SiolNET. Sportal Naj planinska koča
1,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začenja se poletna planinska sezona, tudi z novostmi pri prenočevanju v kočah #video

1,42

termometer

Vodnikov dom | Začenja se poletna planinska sezona. Bo minila z manj ukrepi proti širjenju koronavirusa kot lanska?   | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Začenja se poletna planinska sezona. Bo minila z manj ukrepi proti širjenju koronavirusa kot lanska? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Z zagonom poletne planinske sezone večina planinskih koč odpira svoja vrata. Vse več se jih priključuje tudi enotnemu rezervacijskemu sistemu za prenočevanje v planinskih kočah, ki letos uvaja pomembno novost.

Pred nami je začetek poletne planinske sezone, za katero vsi upamo, da ne bo minila v znamenju epidemije in ukrepov tako kot lanska.

"V sredogorju so planinske koče že odprte, medtem ko se bo v visokogorju večina koč odprla do konca meseca, zadnje pa v začetku julija," je povedal Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije, kjer so danes pripravili obsežno novinarsko konferenco, povezano z različnimi temami, ki se dotikajo slovenskih gora.

Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec PZS: Planinske koče v sredogorju so odprte, v visokogorju se bodo odprle najpozneje do začetka julija. | Foto: Ana Kovač Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec PZS: Planinske koče v sredogorju so odprte, v visokogorju se bodo odprle najpozneje do začetka julija. Foto: Ana Kovač

Odprtost planinskih koč

Del planinskih koč se odpira že ta konec tedna (Poštarski in Tičarjev dom na Vršiču, Koča na Planini pri Jezeru, Gomiščkovo zavetišče na Krnu), del pa na praznični konec tedna 25. 6. (Koča pod Bogatinom, Koča pri Triglavskih jezerih, Triglavski dom na Kredarici, Zasavska koča na Prehodavcih, Pogačnikov dom na Kriških podih, Prešernova koča na Stolu in Češka koča).

Koče pod Triglavom (Vodnikov dom na Velem polju, Dom Planika pod Triglavom, Koča na Doliču, Dom Valentina Staniča pod Triglavom) se bodo odprle 1. oziroma 2. julija.

Rezervacijski sistem uspešno prestal ognjeni krst

Priporočljivo je, da stanje odprtosti koč predhodno preverite na uradni spletni strani PZS, pod zavihkom Planinske koče, enako velja za rezervacije prenočišč.

Nekaj planinskih koč se je že lani testno vključilo v rezervacijski sistem za prenočevanje v kočah, ki je v tujini že dodobra uveljavljen, letos je takih koč že 14. Večina jih je v osrednjem delu Julijskih Alp, dve sta na območju Kamniško-Savinjskih Alp (Cojzova koča na Kokrskem sedlu in Kamniška koča na Kamniškem sedlu).

V rezervacijski sistem prenočevanja je vključenih 14 planinskih koč, tudi Kamniška koča na Kamniškem sedlu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V rezervacijski sistem prenočevanja je vključenih 14 planinskih koč, tudi Kamniška koča na Kamniškem sedlu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

11 evrov v primeru neprihoda oziroma neizkoriščene rezervacije

Novost, ki jo uvajajo letos, je ta, da bo treba ob rezervaciji prenočišča v rezervacijski sistem vnesti podatke o kreditni kartici, kar bo varovalka za oskrbnike v primeru, ko se planinec v koči ne bo pojavil oziroma 48 ur pred želenim terminom rezervacije ne bo odpovedal. V tem primeru mu bo oskrbnik zaračunal plačilo v vrednosti 11 evrov.

>>>> Glasujte za naj planinsko kočo leta 2021! 

Za strežbo v notranjih prostorih in za uporabo možnosti prenočitev v planinskih kočah še vedno veljajo pogoji PCT – preboleli, cepljeni, testirani. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Za strežbo v notranjih prostorih in za uporabo možnosti prenočitev v planinskih kočah še vedno veljajo pogoji PCT – preboleli, cepljeni, testirani. Foto: Matic Ritonja/Sportida

PCT tudi v kočah

Kljub boljši epidemiološki sliki nekateri ukrepi ostajajo v veljavi. "Za strežbo v notranjih prostorih in za uporabo možnosti prenočitev še vedno veljajo pogoji PCT – preboleli, cepljeni, testirani," je povedal generalni sekretar PZS Damjan Omerzu, ki je opozoril na težave, ki jih imajo oskrbniki in upravljavci koč zaradi rednega testiranja osebja, zato so na državo že naslovili pobudo za uvedbo izjem.

V kočah bo tudi letos mogoče unovčiti turistične bone.

Damjan Omerzu (skrajno desno), generalni sekretar PZS. | Foto: Ana Kovač Damjan Omerzu (skrajno desno), generalni sekretar PZS. Foto: Ana Kovač

V visokogorju je še vedno zimsko

Na PZS so ljubitelje gora, teh je bilo v lanski sezoni zaradi zaprtja meja precej več kot prej, pozvali, naj pred odhodom v gore preverijo vremenske razmere in opremo, ter se lotevajo ciljev, ki so jim fizično dosegljivi.

gore pozimi zima | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kljub temu, da v dolini že diši po poletju, so posamezni deli poti visokogorja še vedno pokriti s snegom, je opozoril Matjaž Šerkezi iz PZS in pozval k posebni previdnosti na poteh, ki potekajo prek melišč, na severnih straneh ali grapah, kamor sonce redko posije.

VIDEO: Kako varno v gore?

Denis Malačič/Planet TV

Preventiva na področju požarne varnosti

Na PZS zaradi požarov, ki so v zadnjih letih uničili več planinskih koč, vse več časa namenjajo tudi požarni varnosti v kočah, kjer poskušajo spremembe doseči predvsem s seminarji za upravljavce koč.

30 planinskih postojank bo letos prejelo samodejne gasilnike ali protipožarne ampule, ki se v primeru začetnega požara samodejno sprožijo. | Foto: Ana Kovač 30 planinskih postojank bo letos prejelo samodejne gasilnike ali protipožarne ampule, ki se v primeru začetnega požara samodejno sprožijo. Foto: Ana Kovač

Na ministrstvu za gospodarstvo so dosegli tudi, da lahko prek razpisov pridejo do sredstev za izboljšanje požarne varnosti koč. Ključne so menjave zastarelih napeljav in dimnikov, ki so glavni vir izbruha požara. Na majski razpis se je prijavilo 25 koč, še več prijav pa pričakujejo v drugem roku jeseni.

Na področju požarne varnosti so zelo aktivni tudi pri Zavarovalnici Triglav, kjer so v sklopu akcije Očistimo naše gore že lani več kot 50 planinskih koč opremili s samodejnimi gasilnimi ampulami, letos pa bodo izbrali 30 planinskih postojank, ki jih bodo po strokovnem pregledu opremili s samodejnimi gasilniki ali protipožarnimi ampulami. Te se ob povišani temperaturi zaradi začetnega požara same aktivirajo in tako preprečujejo razvoj uničujočih požarov.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin