Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
26. 2. 2019,
20.55

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

1

Natisni članek

Kitajska 2019 kvalifikacije za svetovno prvenstvo Rado Trifunović

Torek, 26. 2. 2019, 20.55

5 let, 2 meseca

Rado Trifunović po končanih kvalifikacijah

Rad bi, da z ekipo enkrat trenira en mesec in se ga potem ocenjuje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

1

Rado Trifunović | Rado Trifunović je za konec Slovenijo popeljal do zmage proti Ukrajini. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Rado Trifunović je za konec Slovenijo popeljal do zmage proti Ukrajini.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Za zdaj nisem dogovorjen. Želja je, da bi ostal. Malo smo se pogovarjali, kaj se bomo na koncu odločili, bomo videli. Moja želja je, da bi nadaljeval, ker si želim," je selektor Rado Trifunović odgovoril na vprašanje, ali se še naprej vidi kot selektor. Izpostavlja pomanjkanje višine, dodaja pa, da bodo morali tudi evroligaški košarkarji poskrbeti, da bodo kdaj prišli igrat za izbrano vrsto.

Ko je Slovenija septembra 2017 v Istanbulu postala evropski prvak, so košarkarji v mislih že kovali načrte za svetovno prvenstvo, ki ga bo letos gostila Kitajska. Pa tudi, kako bi do takrat prepričali Gorana Dragića, da bi še enkrat oblekel dres z nacionalnim grbom.

Kvalifikacije za svetovno prvenstvo so se začele spodbudno, saj je bila Slovenija po treh krogih pri dveh zmagah. Čez noč so se začeli nad evropske prvake zgrinjati oblaki. Sprva so si na Košarkarski zvezi Slovenije napačno tolmačili pravila o prenosu točk v drugi del kvalifikacij. Posledično so predčasno poslali iz reprezentance domov centra Gašperja Vidmarja, saj so mislili, da se izkupiček, pridobljen v dvoboju z Belorusijo, ki je, pričakovano, obstala v prvem delu, ne bo prenašal v drugi del.

Trifunović o izkupičku v kvalifikacijah

SLovenija Ukrajina
Sportal Po veliki drami enoletna suša končana, sledijo pogledi v prihodnost

Primanjkljaj centimetrov

"Videli ste, kakšne težave s centimetri smo imeli proti Ukrajini. Njeni košarkarji so lahko le stali in pobirali žoge, ker so bili višji. Verjemite mi, da so bili moji košarkarji trikrat bolj utrujeni od ukrajinskih, ker so morali vložiti toliko energije." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Videli ste, kakšne težave s centimetri smo imeli proti Ukrajini. Njeni košarkarji so lahko le stali in pobirali žoge, ker so bili višji. Verjemite mi, da so bili moji košarkarji trikrat bolj utrujeni od ukrajinskih, ker so morali vložiti toliko energije." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Poraz je spodrezal krila slovenski reprezentanci, ki je v nadaljevanju nanizala kar osem zaporednih porazov. Šele povsem za konec je dosegla tretjo zmago. A je treba poudariti, da je Slovenija vidno oslabljena skušala priti do Kitajske. Najboljši igralci z Luko Dončićem na čelu so namreč v NBA ali evroligi, povrhu vsega pa je selektor tudi nekoliko nespretno komuniciral z nekaterimi posamezniki, ki bi morali v bodoče predstavljati ogrodje izbrane vrste.

Največja težava naše reprezentance je vidna z letala. Pomanjkanje višine, kar so tekmeci znali s pridom izkoristiti, slovenski košarkarji pa so bili zaradi tovrstnega primanjkljaja videti povsem nebogljeni. Od izkušenejših košarkarjev sta le Gašper Vidmar in Žiga Dimec prava centra, tu pa se zgodba konča.

"Videli ste, kakšne težave s centimetri smo imeli proti Ukrajini. Njeni košarkarji so lahko le stali in pobirali žoge, ker so bili višji. Verjemite mi, da so bili moji košarkarji trikrat bolj utrujeni od ukrajinskih, ker so morali vložiti toliko energije," je izpostavil selektor Rado Trifunović, ki je bil vesel pristopa, ki so ga košarkarji zlasti v drugem polčasu ponedeljkove tekme pokazali, potem ko so izničili 18 točk zaostanka in v podaljšku preskočili Ukrajino.

O primanjkljaju višine

"Ni lahko, če ni visokih košarkarjev. Včasih smo imeli zelo veliko zalogo. Od Nesterovića, Brezca, Smodiša do Lorbka. Zdaj je nimamo. Ampak sem prepričan, če bodo fantje vztrajali in bo javnost potrpežljiva, bomo v roku dveh let dobili kakšne visoke mlade. Martin Krampelj se vrača iz ZDA, upamo, da se bo Jurij Macura razvil. Ampak bodo ti potrebovali čas," poudarja Trifunović.

Slovenija Ukrajina kvalifikacije za SP
Sportal Slovenci so se od kvalifikacij za SP poslovili z dramatično zmago nad Ukrajino

Kolektivna igra in manj individualnih vložkov

Nato se je dotaknil celotnih kvalifikacij: "Rezultatsko so bile neuspešne. Če bi jih ocenjeval, so bile ekstremno težke. Prišla je prisilna menjava generacije. Bila je največja v zgodovini slovenske reprezentančne košarke. Igrali smo z mladimi. Zamenjali smo 27 igralcev. Vedno so prihajali novi obrazi. Le na eni tekmi smo bili dokaj popolni. Kvalifikacije so bile težke. Pozitivno je, ker smo preizkusili 27 košarkarjev in razširili bazo. Za vsakega igralca je bila to izkušnja."

Izpostavil je, da ni bilo lahko, saj je bila javnost vajena zmag, potem ko so košarkarji leta 2017 stopili na vrh Evrope: "Samo proti Črni gori smo bili dokaj popolni, ko so igrali Gašper Vidmar, Edo Murić, Jaka Blažič in Klemen Prepelič. Zoran Dragić je prišel šele zdaj. Če bi bila ta peterica skupaj, bi šli na svetovno prvenstvo. O tem sem prepričan."

O tem, ali bi nadaljeval kot selektor

Tako kot igralci je tudi pri njem še veliko prostora za napredek. Tudi če bo imel okrnjeno zasedbo, bo moral bazirati na kolektivni igri. Na zadnjih tekmah je bilo veliko vložkov ena na ena oziroma ena na pet, žoga pa bi lahko nekoliko bolj krožila.

Njegova želja je, da bi ostal na selektorskem mestu, saj kot pravi, sploh ni mogel vsega pokazati: "Za zdaj nisem še nič dogovorjen. Želja je, da bi ostal. Pogovarjali smo se že malce, kaj se bomo na koncu odločili, bomo videli. Moja želja je, da bi nadaljeval, ker si to želim. Normalno je, da smo trenerji pod drobnogledom. Zlasti ker smo bili evropski prvaki, vendar bi rad, da enkrat z ekipo treniram en mesec in se me potem ocenjuje kot trenerja. Težko je. Ukrajina ima denimo ekipo, ki igra že sedem let z istim trenerjem. Pridejo, vedo, kaj narediti. Mi smo novi. To je misija nemogoče. Če bomo ostali z ekipo in okostjem, bomo tudi mi čez tri leta vedeli, kaj početi."

Goran Dragić in Edo Murić
Sportal Še vedno ima v glavi tisti klic

"Tudi košarkarji bodo morali kaj postoriti"

"Mi smo se že pogovarjali. Ni bilo še podpisano. Jasno sem jim dal vedeti, da je to moja želja. Tudi z njihove strani je bilo izrečeno, da razmišljajo v tej smeri. Zavedajo se, da delo ni bilo lahko." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Mi smo se že pogovarjali. Ni bilo še podpisano. Jasno sem jim dal vedeti, da je to moja želja. Tudi z njihove strani je bilo izrečeno, da razmišljajo v tej smeri. Zavedajo se, da delo ni bilo lahko." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Očitno pri KZS res računajo nanj tudi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2021, saj se v marcu odpravlja v ZDA na obisk k Luki Dončiću. Kar na dopust ga verjetno ne bodo poslali: "Mi smo se že pogovarjali. Ni bilo še podpisano. Jasno sem jim dal vedeti, da je to moja želja. Tudi oni so dejali, da razmišljajo v tej smeri. Zavedajo se, da delo ni bilo lahko. Vedeli so, da bo položaj težak, ker igralcev ni bilo. Da sta šla še Prepelič in Blažič v evroligo, da ne bomo imeli šestih ali sedmih istih igralcev. Porinjeni smo bili v težak položaj."

Prav komunikacija z igralci je tudi tista, pri čemer bo treba še nekoliko delati, saj se primeri, kot sta Aleksej Nikolić, Žan Mark Šiško, ne smejo dogajati. Prav tako bo morala zveza nekoliko bolj stopiti v boj za evroligaške košarkarje, zlasti ker so v drugih reprezentancah nekateri v določenih terminih vendarle oblekli reprezentančni dres.

"V Turčiji je denimo direktiva, da morajo priti. Ampak je res, da so tu še Latvija, Srbija itd., ki so imele svoje košarkarje. Igralci bodo morali tudi sami kaj postoriti. Ni srbska zveza klicala v Bayern, da pride Lučić, in v Olympiacos, da prav tako pride Milutinov. Tu bodo morali igralci tudi malce sami poskrbeti za to," je še poudaril Trifunović.

Slovenija bo naslednje uradne tekme odigrala v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2021. Govori se, da bo Slovenija kandidirala za organizacijo ene od skupin uvodnega dela. Prav tako naj bi nam na mednarodni košarkarski zvezi Fibi obljubili vstopnico za kvalifikacije za olimpijske igre, ki bodo leta 2020.

Ne spreglejte