Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2019,
17.58

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,87

21

Natisni članek

Naj planinska koča kača pohodništvo ugriz

Sobota, 8. 6. 2019, 17.58

4 leta, 10 mesecev

Štirje nasveti ob kačjem ugrizu

Kako ravnati ob ugrizu kače? Nikakor ne tako, kot so nas učili pred leti.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,87

21

Kača. Ugriz. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Rezanje rane in izsesavanja kačjega strupa, kot so nas nekdaj učili v šolah, je že dolgo stvar preteklosti. Današnji nasvet ob ugrizu kače se glasi: Rano pokrijte s sterilno gazo, imobilizirajte in za pomoč pokličite na številko 112. Sicer pa, kot poudarja gorski reševalec Matjaž Šerkezi, so kače plašne živali in se ljudi izogibajo. "Ugriz se zgodi le, če jo presenetimo ali po nesreči pohodimo," poudarja.

V zadnjih dneh, ko so se temperature končno začele približevati poletnim, smo poročali že o dveh primerih, povezanih s kačami. V ponedeljek je gad ugriznil nemškega turista na Komni, v Rovinju pa so odkrili velikega progastega goža, ki se je zavlekel pod motor parkiranega avtomobila. Progasti gož, ki velja za eno od največjih kač na območju Evrope, sicer ni strupen, zagotovo pa bližnje srečanje z njim ni ravno najbolj prijetno.

V Sloveniji živijo tri vrste strupenih kač: modras, laški in navadni gad (na fotografiji).  | Foto: Thinkstock V Sloveniji živijo tri vrste strupenih kač: modras, laški in navadni gad (na fotografiji). Foto: Thinkstock

Če kačo presenetimo ali jo po nesreči pohodimo

Kako ravnati, kadar srečamo kačo? "Ko kačo zagledamo, se ji le v velikem ovinku izognemo. V nahrbtniku imamo vedno prvo pomoč, ki jo moramo znati pravilno uporabljati. Pozanimajmo pa se tudi o območju, kamor odhajamo, in tem, kakšna vrsta kač živi tam," svetuje gorski reševalec in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Matjaž Šerkezi.

pohodništvo
Sportal Superjunaki gora, zaradi katerih so nekateri sploh še med nami

V Sloveniji živijo tri vrste strupenih kač: modras, laški gad in navadni gad. Kot poudarja Šerkezi, so kače plašne živali in se človeka izogibajo, ugriz se zgodi le, če jo presenetimo ali po nesreči pohodimo.

Kako ravnati ob kačjem ugrizu

  1. Oseba mora ostati mirna, najbolje je, da se usede v polsedeč položaj.
  2. Rano pokrijte s sterilno gazo in jo imobilizirajte.
  3. Pokličite na telefonsko številko 112 (center za obveščanje), kjer vam bodo dali nadaljnja navodila in aktivirali ustrezno reševalno službo.
  4. Če je mogoče in varno, kačo fotografirajte, saj bo to v primeru zapletov zdravnikom v pomoč.

"Rane se ne reže in strupa se ne izsesava. To je videti 'kul' samo, če to naredi John Wayne," poudarja Matjaž Šerkezi, gorski reševalec in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Rane se ne reže in strupa se ne izsesava. To je videti 'kul' samo, če to naredi John Wayne," poudarja Matjaž Šerkezi, gorski reševalec in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Smrtna doza je 75 miligramov, gad ali modras ob enkratnem ugrizu izbrizgata le od 10 do 20 miligramov

Kdaj je ugriz lahko usoden? Modras in gad ob enkratnem ugrizu v telo lahko izbrizgata "le" od deset do 20 miligramov, pojasnjuje Šerkezi. Za lažjo predstavo: smrtna doza strupa modrasa ali gada je za odraslega, zdravega človeka, težkega okrog 75 kilogramov, 75 miligramov.

Ogrožena skupina po ugrizu so predvsem starejši posamezniki, otroci in ljudje s kroničnimi boleznimi.

GRZS
Sportal Kako lahko tudi sami pomagate gorskim reševalcem?

Ne režite in ne izsesavajte strupa!

"Rane se ne reže in strupa se ne izsesava," poudarja Šerkezi.

Poudaril je še, da srečanje s kačo ne sme biti razlog in povod za njeno uničenje. Po njegovem mnenju so precej bolj kot kače nevarni klopi, saj so lahko prenašalci bolezni, ki na človeku pustijo hude posledice.

Ne spreglejte