Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 12. 2019,
8.43

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

New Orleans Pelicans Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA

Nedelja, 8. 12. 2019, 8.43

4 leta, 4 mesece

LIGA NBA, 7. DECEMBER

Izjemni Dončić izenačil dosežek Jordana, Dallas razbil New Orleans, čudež Avstralca #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Luka Dončić | Luka Dončić je bil znova najboljši posameznik na igrišču. | Foto Reuters

Luka Dončić je bil znova najboljši posameznik na igrišču.

Foto: Reuters

V ligi NBA je sobotni večer postregel tudi s poslastico za slovenske ljubitelje košarke. Luka Dončić je namreč s soigralci Dallasa v domači dvorani s 130:84 razbil New Orleans Pelicans in dosegel drugo najvišjo zmago v sezoni. Slovenski košarkar je bil s 26 točkami znova najboljši košarkar na igrišču, pa čeprav je na njem prebil le 26 minut. New Orleans, ki mu v tej sezoni ne gre, je proti Dallasu izgubil zadnjih osem tekem.

Vrhunci Luke Dončića proti New Orleansu:

Učinek Luke Dončića proti New Orleansu: 26 točk (6/7 za 2, 2/8 za 3, 8/10 prosti meti), 9 podaj, 6 skokov, 1 ukradena žoga, 2 izgubljeni žogi v 26 minutah in 11 sekundah.

Učinek Dončića po dveh četrtinah: 20 točk (4/5 za 2, 2/5 za 3, 6/7 prosti meti), 5 podaj, 4 skoki, 1 ukradena žoga, 1 izgubljena žoga v 16 minutah in 31 sekundah.

Učinek po prvi četrtini: 11 točk (2/3 za 2, 2/4 za 3, 1/1 prosti meti), 5 podaj, 1 skok, 1 ukradena žoga v 10 minutah in 51 sekundah.

Ekipi sta bili izenačeni le v prvi četrtini, ko je New Orleans, ki zaradi poškodbe še vedno ne more računati na prvi izbor nabora Ziona Williamsona, po boljšem začetku Dallasa celo povedel. Prvih 12 minut so z 31:28 dobili Mavericks, tudi po zaslugi 11 točk Luke Dončića. V drugi četrtini je trener Rick Carlisle več minut namenil rezervistom, ki so znova odlično opravili svojo nalogo. Prednost domače ekipe je do polčasa narasla na 12 točk, Dončić pa je že v prvem polčasu dosegel 20 točk.

Slovenski košarkar je že na začetku tretje četrtine izenačil dosežek Michaela Jordana, ki je leta 1989 na 18 zaporednih tekmah dosegel vsaj 20 točk, pet podaj in pet skokov. Ljubljančan bo imel že jutri priložnost, da ta dosežek še izboljša. Dončić, Jordan, Russell Westbrook in LeBron James so edini košarkarji v ligi NBA, ki jim je od leta 1976 na vsaj 15 zaporednih tekmah uspelo preseči 20 točk, pet skokov in pet podaj. Absolutni rekorder je sicer Oscar Robertson, ki mu je to uspelo na kar 29 tekmah.

Košarkar Število zaporednih tekem (20/5/5) Začetek niza Konec niza
Michael Jordan 18 13. 3. 1989 14. 4. 1989
Luka Dončić 18 1. 11. 2019        -
Russell Westbrook 17 9. 2. 2015 20. 3. 2015
Russell Westbrook 16 15. 12. 2017 13. 1. 2018
LeBron James 15 25. 2. 2018 25. 3. 2018

Mavericks so tretjo četrtino dobili s kar 40:14, zato je bilo praktično že po treh četrtinah jasno, da bo zmaga ostala doma. Dončića je Carlisle v zadnji četrtini pustil na klopi za rezerve in mu namenil nekoliko več počitka pred jutrišnjim obračunom s Sacramentom. 

Luka Dončić
Sportal Dončića pohvalil, kot ga ni v ligi NBA še nihče #video

Košarkarji Dallas Mavericks so tako dosegli peto zaporedno zmago oziroma deseto na zadnjih enajstih tekmah. Skupno je Dallas pri 16 zmagah v tej sezoni, kar ga uvršča na drugo mesto na zahodu in peto v celotni ligi.

Nash: Prepričan sem, da bo postal član dvorane slavnih

O veličini slovenskega košarkarja se je v pogovoru z NBA Cafe Barcelona razgovoril tudi nekdanji NBA-zvezdnik Steve Nash. "Mislim, da je on najboljši 20-letnik, kar sem jih kadarkoli videl igrati. Ko je v ligo NBA prišel LeBron James, se je igra nekoliko spremenila, a še vedno mislim, da LeBron pri dvajsetih letih ni bil tako kompleksen igralec, kot je Luka. Če bo zdrav, sem prepričan, da bo postal član dvorane slavnih," je prepričan nekdanji košarkar Phoenixa, Dallasa in Los Angeles Lakersov.

Steve Nash se je razgovoril o Luki Dončiću. | Foto: Reuters Steve Nash se je razgovoril o Luki Dončiću. Foto: Reuters

"Velika možnost je, da bo Luka postal najboljši evropski košarkar v ligi NBA vseh časov. Že Dirk je bil izjemen pri dvajsetih letih, a Luka je še boljši. Dirk je igral v drugačnih časih. Danes je normalno, da Evropejci takoj po prihodu v ZDA igrajo dobro. A Luka je daleč od 'normalnosti'. Mislim, da lahko preseže Dirka, in že on je bil izjemen. Že to pove, kako izjemen in talentiran košarkar je Luka," s hvalospevi na račun slovenskega košarkarja ni skoparil 45-letni Nash, ki se je upokojil leta 2015.

Sportal Poglejte, kako so Dončić in soigralci otrokom iz revnih družin pričarali pravljični večer #video

Čudež, Simmons zadel še eno trojko!

Da zmaga Dallasa nad New Orleansom ni bila najvišja v večeru, je nekaj ur pozneje poskrbela Philadelphia. Cleveland je odpravila s kar 47 točkami razlike (141:94) in poskrbela za tretjo najvišjo zmago v klubski zgodovini. Avstralec Ben Simmons je dosegel drugo trojko v karieri.

Prejšnji mesec je "šokiral" košarkarsko javnost s prvo, proti Clevelandu pa je zadel še eno. Blestel je s 34 točkami in poskrbel za najboljši strelski učinek, odkar se dokazuje v ligi NBA. Izza velike črte je v ligi NBA skupno metal 21-krat, dosegel pa dve trojki in z drugo, proti Clevelandu je vrgel le eno, dal misliti trenerju. Trener Philadelphie Brett Brown je priznal, da bi rad videl, da bi 23-letni Simmons poskušal zadeti trojko na vsaki tekmi. Vsaj enkrat.

Westbrook diha za ovratnik Dončiću

Houston je s 115:109 ugnal Phoenix. Najboljši strelec lige NBA James Harden je 18 od 34 točk dosegel v zadnji četrtini, Russell Westbrook (24 točk, 14 skokov in 11 asistenc) je dosegel šesti trojni dvojček v tej sezoni in tretji zaporedni, tako da se je v tej statistični rubriki povsem približal Luki Dončiću (7), Ben McLemore je dodal 27 točk.

Vrhunci Westbrooka proti Phoenixu:

Pri Soncih je s 35 točkami izstopal Devin Booker, ki je na zadnjih dveh tekmah tako dosegel kar 79 točk.

Kratkohlačniki brez Fizdala v boljši podobi

New York je na prvi tekmi brez trenerja Davida Fizdala, ki je zaradi slabih rezultatov v petek dobil nogo, ostal praznih rok proti Indiani (103:104). Kratkohlačnike začasno vodi Mike Miller. Ni manjkalo veliko, da bi se dvoboj prelevil v podaljšek, a je Julius Randle desetinko pred koncem zgrešil prosti met za izenačenje.

New York je izgubil že devetič zapored, a se je v nasprotju z zadnjima dvema tekmama, ko ga je vodil še Fizdale (-44 proti Milwaukeeju in -37 proti Denverju), tokrat enakovredno kosal s tekmecem. Indiana je upravičila vlogo favorita težje od pričakovanega. T. J. Warren je prispeval 25 točk, Domantas Sabonis pa 19 točk in 15 skokov. Pri New Yorku sta bila najučinkovitejša Marcus Morris (25) in osmoljenec srečanja Randle (16 točk in 12 skokov).

Utah natančen izza velike črte

Utah je bil doma boljši od Memphisa (126:112), kar štirje gostitelji pa so dosegli vsaj 19 točk. Največ jih je prispeval Donovan Mitchell (22), Jeff Green (19) je izenačil strelski rekord sezone, Francoz Rudy Gobert je 19 točkam dodal 11 skokov in 5 asistenc, toliko jih v tej sezoni še ni zbral, 19 točk pa je dosegel tudi Hrvat Bojan Bogdanović. Utah je blestel v metu za tri točke, saj je zadel več kot polovico poskusov (19 od 34). Pri poražencih je bil najboljši strelec Jaren Jackson Jr. (26).

Liga NBA, 7. december:

Lestvica:

Preberite še:

Jimmy Butler
Sportal Vročica brez poškodovanega Dragića preprečila čarovnijo Washingtona #video
Luka Dončić
Sportal Dončićev glas ima vse večjo težo #video
Igor Kokoškov
Sportal Kokoškov brez pravega odgovora na kočljivo vprašanje o Dončiću
Dražen. Biserka. Dončić.
Sportal Draženova mama o receptu za Dončićev uspeh #video

 

 

 

Ne spreglejte