinamu zagotovil Ante Šimundža. Leta 2005 je petletno sušo slovenskih zadetkov na največjem francoskem štadionu prekinil Milenko Ačimović. Ljubljančan je buldoge iz Lilla popeljal do odmevne zmage nad Manchester Unitedom, to pa je bil tudi njegov edini zadetek v ligi prvakov.

Do prihodnjega gola s slovenskim predznakom je bilo v ligi prvakov treba čakati novih pet let. Pisal se je 20. oktober 2010, ko je Auxerre izgubil v Amsterdamu. Ajax je bil boljši z 2:1, časten zadetek za francoske goste pa je z atraktivnim izvajanjem prostega strela dosegel Valter Birsa.

Mlajši Zahović za rekord, Bohar za veliko točko vijolic

V sezoni 2014/15, izjemno pomembni za slovenski klubski nogomet, so Mariborčani nastopili v skupinskem delu lige prvakov in ponosno predstavljali barve svoje domovine.

Seznam slovenskih strelcev v najmočnejšem nogometnem tekmovanju se je razširil že na prvi tekmi. Vijoličasti so v izdihljajih srečanja izenačili proti Sportingu, zadetek za 1:1 pa je spretno dosegel Luka Zahović in poskrbel za neverjeten rekord, saj sta skupaj z očetom postala prvi evropski par očeta in sina, ki sta zatresla mrežo v mogočni ligi prvakov.

Mlajši Zahović nosi dres mlade slovenske reprezentance in nizozemskega Heerenveena, Damjan Bohar pa še vztraja pri vijolicah. Prekmurec je sanje številnih nogometašev izpolnil na gostovanju Maribora v Gelsenkirchnu, kjer je poskrbel za presenetljivo vodstvo slovenskih prvakov. Schalke je izenačil na 1:1, štajerski nogometni ponos pa osvojil zlata vredno točko.

Kampl povrnil upanje Bayerju

Po Z. Zahoviću, Šimundži, Ačimoviću, Birsi, L. Zahoviću in Boharju je v torek, 20. oktobra 2015 napočil čas za novega slovenskega strelca v ligi prvakov. Imeniten dosežek je uspel Kevinu Kamplu, ki je spektakularno zatresel mrežo Rome in pomagal Bayerju do čudežne vrnitve in pomembne točke (4:4). Lekarnarji so na tekmi preobratov proti sinovom volkulje hitro povedli z 2:0, nato pa italijanskim podprvakom dovolili, da so zagospodarili na BayAreni.

Kampl in druščina sta izgubljala že z 2:4, nato pa je slovenski reprezentant z izjemnim strelom z roba kazenskega prostora šest minut pred koncem rednega dela povrnil upanje na točko (3:4). Bayer se ni predal, le nekaj minut po Kamplovem zadetku je po akciji, v kateri je sodeloval tudi 25-letni zvezni igralec iz Solingena, izenačil na 4:4 in osvojil točko.

Slovenija tako po novem v ligi prvakov (kvalifikacijske tekme se ne upoštevajo) časti sedem strelcev. Bi lahko naslednji junak postal branilec Astane Branko Ilić, eden izmed treh slovenskih nogometašev, ki v tej sezoni nastopajo v ligi prvakov? Tretji je vratar madridskega Atletica Jan Oblak

Ne spreglejte