Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 4. 2024,
15.30

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

hribi nasvet za izlet v hribe Dom v Tamarju Planica Planica Orožnova koča na planini Za Liscem pod Črno prstjo tek na smučeh pohodništvo sneg

Sreda, 24. 4. 2024, 15.30

1 mesec, 3 tedne

Zimske razmere v slovenskih gorah

Pripravite krplje, gojzarje in tekaške smuči!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Dobrač | Dobrač januarja, ko smo morali zimsko pravljico iskati precej višje. Pa je bilo še precej manj snega kot zdaj. | Foto Matej Podgoršek

Dobrač januarja, ko smo morali zimsko pravljico iskati precej višje. Pa je bilo še precej manj snega kot zdaj.

Foto: Matej Podgoršek

Morda malo pretiravamo, a ni daleč od resnice: v slovenskem sredogorju je trenutno več snega, kot ga je bilo sredi zime. Pred dvema tednoma smo na višini 1.500 metrov uživali v pomladni pravljici žafranov in telohov, v zadnjih dveh dneh pa je vse od Pohorja do Posočja zapadlo 20, 30 centimetrov snega, ponekod več kot pol metra (nekaj centimetrov je padlo celo na primorskem Slavniku). Oskrbnik Orožnove koče pod Črno prstjo priporoča krplje, v Tamarju pa so ratrakirali progo za tek na smučeh. 

Tamar
Sportal Najlepši nezahtevni zimski pohodi v slovenskih gorah #video

Orožnova koča na planini za Liscem na poti na Črno prst leži na nadmorski višini 1.346 metrov, a tamkajšnji oskrbnik Franci Beguš sporoča, da imajo to sredo kar 60 centimetrov snega. "Danes sem pa porabil dve uri in pol s krplji od karavle. Na zgornji cesti pri rampi ga je 45 cm, pri koči pa 60 cm. Upam, da za mano pride še kdo s krplji, da se naredi lepa pot. Žal se to dogaja prepozno, ni pa nič neobičajnega v tem času. Zdaj je pa na vrsti moja stara prijateljica LOPATA," je zapisal na Facebooku, kjer redno in ažurno objavlja informacije o vremenskih pogojih in aktivnostih v tamkajšnjem gorskem raju. 

Oglasili so se tudi oskrbniki koče na Dobrči (1.478 m). Snega nimajo veliko in pričakujejo, da ga bo v nekaj dneh pobralo. Vrata tako odpirajo že v petek popoldne in bodo naslednji teden odprti vse dni (torej čez prvomajske praznike), do petega maja.

Peca
Sportal Ujme uničile planinske poti, vi povejte, katero obnovijo prvo

Pozor na nevarnost plazov

Čeprav že konec tedna prihaja otoplitev, pa bo torej še kar lep čas v slovenskem sredogorju in visokogorju potrebna polna zimska oprema, ne samo krplje. In precej previdnosti, predvsem na bolj izpostavljenih legah, razlog pa: nevarnost snežnih plazov. Ta bo vsaj še do četrtka po svarilu plazovnega biltena Arso znatne stopnje, od petka pa zmerne. Opozorilo velja upoštevati in raje izbirati nižje ležeče hribe v južni polovici Slovenije.

V Tamarju uredili progo za tek na smučeh

Tamar je pozimi ena najbolj priljubljenih destinacij za nezahteven pohod po snegu. | Foto: Matej Podgoršek Tamar je pozimi ena najbolj priljubljenih destinacij za nezahteven pohod po snegu. Foto: Matej Podgoršek Je pa v alpskih dolinah snežilo tudi precej nižje, tudi v dolinah, na primer v Bohinju in v Tamarju. V Nordijskem centru Planica so v torek obljubili, da bodo uredili tekaško progo v Tamar, če zapade še vsaj 10 centimetrov. In seveda ga je padlo še več. "Obljuba dela dolg. Danes zjutraj smo uredili tekaško progo iz Planice do Tamarja. Prav tako je urejena tudi pešpot do Doma v Tamarju. Vabljeni v planiško sneženo pravljico," sporočajo prek družabnih omrežij. Dom v Tamarju je odprt in bo tako res prav pravljično, če ga obiščete na smučkah ali z gojzarji.

Ko smo vas januarja vabili na naslednje zimske ture, je bilo snega precej manj:

Kum
Sportal Tri najlepše razgledne ture v spregledanem Posavskem hribovju #video
Dobrač
Sportal Dobrač, varen zimski pohod na dvatisočaka za vsakogar #video
Belopeška jezera in Rifugio Zacchi
Sportal Koča Zacchi – pravljica za pohodnike, turne smučarje in sankače
Kranjska Gora Podkoren
Sportal Zimski vzpon iz Rateč na Tromejo #video
Ratitovec
Sportal Novoletni pohod na Ratitovec na najboljši flancat #video
Ne spreglejte