Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
8. 3. 2021,
5.52

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,94

2

Natisni članek

Giannis Antetokounmpo Anfernee Simons Domantas Sabonis Kevin Durant LeBron James Atlanta All Star Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 8. 3. 2021, 5.52

3 leta, 1 mesec

Tekma All-Star 2021

Neverjeten podvig vročega Grka, Dončić zmagal na All-Star tekmi!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,94

2

Luka Dončić | Luka Dončić je bil edini košarkar Dallas Mavericks, ki je nastopil na letošnjem spektaklu. | Foto Reuters

Luka Dončić je bil edini košarkar Dallas Mavericks, ki je nastopil na letošnjem spektaklu.

Foto: Reuters

Ekipa LeBrona Jamesa je na tekmi All-Star, kjer so nastopili največji košarkarski zvezdniki lige NBA, nadigrala ekipo Kevina Duranta (170:150). Priznanje za MVP igralca tekme je prejel Grk Giannis Antetokounmpo (35 točk). Blestela sta tudi Damian Lillard in Stephen Curry, slovenski as Luka Dončić pa je prispeval osem točk in osem asistenc. Ljubljančan je sodeloval v spretnostnem izzivu in izpadel proti poznejšemu zmagovalcu Domantasu Sabonisu. V metanju trojk je bil najboljši Curry, v zabijanju pa Anfernee Simons.

Ekipa LeBrona Jamesa : Ekipa Kevina Duranta 170:150 (46:45, 60:41, 40:39)

Ekipa LeBrona Jamesa: Antetokounmpo 35 (met 16/16), Lillard 32 (trojke 8/16), Curry 28 (trojke 8/16), Brown 22, George 17, Gobert 10, Dončić 8, Jokić in Paul 6, James 4, Sabonis 2;

Ekipa Kevina Duranta: Beal 26, Irving 24, Harden in Tatum 21, Mitchell 15, LaVine 13, Williamson 10, Leonard 8, Vučević 5, Randle 4, Conley 3

Učinek Luke Dončića: 8 točk (za dve 1/1, za tri 2/6), 8 asist., 3 skoki, 2 izg. žogi v 31 minutah in 36 sekundah.

Mnogi zvezdniki bi letošnjo tekmo All-Star najraje odpovedali, a so se nato premislili in ugodili željam ljubiteljev košarke, ki so jim namenili največje število glasov. Spektakel, na katerem se zberejo največji zvezdniki lige NBA, kjer se obramba igra le za vzorec, v napadu pa poteka festival trojk in čim bolj atraktivnih zabijanj, je tako le zaživel. V Atlanti so bili veliko boljši košarkarji, ki jih je v svojo ekipo privabil LeBron James. Aktualni prvak lige NBA, ki je letos vknjižil že 17. nastop na tekmi zvezdnikov, je imel dober nos pri izboru. Njegovi soigralci so na parketu nadigrali tekmece, ki jih je izbral poškodovani zvezdnik Brooklyna Kevin Durant.

Vrhunci dvoboja All-Star v Atlanti:

Ekipa Jamesa je dobila uvodne tri četrtine, najbolj je blestela v drugi, v kateri je nasula kar gromozanskih 60 točk. Prednost je bila ogromna, tako da si je lahko kapetan James privoščil daljši počitek. V drugem polčasu sploh ni več stopil na parket, ampak spremljal odlično predstavo soigralcev, v kateri je izstopal Grk Giannis Antetokuonmpo. Čeprav je odigral le 19 minut, je dosegel kar 35 točk, prispeval tudi sedem skokov, pri tem pa iz igre zadel vseh 16 metov in poskrbel za rekordni presežek. To je bil njegov večer, njegova zaveznica je bila tudi sreča, saj je dve trojki zadel od table, kar je na njegov obraz izvabilo širok nasmešek. Podobno se mu je godilo tudi po tekmi, ko je prejel priznanje za najkoristnejšega igralca (MVP) tekme.

Veličastna trojka Lillarda za zmago

Izbor ni bil enostaven, saj sta nase, zlasti z ostrostrelskimi poslasticami, opozarjala Damian Lillard in Stephen Curry. Zvezdnik Portlanda, ki bi moral po mišljenju nekaterih poznavalcev košarke v ZDA zasesti mesto Luke Dončića v začetni peterki, se je ustavil pri 32 točkah. Zadeval je tudi iz ogromnih razdalj, pripadla pa mu je tudi čast, da je v veličastnem slogu dosegel zadnjo trojko, po kateri je zmagovita ekipa prišla do potrebnih 170 točk.

Kako je Lillard dosegel zmagovito trojko:

Ponovno je namreč obveljal tekmovalni sistem, po katerem so skupnemu številu košev vodilnega moštva po treh četrtinah (146) dodali še 24 točk (v spomin na preminulega Kobeja Bryanta). Lillard in Curry sta vsak dosegla po osem trojk, izkušeni zvezdnik Golden Stata pa je le nadaljeval vroč večer, ko je najprej s svojo natančno roko prejel priznanje za najbolj natančnega izvajalca trojk, nato pa blestel še na osrednjem delu spektakularnega večera, tekmi All-Star.

Dončić posnemal lanski izkupiček

Dončić ni skrival navdušenja ob svojem drugem nastopu na prestižni tekmi All-Star. | Foto: Reuters Dončić ni skrival navdušenja ob svojem drugem nastopu na prestižni tekmi All-Star. Foto: Reuters Slovenski as Luka Dončić je bil z 22 leti med najmlajšimi udeleženci srečanja. Mlajši je bil le Zion Williamson (New Orleans), ki je v nasprotni ekipi po odpovedi Joela Embiida prejel priložnost za nastop v začetni peterki. Ljubljančan je strelsko ponovil izkupiček z lanske tekme All-Star.

Lotil se ga je skoraj na identičen način. Z zabijanjem in dvema trojkama, a je občutno popravil število asistenc (letos osem, lani štiri) in skokov (letos tri, lani en). Zanimivo je, da mu je trener zmagovite ekipe Quin Snyder (Utah) namenil celo največje število minut. Ljubitelji košarke so ga spremljali dobrih 31 minut, več časa je na tekmi prebil le Kyrie Irving v ekipi poražencev.

Zmagovalci so navdušili z natančnostjo meta za tri točke, saj so zadeli kar 31 od 61 poizkusov. Dončić je zadel dva od šestih metov, na tekmi pa se je zelo zabaval, zlasti takrat, ko je zaigral skupaj s srbskim prijateljem Nikolo Jokićem. V ekipi Kevina Duranta, ki ga zaradi poškodbe ni bilo v Atlanti, se je strelsko najbolj izkazal Bradley Beal, sicer tudi prvi strelec ligaškega dela lige NBA, mejo 20 točk pa sta presegla tudi soigralca iz Brooklyna Kyrie Irving in James Harden.

Giannis Antetokuonmpo je prejel priznanje za MVP igralca dvoboja. | Foto: Reuters Giannis Antetokuonmpo je prejel priznanje za MVP igralca dvoboja. Foto: Reuters

Že v prvem polčasu so se vpisali med strelce vsi udeleženci razen 33-letnega novinca Mika Conleyja. Ko je branilec Utaha v drugem polčasu zadel trojko, so se na seznamu strelcev znašli prav vsi.

Pred tekmo sta državni himni zapeli Gladys Knight (ZDA) in Alessia Cara (Kanada).

Damian Lillard in Stephen Curry sta drug za drugim zadela trojko s polovice:

Giannis Antetokounmpo je zadel vseh 16 metov iz igre. Dve trojki je zadel od table:

Stephen Curry je v prvi četrtini zadel štiri trojke. Tudi tole z velike oddaljenosti:

Embiida in Simmonsa ni bilo na tekmi

Joel Embiid ne bo nastopil na spektaklu v Atlanti. | Foto: Reuters Joel Embiid ne bo nastopil na spektaklu v Atlanti. Foto: Reuters Pred spektaklom je prišlo do dveh dodatnih odpovedi. Zaradi stika z osebo, okuženo s novim koronavirusom, sta morala dvoboj izpustiti zvezdnika Philadelphie Joel Embiid in Ben Simmons. Usodno naj bi bilo srečanje s frizerjem. Namesto Kamerunca je tako v začetni peterki ekipe Kevina Duranta nastopil novinec na tovrstnih srečanjih Zion Williamson.

V ekipi LeBrona Jamesa so poleg Dončića in karizmatičnega kapetana v začetni peterki nastopili še Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), Stephen Curry (Golden State) in Nikola Jokić (Denver), na rezervni klopi so bili Damian Lillard (Portland), Chris Paul (Phoenix), Jaylen Brown (Boston), Paul George (LA Clippers), Domantas Sabonis (Indiana) in Rudy Gobert (Utah). Trener je bil Quin Snyder (Utah). V ekipi bi moral biti tudi Ben Simmons (Philadelphia), a ni smel nastopiti.

V ekipi Kevina Duranta, ki zaradi poškodbe ni nastopil (zaradi zdravstvenih težav sta udeležbo odpovedala tudi Anthony Davis in Devin Booker), so dvoboj začeli Kyrie Irving (Brooklyn), Bradley Beal (Washington), Jayson Tatum (Boston), Kawhi Leonard (LA Clippers) in Zion Williamson (New Orleans). Na klopi so bili James Harden (Brooklyn), Zach LaVine (Chicago), Julius Randle (New York), Nikola Vučević (Orlando), Donovan Mitchell in Mike Conley (oba Utah), ki je naknadno dočakal priložnost za krstni nastop na tekmi All-Star. Trener je bil Doc Rivers (Philadelphia), ki tako ni mogel računati na svojega centra Joela Embiida.

Luka je na lanskoletni tekmi All-Star prispeval osem točk, štiri asistence in en skok. Letos je dosegel enako število točk, s tem pa tudi ponovil slovenski rekord, kar se tiče točk na tekmi All-Star. Na njej je enkrat nastopil tudi Goran Dragić in dosegel dve točki. | Foto: Reuters Luka je na lanskoletni tekmi All-Star prispeval osem točk, štiri asistence in en skok. Letos je dosegel enako število točk, s tem pa tudi ponovil slovenski rekord, kar se tiče točk na tekmi All-Star. Na njej je enkrat nastopil tudi Goran Dragić in dosegel dve točki. Foto: Reuters

Dončić izpadel proti zmagovalcu Sabonisu

Luka Dončić je v polfinalu spretnostnega izziva izpadel proti Litovcu Domantasu Sabonisu, s katerim bi se lahko srečal tudi v kvalifikacijah za nastop na OI v Tokiu. Center Indiane je po zmagi dejal, da je njegov največji vzornik oče Arvydas Sabonis. | Foto: Reuters Luka Dončić je v polfinalu spretnostnega izziva izpadel proti Litovcu Domantasu Sabonisu, s katerim bi se lahko srečal tudi v kvalifikacijah za nastop na OI v Tokiu. Center Indiane je po zmagi dejal, da je njegov največji vzornik oče Arvydas Sabonis. Foto: Reuters Dogajanje v Atlanti se je začelo s spretnostnim izzivom, v katerem je nastopil tudi Dončić in kmalu ostal praznih rok. V polfinalu, kamor je vodstvo tekmovanja neposredno uvrstilo mladega Slovenca in ameriškega veterana Chrisa Paula, ga je zlahka izločil litovski center Domantas Sabonis, ki bo tudi njegov soigralec v ekipi LeBrona Jamesa na tekmi zvezdnikov. Košarkar Indiane je nato v finalu premagal se Črnogorca Nikolo Vučevićem (Orlando) in prejel priznanje za zmagovalca.

Sabonis je v četrtfinalu izločil asa kratkohlačnikov iz New Yorka Juliusa Randla, Vučević pa je bil v prvem nastopu spretnejši od Roberta Covingtona (Portland).

Kako je Sabonis v spretnostnem izzivu premagal Randla, Dončića in Vučevića:

Curry v napetem finalu zmagal z zadnjo trojko

V metu trojk je nastopilo šest udeležencev. V finale so se uvrstili Stephen Curry (Golden State - 31 točk), Jayson Tatum (Boston - 25) in Mike Conley Jr. (Utah - 28), ki je vskočil namesto poškodovanega Devina Bookerja, in navdušil. Jaylen Brown (Boston - 17 točk), Zach LaVine (Chicago - 22) in Donovan Mitchell (Utah - 22) so izpadli po prvem delu, V finalu je najprej nastopil Tatum.

Rekordnih 31 točk Curryja v prvem nastopu:

Nastop se mu ni najbolj posrečil, saj je zbral le 17 točk. Conley Jr. se je ponovno izkazal in s 27 točkami vrgel rokavico Curryju. Ta je dolgo časa zaostajal za branilcem Utaha, nato pa ga po zadnjem zadetem metu le prehitel in z 28 točkami osvojil lovoriko najboljšega izvajalca trojk. To je bil njegov drugi tovrstni naslov, prvič je bil najboljši leta 2015.

Stephena Curryja v tej sezoni v ligi NBA krasi 41-odstotna natančnost pri metu za tri točke. | Foto: Reuters Stephena Curryja v tej sezoni v ligi NBA krasi 41-odstotna natančnost pri metu za tri točke. Foto: Reuters

Simons zbral največ točk v zabijanju

V tekmovanju v zabijanju, ki je potekalo med polčasom tekme vseh zvezd, so se za lovoriko potegovali Obi Toppin (New York), Cassius Stanley (Indiana) in Anfernee Simons (Portland). Najbolj je navdušil slednji. Žirija, ki so jo sestavljali nekdanji zmagovalci tekmovanja v zabijanju Dominique Wilkins (1985 in 1990), Spud Webb (1986), Dee Brown (1991), Jason Richardson (2002 in 2003) in Josh Smith (2005), mu je namenila največ točk.

Odigrana bi morala biti tudi tekma Rising Stars Challenge med mladimi upi lige NBA. Zasedba ameriških košarkarjev naj bi se pomerila proti zasedbi tekmecev, zbranih iz preostalega sveta, a je letošnji dvoboj zaradi časovne stiske odpadel.

Blake Griffin
Sportal Brooklyn Nets močnejši še za Griffina
Mike Conley
Sportal 33-letni Mike Conley bo novi Dončićev soigralec na tekmi vseh zvezd
Goran Dragić
Sportal Dragić le zaploskal: Čudovito. Kakšna družba za Dončića.
Luka Dončić
Sportal Dončić na All-Star ne bo le igral, v zabijanju še nikoli tako malo udeležencev
Ne spreglejte