Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2011,
22.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Union Olimpija Barcelona

Četrtek, 20. 10. 2011, 22.42

8 let

Olimpija nadaljevala tradicijo, Barcelona že osmič zapored

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Košarkarji Olimpije so s porazom proti Barceloni začeli evroligaško sezono 2011/12 (64:86). To je bila že 8. zaporedna zmaga Kataloncev proti Ljubljančanom, ki so zaostajali praktično celoten obračun.

Šele po šestih letih sta se stara znanca Olimpija in Barcelona letos ponovno srečala v evroligi. A to je bilo še v minuli sezoni, ko so Katalonci v TOP 16 sploh kot prvi v tem tekmovanju premagali Ljubljančane v Stožicah. Na otvoritvi nove sezone najmočnejšega evropskega klubskega košarkarskega tekmovanja pa je bil to že tretji izmed štirih letošnjih obračunov (četrti bo 24. novembra v Barceloni). Vloga favorita je pred tekmo kajpak pripadala Kataloncem, ki so sicer ravno na generalki pred prihodom v Slovenijo doživeli prvi prvenstveni poraz proti Cajasolu. Na drugi strani so se "zmaji" v boj podali po treh zmagah v ABA ligi, a tudi brez kapetana Gorana Jagodnika, ki je ravno dan pred tekmo prejel udarec v trebuh. Njegovo vlogo je tokrat prevzel Damir Markota. Tudi sicer se je Olimpija predstavila z močno spremenjeno ekipo, v primerjavi z zadnjim obračunom v Blaugrani.

Barcelona takoj ujela in prehitela Olimpijo

Sašo Filipovski je začel s peterko Ćapin, Salin, Green, Markota in Varda, na drugi strani pa so stali Marcelinho, Navarro (v pretekli sezoni je bil nerešljiva uganka za Olimpijo v Stožicah), Eidson, Lorbek in Perović. Prav slovenski legionar pri Barceloni, Erazem Lorbek je bil pred tekmo, v ne povsem polnih Stožicah, deležen toplega sprejema, dosegel pa je tudi prvi koš na tekmi.

Olimpija je začela bolje in po zaslugi zgrešenih metov gostov in domiselnih akcij v napadu povedla z 10:5, a Katalonci so le v minuti tudi po sporni dosojeni tehnični napaki Ćapinu, prešli v vodstvo (11:10). Po dveh zaporednih trojkah, trenutno bržkone najboljšega ostrostrelca v Evropi, Juana Carlos Navarra, je Barcelona prvič prišla do višje prednosti (20:14) in Filipovski je vzel minuto odmora. Agresivnost Barcelone se je stopnjevala in že minuto pred koncem prve četrtine je vodila s 24:15. Green je po novih dveh točkah pod košem (v prvi četrtini jih je zbral kar osem) postavil končni izid 24:19.

Le Green in Varda premalo

Na začetku druge četrtine je Rothbart zaostanek Olimpije znižal na le tri točke (21:24) in glasni so postali tudi navijači na tribunah. Obe ekipi sta večji del prvega polčasa igrali v valovih, po boljšem obdobju Kataloncev, so se Ljubljančani spet približali. A po nekaj slabših minutah zeleno-belih pred koncem prvega polčasa, so Katalonci ušli na enajst točk prednost (37:26). Takšna prednost je v korist gostov znašala tudi po koncu prvega dela tekme (41:30).

Pri Olimpiji sta bila najbolj razpoložena Danny Green (12 točk) in Ratko Varda (9), ki pa sama nista mogla držati ravnotežja z izjemno Barcelono, pri kateri so bile točke precej bolj razporejene med košarkarje. Ob tem Olimpija v prvem polčasu ni zadela niti ene trojke, Barcelona pa štiri, a Ljubljančani so dobili skok (19:16).

Pokazal, zakaj je prišel iz lige NBA

Tretja četrtina se ni začela po Olimpijinih notah, saj sta brazilski organizator igre, Marcelinho Huertas, s trojko in že 11. točko ter Lorbek, prednost povišala na 16 točk razlike (30:46). Green je po izjemni samostojni akciji in zabijanju v slogu lige NBA, od koder je tudi prišel k Olimpiji, ki je dosegla šest zaporednih točk, znižal zaostanek na deset točk zaostanka (36:46) in Xavier Pascual je vzel minuto odmora.

Hiter odgovor Barcelone

Olimpija je še naprej borbeno igrala v obrambi, kar se ji je obrestovalo s sploh prvo Olimpijino trojko preko Markote, ki je izid znižal na 40:47. Vendar Katalonci so odgovorili z osmimi zaporednimi točkami (40:55). Niz evropskih prvakih iz leta 2010 je prekinil, kdo drug kot Green, ki se je v naslednjem napadu izkazal tudi s podajo in Olimpija je spet bila bližje (44:55). Na drugi strani je Greenu, prav tako z akcijo v slogu severnoameriške lige, kjer se sezona ni pravočasno začela, zaradi "lockout", vrnil Fran Vazquez. Pred zadnjimi desetimi minutami tekme je imel španski prvak prednost 61:51.

Barcelona je izkušeno zadrževala priborjeno prednost po pol ure igre in gostiteljem praktično ni dopustila, da se je približa na manj kot deset točk zaostanka. Ljubljančani so Barcelono nazadnje premagali leta 2003, že kar sedem let pa niso okusili slasti zmagi proti katalonskemu ponosu. Barcelona je tako zmagala že osmič zapored. Pri Olimpiji sta na uvodni tekmi evrolige najboljši vtis pustila Danny Green (17 točk) in Ratko Varda (16), ki pa ob sebi nista imela razigranih soigralcev, veliko jih je tudi debitiralo v tem tekmovanju. Naslednji nasprotnik Olimpije bo 27. oktobra še en kandidat za evropski naslov, Siena.

Ne spreglejte