SiolNET. Sportal Naj planinska koča
1,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tujci v gore tudi ob slabši vremenski napovedi

1,02

termometer

Kamniško sedlo pohodništvo koča
Foto: Jošt Gantar (www.slovenia.info)

Za nami je prva polovica poletne planinske sezone. Kot so sporočili iz Planinske zveze Slovenije, je bila ta v slovenskih planinskih kočah kljub klavrnemu vremenu dokaj uspešna - največ je bilo tujih obiskovalcev -, vrhunec obiska pa pričakujejo v dneh do konca avgusta.

"Prva polovica planinske sezone do konca julija je primerljiva z večletnim povprečjem. V začetku poletja je bil obisk planinskih koč po Sloveniji zaradi nestabilnega in neugodnega vremena dokaj slab, zadnji tedni pa kažejo precej boljšo podobo," je povedal Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec PZS za področje gospodarske komisije.

"Če se bo takšno vreme nadaljevalo proti koncu avgusta, bomo že lahko govorili o zelo dobri planinski sezoni. Nekatere planinske koče v Julijskih Alpah imajo sicer že zdaj izjemno dobre rezultate."

Dom na Kofcah Sportal Izbor za naj planinsko kočo 2019 je končan, zmagovalki sta ... koče finale Sportal Odločili ste: to je deset finalistk akcije Naj planinska koča 2018

Košutnikov turn pohodništvo Foto: Marko Šinkovec, vir: www.slovenia.info

V slovenskih gorah vse več tujcev

Oskrbniki planinskih koč opažajo vse večji obisk tujcev, tako da gore skupaj z mrežo planinskih poti in planinskih koč postajajo eden najpomembnejših turističnih produktov v Sloveniji. Temu pritrjuje tudi Prašnikar.

"Delež tujcev, ki so do zdaj prenočili v kočah okoli Triglava, se giblje okrog 70 odstotkov. Tujci se praviloma odpravijo v gore tudi ob slabši vremenski napovedi. Gore skupaj z mrežo planinskih poti in planinskih koč tako postajajo eden najpomembnejših turističnih produktov v Sloveniji," poudarja Prašnikar.

Pohodništvo Foto: Nea Culpa (www.slovenia.info)

Gore niso samo Triglav

Da bi se izognili preveliki obremenitvi triglavskega pogorja v poletnih mesecih, se planinska organizacija trudi razpršiti obisk na vsa gorska in hribovita območja po državi, k čemur pripomoreta tudi Slovenska planinska pot in Slovenska turnokolesarska pot. K razbremenitvi najbolj obiskanih vrhov v Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alpah pa prispeva tudi razvoj novih planinskih dejavnosti, kot sta športno plezanje in turno kolesarstvo.

Iz rubrike Naj planinska koča preberite še:

Kocbekov dom požar Sportal Devet mesecev po hudem požaru na Korošici: namesto nove koče za zdaj še kontejnerji Franc Beguš Sportal Edini oskrbnik, ki v slovenskih gorah organizira koncerte klasične glasbe #video Neja Jesenko Sportal ''Na meniju planinskih koč sem opazila tudi pijano nevesto'' helikopter Sportal ''Mnogi hočejo še z zagorelimi nogami prehoditi osemurno traso'' #intervju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin