SiolNET. Sportal Naj planinska koča
8,30

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Dve reševanji s Skute v dveh dneh

"Hvala, danes sva bila 100-odstotno prepričana, da bova umrla"

8,30

termometer

Z besedami iz naslova sta slovenska planinca, ki ju je helikopterska posadka v sredo rešila po spodletelem sestopu z 2.532 metrov visoke Skute v središču Kamniško-Savinjskih Alp, povzela brezizhodnost položaja, v katerem sta se nepričakovano znašla. Ekipa policijskega helikopterja je ta teden že dvakrat posredovala v okolici Skute (v torek sta se v nemilosti gore znašli planinki iz Avstrije), obakrat v zelo nevarnih okoliščinah, so sporočili s Policijske uprave Kranj, kjer pozivajo k veliki previdnosti.

Ekipa policijskega helikopterja je v torek s pobočja Skute rešila avstrijski planinki, v sredo pa so z gore pomagali Slovencema. Ekipa policijskega helikopterja je v torek s pobočja Skute rešila avstrijski planinki, v sredo pa so z gore pomagali Slovencema. Foto: PU Kranj Slovenska planinca, ki sta v sredo sestopala s Skute, sta na višini okoli 2.200 metrov zašla na izpostavljeno območje zelo strmih gladkih skalnih plat, za dodatni dejavnik nevarnosti pa je poskrbelo še vreme. "Začelo je rositi in močiti že v osnovi zelo spolzko skalo, pihal je veter, na območju pa se je pojavila tudi megla," so vremenske razmere in položaj opisali na Policijski upravi Kranj.

Policist gorske policijske enote, ki je bil na reševanju v vlogi gorskega reševalca letalca in je opravil oba dviga planincev, je po intervenciji povedal, da šlo za eno od najbolj nevarnih reševanj v njegovi karieri.

"Že najmanjša napaka bi pomenila okoli 300-metrski smrtonosni padec," so sporočili s PU Kranj, kjer opozarjajo, da v gorah ni preprostih situacij, niti ni preprostih reševanj. "Vsako reševanje je drugačno, vsako zahtevno. Bodite zbrani in pozorni. Hodite vsaj v dvoje in zelo pazite. Kjer so markacije zbledele ali jih ni, preverite, ali ste na pravi poti. Varno se vrnite domov," polagajo na srce planincem.

Tudi na Planinski zvezi Slovenije pozivajo k previdnosti. "Vrh je šele pol poti," opozarjajo, zato je treba tudi pri sestopu ohraniti pozornost in biti še posebej previden.

Preberite še:

Kako se opremiti za varno pot v gore?

pohodništvo oprema

Kaj pomenijo različne oznake planinskih poti?

varno v gore pohodništvo

Preberite še:

Triglav gora pohodništvo Sportal Kaj pomeni oznaka 'lahka planinska pot'? Še zdaleč ne tega, da bo šlo zlahka ali celo v natikačih. Češka koča Sportal Katera je vaša najljubša planinska koča? Glasovanje se počasi izteka ... Aljažev stolp Sportal Na Aljaževem stolpu poškodbe zaradi derez in cepina Jurij Jeršin Sportal Izpoved gorskega reševalca, ki je ob srečanju s smrtjo tudi sam poklical na pomoč #video Facebook selfie pohodništvo Sportal Kako otroka navdušiti za hribolazenje? Vprašanje za milijon dolarjev. #intervju

 

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • florjan / 09.08.2019. ob 12:21 +13 0

  Skuta, Mali in Veliki podi so v megli orientacijsko zelo zahtevni. Pot je slabo vidna v megli, markacije so zelo zbledele, tako, da res sta imela srečo. Skuta in tisti predel gor je znan po tem, da se kar naenkrat privleče od nekod megla, pa je mrzlo in se nič ne vidi. Na srečo imamo res reševalce, ki so vedno in povsod pripravljeni priskočiti na pomoč. Vsa čast fantje

  +13 0
 • Anaa / 09.08.2019. ob 16:26 +4 - 1

  Vsakokrat, ko preberem o gorski reševalni akciji čestitam celotni ekipi za vrhunsko opravljeno nalogo. Veliko ljudi poskrbi, da se vse izteče, če le niso bile rane prehude, srečno. Redko omenjeni so v dežurni v klicnem centru, ki morajo razvozlati, kje je kdo v stiski. Nekdo skrbi, da je helikopter vedno pripravjen za vzlet in nato "čarodeji" v helikopterju, ki akcijo reševanja izpeljejo. Hvala vam fantje in dekleta. Srečno !

  +4 - 1
 • puščica2 / 13.08.2019. ob 10:36 +1 0

  Ob slabem vremenu (megla, dež....) gre vedno eden naprej do naslednje markacije, drugi počaka, da jo ta najde, pokliče in tako naprej. Počasi, a gvišno. Če markacije ne najdeš, se moraš vrniti ali počakati na lepše vreme. Moja prva tura je bila Turska gora, Skuta, Dolgi hrbet, Grintavec in potem v dežju dol.

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin