Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2024,
5.03

Osveženo pred

3 tedne, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

Natisni članek

Slovenska košarkarska reprezentanca Sean Sweeney Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 5. 4. 2024, 5.03

3 tedne, 4 dni

Sean Sweeney

Sean Sweeney spregovoril o prihodu v slovensko reprezentanco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48
Sean Sweeney | Sean Sweeney bo poleti z Luko Dončićem združil moči tudi v slovenski reprezentanci. | Foto Reuters

Sean Sweeney bo poleti z Luko Dončićem združil moči tudi v slovenski reprezentanci.

Foto: Reuters

Kot smo poročali že v začetku marca, bo v letošnjem poletju strokovni štab slovenske reprezentance okrepil Sean Sweeney, ki je pri Dallas Mavericks glavni pomočnik trenerja Jasona Kidda. Novico je takrat za Sportal potrdil športni direktor reprezentanc na KZS Saša Dončić, za Dallas Basketball pa je o novi vlogi zdaj spregovoril tudi Sweeney.

Luka Dončić
Sportal Ekskluzivno: Dallasova okrepitev prihaja v Slovenijo

Slovenske košarkarje letos poleti čaka nova velika preizkušnja, saj bodo Slovenci v začetku julija najprej lovili svoj drugi nastop na olimpijskih igrah, v primeru uspešnih kvalifikacij v Grčiji pa jih konec istega meseca čaka pot v Pariz. Del slovenskega strokovnega štaba bo v tem poletju tudi pomočnik Dallas Mavericks Sean Sweeney, ki od leta 2021 asistira Jasonu Kiddu, s katerim sta že prej sodelovala v Milwaukeeju in Brooklynu. "V tej zgodbi me veseli ogromno stvari. V prvi vrsti se veselim, da bom lahko treniral košarkarja, kot je Luka, v reprezentanci. Vedno sem bil navdušen nad reprezentančnimi tekmovanji pod okriljem Fibe, rad gledam evroligo," je za DallasBasketball.com o vključitvi v slovensko izbrano vrsto dejal Sweeney.

V dogovoru z nekdanjim pomočnikom pri Detroitu je imel največjo vlogo direktor reprezentanc na KZS Saša Dončić, s Sweeneyjem pa je med sezono o morebitnem sodelovanju govoril tudi slovenski selektor Aleksander Sekulić. "Govoril sem s Sašo in še z nekaterimi drugimi, tudi s selektorjem. Predstavili so mi projekt, v tem pa sem videl nekaj, kar bi bilo zame res zanimivo in res res sem jim hvaležen, da so se spomnili name. Res mi je  v veliko čast, da bom del nečesa tako velikega," je med drugim še dejal Sweeney.

Od leta 2021 je Sweeney del strokovnega štaba Dallasa. | Foto: Guliverimage Od leta 2021 je Sweeney del strokovnega štaba Dallasa. Foto: Guliverimage

Grčija mu ni neznanka

Ta že ima nekaj izkušenj z delom v reprezentanci, saj je v času, ko je deloval pri Milwaukee Bucks, imel možnost pobliže spoznati delo grške izbrane vrste z Giannisom Antetokounmpom. "Ko sem delal z Bucksi, sem odpotoval v Grčijo, večkrat sem gledal Panathinaikos in Olympiacos. Nekaj let sem bil v bližini grške izbrane vrste, opazvoval sem treninge in tudi nekatere pripravljalne tekme," je dejal Sweeney, ki bo s Slovenijo v Pireju morebiti tudi nasprotnik Grčije v boju za Pariz.

Pomočnik Jasona Kidda je za Dallas Basketball spregovoril tudi o delu z Luko Dončićem. "Podoben je nekaterim drugim odličnim košarkarjem, ki sem jih treniral. Njegova stopnja izjemnosti je res nekaj posebnega. Vedno, ko si lahko blizu košarkarjem takšnega kova, ki so obenem še super osebe, je odlično. Luka je odličen košarkar in še boljši človek. Take košarkarje treniraš, a se hkrati od njih ogromno naučiš. Kadarkoli si okoli igralcev s tako visoko stopnjo košarkarske inteligence, kot jo ima Luka, res dobiš ogromno, ker na parketu vidijo stvari, ki jih ti ob njem ne moreš," je povedal Sweeney.

Sweeneyjeva NBA-kariera se je začela pri Brooklyn Nets, kjer je začel kot koordinator videoposnetkov. | Foto: Guliverimage Sweeneyjeva NBA-kariera se je začela pri Brooklyn Nets, kjer je začel kot koordinator videoposnetkov. Foto: Guliverimage

Slovenija ga je prepričala z ekipno igro in kemijo

Ta si je pobliže že ogledal tudi nekatere tekme slovenske izbrane vrste, ki ga je prepričala s svojo kemijo in povezanostjo na parketu. "Slog igre, trud in želja, ki jo vlagajo v svoje delo, ter način, na katerega kroži žoga, je res lepo videti. Opazil sem, da imajo res odlično kemijo in da si zaupajo, kar je zagotovo velika prednost, kar lahko opazimo že tu v Dallasu. Vedno si želiš biti del nečesa takšnega, del takšne ekipe. To je nekaj, kar je zame pri reprezentanci Slovenije izstopalo."

Slovenci bodo poleti v Pireju v olimpijskih kvalifikacijah najprej nastopili v skupini A skupaj s Hrvaško in Novo Zelandijo. V polfinale se bosta uvrstili najboljši ekipi iz skupine, na olimpijske igre pa bo nato odpotovala le zmagovalna reprezentanca turnirja. V skupini B bodo nastopili Grčija, Egipt in Dominikanska republika. Tako obstaja velika možnost, da Dončića čaka obračun tudi z zvezdnikoma, kot sta Karl-Anthony Towns in že prej omenjeni Antetokounmpo.

Slovenijo poleti čaka boj za olimpijske igre. | Foto: FIBA Slovenijo poleti čaka boj za olimpijske igre. Foto: FIBA

"Vedno, ko imaš priložnost igrati proti tako odličnim košarkarjem, se želiš izkazati in igrati na najvišji mogoči ravni. Predstavljam si, da nas bo v Pireju pričakala izjemna navijaška kulisa. Tam sem si ogledal nekaj tekem, Grki so res strastni navijači in gotovo bo zanimivo," je še dejal Sweeney, ki se bo moral navaditi tudi na nekaj sprememb v igri v primerjavi z ligo NBA. "Nekaj stvari v igri, prav tako pa tudi med minutami odmora, se razlikuje od lige NBA. Vem, da se je na to treba prilagoditi, a tega izziva se res veselim," je še dodal Sweeney, ki pa skoraj zagotovo ne bo edina "tuja" pomoč v slovenski reprezentanci.

Ta bo tudi letos poleti močnejša za naturaliziranega košarkarja, prav lahko pa se zgodi, da bo vlogo, ki je v zadnjem obdobju pripadala Miku Tobeyju, dobil kdo drug, kar so že pred časom potrdili tudi za KZS. "Glede tega, kdo bo igral in kako bo z naturaliziranim košarkarjem v prihodnje in kdo bo imel to vlogo, je na koncu odločitev selektorja," je januarja ob ustoličenju direktorja reprezentanc Saše Dončića dejal predsednik KZS Matej Erjavec.

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić z novim velikim razlogom za nasmeh #video
Devin  Booker Phoenix Suns
Sportal Booker in Durant Phoenix še približala Dončićevim, Boston odpihnil Oklahomo
Luka Dončić
Sportal Luka Dončić v norem trilerju
Ne spreglejte