Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 1. 2020,
12.08

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

3

Natisni članek

Kobe Bryant nesreča nesreča tragedija

Torek, 28. 1. 2020, 12.08

4 leta, 2 meseca

Kaj je novega glede nesreče Kobeja Bryanta: helikopter letel po drugi poti kot običajno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

3

kobe bryant smrt | Košarkarski svet žaluje zaradi prezgodnje smrti Kobeya Bryanta, preiskovalci pa iščejo razloge za smrt pilota in osmih potnikov na krovu helikopterja. | Foto Getty Images

Košarkarski svet žaluje zaradi prezgodnje smrti Kobeya Bryanta, preiskovalci pa iščejo razloge za smrt pilota in osmih potnikov na krovu helikopterja.

Foto: Getty Images

V Los Angelesu še vedno poteka preiskava tragične helikopterske nesreče, v kateri je v nedeljo umrlo devet ljudi, vključno s košarkarskim zvezdnikom Kobejem Bryantom in njegovo 13-letno hčerko Gianno. Je bila kriva megla, izguba orientacije pilota, ki se je zanašal na vidljivost in ne na elektronske naprave, ali je tragedijo zakrivila mehanska napaka na helikopterju?

Posnetek zadnjega poleta košarkarskega zvezdnika Kobeya Bryanta:

Za zdaj je znano, da je pilot letel po drugi poti kot običajno. Preiskovalci predvidevajo, da se je tako odločil zaradi hude megle, ki je na usodno nedeljo prizemljila tudi policijske helikopterje v mestu angelov.

Helikopter je letel po drugi poti kot običajno (Vir: Los Angeles Times)

polet | Foto:

V zadnjem pogovoru s kontrolorjem leta, ki je izkušenega pilota Aro Zobayana opozoril, da leti prenizko in da je zunaj njihovega radarskega dosega, je pilot odgovoril, da bo letel višje in se tako izognil plasti gostih oblakov. Ko ga je kontrolor vprašal, kaj točno želi narediti, ni dobil odgovora.

Zadnji posnetek s helikopterja:

Zadnji podatki razkrivajo, da se je helikopter dvignil na višino 700 metrov, pilot pa je zavil v levo. Helikopter je približno 45 minut po vzletu trčil v eno od vzpetin v mestu Calabasas, pri tem pa so umrli vsi potniki na krovu, tudi pilot.

Notranjost helikopterja Sikorsky S-76B:

Luka Dončić
Sportal Dončić na parketu prvič po tragediji: To je bila najtežja tekma v mojem življenju

Po besedah Jennifer Homendy iz nacionalnega odbora za varnost v transportu, ki si je ogledala kraj nesreče, je pilot pred vstopom v dolino San Fernando zaprosil in po 11 minutah tudi dobil posebno dovoljenje za polet. To naj bi bilo tudi v primeru tako slabe vidljivosti, kakršna je bila v nedeljo, dokaj običajno, a ne priporočljivo. 

Jennifer Homendy iz nacionalnega odbora za varnost v transportu je povedala, da je pilot zaprosil in kljub gosti megli nad Los Angelesom tudi dobil posebno dovoljenje za polet.  | Foto: Getty Images Jennifer Homendy iz nacionalnega odbora za varnost v transportu je povedala, da je pilot zaprosil in kljub gosti megli nad Los Angelesom tudi dobil posebno dovoljenje za polet. Foto: Getty Images

Kot bi plaval v bazenu z mlekom

Kot je povedala ena od prič nesreče, 61-letni Scott Daehlin, je bila megla nad Los Angelesom tako gosta, da bi jo lahko primerjal s plavanjem v bazenu, napolnjenim z mlekom. Na helikopter ga je opozoril samo zvok, zaradi goste megle ni videl niti njegovega obrisa.

Kot je pokazala preiskava vidljivosti, je ta znašla od 50 do 100 metrov.

nesreča Kobe Bryant | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Najprej sem se vprašal, kaj za božjo voljo helikopter počne v taki megli. Zvok helikopterja je bil sicer povsem normalen in enakomeren, je bil pa preblizu," se je spomnil očividec, prvi, ki je o nesreči obvestil reševalce.

Je pilot izgubil orientacijo ali podlegel pritisku?

Kaj natančno je povzročilo nesrečo, še ni znano. Randy Waldman, letalski inštruktor, ugiba, da je pilot v gosti megli morda izgubil orientacijo in trčil v hrib.

"To se pogosto dogaja, kadar se piloti zanašajo na vidljivost, ne na instrumente," je dejal. Podobna nesreča se je zgodila tudi letalu z Johnom F. Kennedyjem mlajšim na krovu, ki je leta 1999 strmoglavilo blizu Martha’s Vineyard v ameriški zvezni državi Massachusetts. Izpostavil je še eno možnost – piloti pogosto storijo vse, da bi svojo stranko pripeljali do cilja. Pogosto podležejo pritisku, je dejal.

Za helikopter se je odločil prav zaradi družine

Ironično je, da se je Bryant za prevoz s helikopterjem odločil ravno zaradi družine. Želel se je izogniti prometu v Los Angelesu, ko je potoval na treninge Lakersov, in prihraniti čas ter ga tako več posvetiti družini.

O tem se je leta 2018 razgovoril tudi v studiu pri Jimmyju Kimmlu. "V L.A. nikoli ne grem brez helikopterja Mamba," se je takrat šalil Bryant, oče štirih deklic, ki je z ženo Vanesso že pred leti sklenil dogovor, da nikoli ne bosta letela skupaj, saj bi v primeru nesreče njuni otroci ostali brez obeh staršev.

kobe bryant smrt | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Usoden polet na poti na košarkarsko tekmo

Helikopter je bil iz Santa Ane v okrožju Orange južno od Los Angelesa namenjen proti mestu Thousand Oaks, na košarkarsko akademijo Kobeya Bryanta, kjer bi njegova hči Gigi morala odigrati tekmo.

Med umrlimi so še trener baseball ekipe Orange Countyja John Altobelli, njegova žena Keri in hčerka Alyssa, ki je bila soigralka Bryantove hčerke. Med žrtvami je tudi Altobellijeva pomočnica pri Orange Countyju Christina Mauser. V helikopterju je bila še Giannina soigralka Payton z mamo Sarah Chester. Bryant je zadnji dve leti treniral dekliško ekipo na svoji akademiji Mamba Sports.

Pred usodnim poletom sta se Bryant in njegova hči udeležila maše v Newport Beachu.   

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal V senci Bryantove smrti nova mojstrska predstava Dončića, zmagal tudi Dragić
Kobe Bryant
Sportal Namesto mestnega derbija: tišina v spomin na Kobeja Bryanta
Kobe Bryant, Staples Centre
Sportal "Šok, obup, tišina." Tragedija je v L.A. Lakers pljusknila kot cunami.
Kobe Bryant, Ronaldinho
Sportal Za svojim najbolj znanim navijačem žaluje tudi nogometni svet
Kobe Bryant, Jeff Stibel
Novice Imperij Črne mambe: Kobe Bryant se je odlično znašel tudi brez žoge
Kobe Bryant prstan
Sportal 24 dejstev, ki so zaznamovala življenje nepozabnega Kobeja Bryanta

 

Ne spreglejte