Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
8. 4. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

4

Natisni članek

Jure Zdovc Petrol Olimpija

Ponedeljek, 8. 4. 2019, 4.00

5 let

Zdovc se ne obremenjuje, ker nima vpliva #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

4

Jure Zdovc | Jure Zdovc na treningih vztraja pri čvrsti obrambi. Rezerv v napadu je ogromno. | Foto Vid Ponikvar

Jure Zdovc na treningih vztraja pri čvrsti obrambi. Rezerv v napadu je ogromno.

Foto: Vid Ponikvar

"Mislim, da smo zdaj v nekem dobrem obdobju. Da smo naredili ekipo, ki ve, kaj hoče. Našli smo devet, deset igralcev, ki se čutijo kot del te ekipe," je po mesecu in pol dela dejal trener Petrola Olimpije Jure Zdovc, ki je spregovoril tudi o odhodu Mirze Begića, novem trenerskem štabu in o ligi ABA.

Petrol Olimpija je na zadnji tekmi državnega prvenstva v ligi za prvaka visoko, z 79:60, premagala Krko, vendar bi v njenem taboru raje videli, da bi dobili odločilno tekmo za obstanek v ligi ABA, ki so se je veselili Novomeščani.

"Obramba je bila dobra večji del tekme. Na koncu prvega in drugega polčasa je nekoliko padla koncentracija. Navadno pri istih igralcih, kar je malce skrb vzbujajoče. Lepo je zmagati. Sem pa rekel, da Krko premagujemo na nepomembnih tekmah. Krka je ekipa, ki bo v končnici celo najnevarnejša. Malce so se sprostili po boju za obstanek v ligi ABA, kar je očitno. Ni bilo Dominika Mavre. Z njim je Krka druga ekipa. Naša obramba je bila na ravni. Če ti steče še met, je toliko lažje," je trener Jure Zdovc najprej komentiral dogodke na petkovi tekmi s Krko.

DP: Petrol Olimpija - Krka
Sportal Hopsi nemočni, Sixt Primorska spet na vrhu

"Na isti ravni kot Krka, bomo videli, kako bo s Primorsko"

Olimpija je po petih tekmah lige za prvaka s štirimi zmagami na prvem mestu - Sixt Primorska ima tekmo manj in je še neporažena -, Krka pa na četrtem z dvema skalpoma.

Zdovc je na ljubljansko klop prišel pred približno mesecem in pol. In kje vidi napredek v igri svojih košarkarjev? "Vztrajamo pri enih in istih stvareh. Čvrsta in trda obramba. Več poudarka je še na pritisku po vsem igrišču. Rotiramo. Pomagamo drug drugemu. V napadu mora žoga iti hitreje. Ko analiziramo, vidimo, da gremo v napade počasi, brez energije, brez spremembe hitrosti. Najslabša stvar je, da ne postavljamo blokad. Ekstremno visoki košarkarji težko postavljajo blok. Naše štirice so zelo tanke. Dejansko pri nas bloki ne obstajajo, zato imamo težave pri izvedbi. Velikokrat pridemo v položaj, da mečemo v zadnjih sekundah, kar velikokrat ni slabo, če je napad nadziran. Počasi napredujemo. Mislim, da nam je uspelo priti na podobno raven kot Krki, ki je bila pred nami. Bomo videli, kako bo s Primorsko," odgovarja Zdovc.

"Mirza je po mojem mnenju nekoliko izgubil motiv"

Ob njegovem prihodu se je veliko govorilo o tem, ali bosta z Mirzo Begićem lahko sodelovala. V preteklosti vez med njima navzven ni bila videti ravno čvrsta. Begić na primer ni igral za reprezentanco, ko je bil Jure selektor leta na evropskem 2009 in svetovnem prvenstvu 2014.

Z njegovim odhodom je Olimpija izgubila Slovenca v rotaciji, ki jih klubi v državnem prvenstvu potrebujejo: "Mirza je po mojem mnenju nekoliko izgubil motiv. Igral je v velikih klubih, sezona je dolga, naporna. Očitno je bilo, da je nekoliko znerviran. Ni pričakoval, da se bo sezona tako razpletla. Da ob sebi ni imel igralca, ki bi lahko izkoristil njegov potencial. Nekako smo se odločili, da se sporazumno razidemo."

Sixt Primorska
Sportal Novi igralec na košarkarskem parketu #video

"Te stvari bi pustil ob strani" 

Spremembe so se zgodile tudi v strokovnem štabu. Gregor Hafnar, Stipe Modrić in Marko Anđelković so morali oditi, Zdovc pa je poklical Gašperja Potočnika, s katerim sta že večkrat uspešno sodelovala. Ob njem vlogo pomočnika opravlja še Žiga Mravljak.  

O tej temi Zdovc ni hotel veliko govoriti: "Ne bom komentiral teh stvari. Pustil bi jih ob strani. Moramo biti osredotočeni nase, na igro. Mislim, da smo zdaj v nekem dobrem obdobju. Da smo naredili ekipo, ki ve, kaj hoče. Našli smo devet, deset igralcev, ki se čutijo kot del te ekipe. Vidi se njihova pripadnost, odgovornost. Da smo naredili dober posel."

"Pojma nimam, kaj se bo zgodilo. Bomo videli."

Za zdaj vse kaže, da bo Olimpija v prihodnji sezoni igrala v drugi ligi ABA in državnem prvenstvu. Odprta je še možnost igranja v Fibini ligi prvakov, vendar bi to pomenilo, da bi morali zeleno-beli potem spet igrati tri tekmovanja. Zdovc je dal že jasno vedeti, da ekipe na treh frontah ne bo vodil.

Luka Šamanić in Jure Zdovc | Foto: Vid Ponikvar Luka Šamanić in Jure Zdovc Foto: Vid Ponikvar Prav tako ni videti, da bi se osrednja liga ABA, iz katere je Olimpija izpadla, širila. Na vprašanje, ali po tihem še upa, da bi se v regionalnem tekmovanju zgodil kakšen preobrat, pa Zdovc odgovarja: "Pojma nimam, kaj se bo zgodilo. Bomo videli. Na to nimam vpliva, zato se s tem ne obremenjujem. Ko bo prišel ta trenutek, bomo videli."

Sportal Jurica Golemac po (ne)pričakovani prhi: "Jajca" do tal #video
Ne spreglejte