Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
25. 2. 2019,
21.35

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

2

Natisni članek

Zoran Dragić kvalifikacije za svetovno prvenstvo Kitajska 2019

Ponedeljek, 25. 2. 2019, 21.35

2 leti, 9 mesecev

Po zmagi Slovenije proti Ukrajini s 85:84

Po veliki drami enoletna suša končana, sledijo pogledi v prihodnost

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

2

SLovenija Ukrajina | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Konec je dolgih in za aktualne evropske prvake mukotrpnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Že nekaj časa je bilo jasno, da slovenski košarkarji letos Kitajske ne bodo videli, razen če se bodo na vzhod odpravili na dopust. Za konec so po izjemno razburljivi tekmi proti Ukrajini zrežirali preobrat in po podaljšku prišli do zmage.

Eno leto in dva dneva je tako trajala suša slovenske košarkarske reprezentance, potem ko je nazadnje 23. februarja 2018 zmagala na gostovanju v Črni gori. Začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo je bil sicer obetaven, potem ko je bila naša izbrana vrsta po treh tekmah pri dveh zmagah in enem porazu.

Nato je sledilo nepravilno tolmačenje pravil o prenašanju točk iz prvega v drugi del kvalifikacij, zgodil se je predčasen odhod Gašperja Vidmarja v klub, sledil je poraz proti Belorusiji. Takrat se je slovenski voz zaustavil in vse je šlo navzdol.

Slovenija Ukrajina kvalifikacije za SP
Sportal Slovenci so se od kvalifikacij za SP poslovili z dramatično zmago nad Ukrajino

Obetala se je blamaža, a so nato zaigrali, kot so navijači pričakovali

Zoran Dragić je s trojko z zvokom sirene omogočil podaljšek, v katerem je bila Slovenija boljša. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zoran Dragić je s trojko z zvokom sirene omogočil podaljšek, v katerem je bila Slovenija boljša. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kar osem zaporednih porazov je doživela slovenska reprezentanca. Povsem za konec je četa Rada Trifunovića le našla vodo v puščavi. A tudi proti Ukrajini ni kazalo dobro. Ta je znala izkoristiti prednost pod obročema. Ob začetku tretje četrtine se je Sloveniji obetala že prava katastrofa, potem ko je zaostajala z 31:49.

Šele ob zaključku tretje četrtine so se slovenski košarkarji prebudili in zaigrali povsem drugače v obrambi. Pri zaostanku z 42:58 so zrežirali delni izid 19:2 in prišli do vodstva z 61:60. Peterka Zoran Dragić, Jan Špan, Matic Rebec, Edo Murić in Jan Kosi so v tem času bivali na parketu dvorane v Stožicah. Grizli so in pokazali, kakšen bi moral biti obraz slovenske reprezentance. Takšen pristop smo pričakovali že od začetka tekme.

Dragić izsilil podaljšek

Jan Špan je na drugi tekmi v reprezentanci pokazal odlično predstavo. | Foto: Vid Ponikvar Jan Špan je na drugi tekmi v reprezentanci pokazal odlično predstavo. Foto: Vid Ponikvar Pravo dramo smo videli šele ob koncu rednega dela, ko je Slovenija zaostajala za tri  točke in imela slabi dve sekundi, da izpelje napad. Žoga je romala v roke Dragića, ki je na veliko veselje pettisočglave množice zadel za podaljšek.

V tega so bolje vstopili gostje, a so se domači v končnici le zbrali in vknjižili tretjo zmago v kvalifikacijah.

"Nervoza je bila. Ekipa ni uigrana. Kar nekaj novincev je. Tipamo se še. Drugi polčas je bil takšen, kot mora biti v reprezentanci. Na koncu se je super izšlo. Tako moramo igrati. V drugem polčasu smo zadeli tudi nekaj metov. Takrat začne potem delovati obramba. Zmago smo si zaslužili. Lepo je zmagati pred dobro zapolnjenimi Stožicami," je bil vidno zadovoljen Jan Špan, ki je odigral drugo tekmo v reprezentančnem dresu in bil med ključnimi košarkarji, da je Slovenija vknjižila zmago. S trojkami in skupno 15 točkami je veliko pripomogel k uspehu.

Bo Slovenija gostila eno skupino evropskega prvenstva?

Slovenski košarkarji so prišli do tretje zmage v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, kar je tudi njihov končni izplen. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenski košarkarji so prišli do tretje zmage v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, kar je tudi njihov končni izplen. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida In kako naprej? Svetovnega prvenstva torej Slovenija ne bo videla, že konec tega leta jo čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021, na katerem naj bi branili naslov prvaka, a se morajo nanj še uvrstiti.

Na Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) naj bi resno razmišljali o organizaciji ene od skupin uvodnega dela. Približno dobra dva milijona evrov naj bi bila visoka kotizacija, za katero bi se pomoč poiskala pri državi. Sicer pa naj bi bilo kar 13 držav zainteresiranih za organizacijo ene od skupin prihodnjega evropskega prvenstva, na katerem bo nastopilo 24 od skupno 32 držav, kolikor jih bo v kvalifikacijah.

Do 15. marca morajo vložiti kandidaturo, julija pred žrebom pa bo nato jasno, kaj so se odločili odgovorni pri Mednarodni košarkarski organizaciji Fiba.

Trifunoviću pogodba poteče, a se z vodilnimi na KZS pogovarja o prihodnosti

Čeprav so bile kvalifikacije tudi iz objektivnih razlogov neuspešne, naj bi selektor še naprej ostal Rado Trifunović, ki mu pogodba sicer poteče, a se z vodilnimi pogovarja o nadaljevanju zgodbe.

Selektorju se pogodba izteče, a bo najverjetneje nadaljeval zgodbo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Selektorju se pogodba izteče, a bo najverjetneje nadaljeval zgodbo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Že podatek, da gre marca na obisk k Luki Dončiću v ZDA na stroške KZS, pove, da tja ne gre na dopust in da nanj najverjetneje še računajo tudi v kvalifikacijskem ciklusu za EuroBasket 2021.

Slovenija : Ukrajina 85:84* (17:20, 30:41, 48:58, 76:76)

Dvorana Stožice, gledalcev 5000, sodniki: Poursanidis (Grčija), Jasevičius, Maciulaitis (oba Litva).
Slovenija: Rebec 10 (1:6), Rupnik 2, Murić 16 (5:7), Mešiček 2, Kosi 12 (2:5), Hrovat 11 (3:3), Špan 15, Škedelj 3, Dragić 14 (3:4).
Ukrajina: Bojarkin 8 (2:2), Pustozvonov 13, Lukašov 8 (1:2), Bobrov 11 (1:1), Pavlov 9 (1:2), Kravcov 16 (2:10), Sanon 7, Mišula 8 (1:2), Bližnjuk 4 (1:2).
Prosti meti: Slovenija 14:25, Ukrajina 9:21.
Met iz igre: Slovenija 31:79, Ukrajina 34:73.
Met za tri točke: Slovenija 9:34 (Špan 3, Hrovat 2, Dragić, Škedelj, Murić, Rebec), Ukrajina 7:30 (Pustozvonov 3, Lukašov, Sanon, Mišula, Bližnjuk).
Skoki: Slovenija 46 (29 + 17), Ukrajina 51 (34 + 17).
Osebne napake: Slovenija 22, Ukrajina 24.
Pet osebnih: Mišula (43.).

*podaljšek

Ne spreglejte