Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
25. 2. 2019,
12.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

3

Natisni članek

Kitajska 2019 kvalifikacije za svetovno prvenstvo Edo Murić

Ponedeljek, 25. 2. 2019, 12.30

5 let, 2 meseca

Intervju z Edom Murićem

Še vedno ima v glavi tisti klic

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

3

Goran Dragić in Edo Murić | Edo Murić verjame, da bi bila Slovenija strah in trepet reprezentancam na svetovnem prvenstvu. A je za evropske prvake Kitajska zaradi drugačnega sistema kvalifikacij predaleč. | Foto Vid Ponikvar

Edo Murić verjame, da bi bila Slovenija strah in trepet reprezentancam na svetovnem prvenstvu. A je za evropske prvake Kitajska zaradi drugačnega sistema kvalifikacij predaleč.

Foto: Vid Ponikvar

"To ni legitimno tekmovanje. Slovenija ne tekmuje kot Slovenija, ampak kot skupina posameznikov, ki lahko pride tekmovat," je Edo Murić ponazoril sliko slovenske košarkarske reprezentance v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki se bodo končale z današnjo tekmo proti Ukrajini.

Zasedba slovenske košarkarske reprezentance je imela v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo zaradi vojne med mednarodno košarkarsko organizacijo Fibo in evroligo obilico težav. Prav tako ne igrajo tisti iz lige NBA. Na zadnjih tekmah so bile zlasti v ospredju težave v igri proti visokim košarkarjem, ki jih naša izbrana vrsta nima.

Borbenost pri nas ni bila vprašljiva. Visoki košarkarji so bili vprašljivi. Če si manjši, se lahko mečeš na glavo, a težko koga preskočiš. Če želimo, da se zgodba ne bo ponovila, moramo rasti kot ekipa.

Dario Šarić
Sportal Šarić in Bogdanović v slovenski družbi – pred malimi zasloni

Vendar ne veste, kdo bo branil Slovenijo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Morda večina najboljših posameznikov zaigra v evroligi v prihodnji sezoni, Luka Dončić in tudi sicer že upokojeni kapetan Goran Dragić igrata v ligi NBA.

Še vedno upa, da bi prišel klic in bi Slovenija lahko zaigrala na svetovnem prvenstvu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Še vedno upa, da bi prišel klic in bi Slovenija lahko zaigrala na svetovnem prvenstvu. Foto: Žiga Zupan/Sportida Upam, da se bo to rešilo, čeprav težko, ker se evroliga povečuje. Po mojem mnenju bo koledar še bolj natrpan. Ne vem, kaj naj si mislim. Tu so ljudje, ki vodijo vse skupaj, veliko pametnejši od mene. Mislim, da ta vojna ni potrebna. Državo morajo zastopati njeni najboljši košarkarji, ne pa tisti, ki so na voljo. To ni legitimno tekmovanje. Slovenija ne tekmuje kot Slovenija, ampak kot skupina posameznikov, ki lahko pride tekmovat.

Saj dajo vsi vse od sebe, vendar smo mi vendarle evropski prvaki in smo igrali najboljše na prvenstvu. To ni bilo srečno evropsko prvenstvo. Naše igre so bile na višji ravni. Daleč smo od svetovnega prvenstva. Ni pošteno. Imam veliko prijateljev iz drugih držav. Poklicali so me in rekli, da razumejo, zakaj njih ni na prvenstvu, ampak da Slovenije kot evropskega prvaka ni …. Kot prvaki bi morali dobiti klic. Klica ni. V moji glavi je še vedno, da bo klic. Verjamem, da bi se vsi zbrali, tudi Luka Dončić, Goran Dragić. Ekipo bi nadgradili z Zokijem (Zoran Dragić, op. a.). Verjamem, da bi lahko spet igrali, kot smo. Bili bi strah in trepet vsem. Tistim igram ne bi bili vsi kos.

Vendar ni prostora …

Vem, da ga ni, a vsak upa.

Ali je bilo pri vašem novem klubu Cedeviti vse v najlepšem redu, ko ste šli v tem ciklu igrat za reprezentanco?

V klubu ni bilo vprašanja glede reprezentance. Bili so korektni. Vedeli so, da si želim. Podpirajo svoje košarkarje, da igrajo. So profesionalni in korektni. V Zagrebu se dobro počutim. Takoj sem se vklopil. Vsi fantje, trenerji in klub pomagajo. Uživam v Cedeviti.

Zoran Dragić in Jaka Blažič
Sportal Potop Slovencev v Ankari

"Verjamem, da bi se vsi zbrali, tudi Dončić, Dragić, ekipo bi nadgradili z Zokijem." | Foto: Vid Ponikvar "Verjamem, da bi se vsi zbrali, tudi Dončić, Dragić, ekipo bi nadgradili z Zokijem." Foto: Vid Ponikvar Kakšne cilje imate?

Naš glavni cilj je, da ostanemo na drugem mestu lige ABA. Nato bi pokazali najboljše igre in skušali presenetiti, kolikor bi se dalo. Vemo, da se ekipe v zaključku krepijo. Tudi mi bomo imeli Marka Banića pod košem. Ima izjemno kariero. Z njim bomo imeli dva, tri zelo dobre centre. Verjamem, da bomo kos vsakemu nasprotniku. Z drugim mestom bi imeli v polfinalu še prednost domačega terena, kar bi bilo za nas izjemnega pomena.

Vemo, da so pri preostalih treh ekipah težka gostovanja. Nismo favoriti, vendar je naša ekipa zelo ambiciozna. Trener je lačen uspehov, prav tako mi, igralci. Ne vidim razloga, da ne bi šli do konca. V eurocupu bomo naslednjo sezono v vsakem primeru igrali. Če bomo v evroligi, bo še toliko boljše.

Vsaj videti je, da se v novem klubu počutite povsem drugače, kot je bilo to nazadnje v tujini. Verjetno je bilo prej težko?

Zelo je bilo ... Ne vem, drugače je bilo. Igral sem v številnih sistemih, od Džikića pri Krki do Partizana. To sem zdaj našel tu pri Cedeviti. Ve se, kaj kdo dela. Ne spreminja se po vsaki slabši tekmi kot v tujini. Zelo sem zadovoljen. Dobro se dela. Fantje so izjemni ljudje. Pomagajo mi na vsakem koraku. Ko sem prišel, so mi vsi pomagali. Nihče se ni počutil ogroženega. Uživam v tem klubu. Zdaj prihaja najpomembnejši del sezone in upam, da ga bomo dobro odigrali ter zaključili sezono v dobrem slogu.

Pri Cedeviti se je našel. | Foto: Marin Sušić / Cedevita Pri Cedeviti se je našel. Foto: Marin Sušić / Cedevita Slovenska kluba sta na dnu lige ABA. Kako na splošno gledate sliko slovenskih klubov?

Glede Krke lahko rečem, da je imela letos veliko nesreče. Simon Petrov je dober trener. Krka ni za dno lige ABA, sploh če bi bili njeni košarkarji zdravi. Podpišem se pod to. Poznam vsakega igralca v Krki, poznam tudi igralce lige ABA. Če bi bila Krka zdrava in bi igrala ekipno, ne bi bila zadnja. Olimpija je začela novo zgodbo. Upam, da se bo pobrala. Primorska za zdaj najbolje igra. Spominja me na tisto Krko, za katero sem igral. Vidi se, da so fantje med seboj povezani. Med njimi je kemija, ki jo imajo zmagovalci. Morda so oni zame največje presenečenje.

Vaš brat Dino, ki sicer še vedno aktivno igra, pa se podaja v drugačne vode - masaže, terapije. Ali ste že šli na kakšno terapijo k njemu?

Bil sem že. Ko sem v Ljubljani, grem k njemu na masažo. Vidim, da v tem uživa. Res naredi dober posel. Vem, da bo v tem dober. Veliko poškodb je imel, zato ve, kaj in kako, saj je prestal številne terapije. Odpira se lep, pozitiven center. Vsi, ki bodo prišli, bodo uživali v njegovi družbi. Dino je oseba, ki rad pomaga. Kdorkoli je poškodovan, on vedno gleda, kako bi se pomagalo. Ko dobim udarec, me vedno pokliče. V tem res uživa.

Zoran Dragić in Jaka Blažič
Sportal Dragić poudarja, da je to katastrofa za našo državo
Ne spreglejte