Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 1. 2020,
4.23

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

1

Natisni članek

Kobe Bryant Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić NBA

Torek, 28. 1. 2020, 4.23

4 leta, 3 mesece

Liga NBA, 27. januar

V senci Bryantove smrti nova mojstrska predstava Dončića, zmagal tudi Dragić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

1

Luka Dončić | Luka Dončić je na tekmi v Oklahoma Cityju nosil posebne športne copate, s katerimi se je poklonil spominu na Kobeja Bryanta. Na vseh tekmah lige so se tako ali drugače spomnili na pokojno legendo kluba LA Lakers.  | Foto Reuters

Luka Dončić je na tekmi v Oklahoma Cityju nosil posebne športne copate, s katerimi se je poklonil spominu na Kobeja Bryanta. Na vseh tekmah lige so se tako ali drugače spomnili na pokojno legendo kluba LA Lakers.

Foto: Reuters

Prvič po tragični smrti legendarnega Kobeja Bryanta sta bila na delu slovenska košarkarja, ki navdušujeta v ligi NBA, Goran Dragić in Luka Dončić. Prvi je z Miami Heat doma premagal Orlando Magic, drugi je bil z Dallas Mavericks uspešen na gostovanju pri Oklahoma City Thunder. Vse tekme so minile v znamenju žalovanja za košarkarsko legendo. Vodstvo lige NBA je v Bryantov spomin prestavilo le eno tekmo, obračun med Los Angeles Lakers in Los Angeles Clippers v Staples Centru, ki je bil vso kariero dom Bryanta.

Kobe Bryant
Sportal Namesto mestnega derbija: tišina v spomin na Kobeja Bryanta

V ligi NBA se te dni na simboličen način spominjajo Kobeja Bryanta, nič drugače ni bilo v Oklahoma Cityju, kjer je prav Luka Dončić z žogo čakal na svoji polovici igrišča, da se je izteklo osem sekund, čas, ki je košarkarjem na voljo, da žogo prenesejo v napadalno polovico. Žogo je tako izgubil, predal tekmecem, ti pa so na Dallasovi polovici ob skandiranju imena tragično umrlega košarkarja LA Lakers s tribun zavlačevali 24 sekund in zapravili napad. Številki 24 in 8 je Kobe Bryant nosil v svojih 20 sezonah pri Lakers.

Dončić se je sprostil v drugi četrtini

V prvi četrtini moštvi strelsko nista bili najbolj razpoloženi, s 25:22 pa so jo dobili Mavericks. Luka Dončić je igro zapustil šele tri sekunde pred koncem prvega dela igre, zbral pa je šest točk, tri skoke in dve asistenci. Trener Rick Carlisle je Dončića držal na klopi do sedme minute druge četrtine. Ko se je Ljubljančan vrnil v igro, je imel nekaj težav z izrazito "lukocentrično" obrambo domačih, a se je kmalu prilagodil in sprostil ter do konca prvega polčasa, ki ga je Dallas dobil z 59:47, nabral 15 točk (met za dve 5/12, za tri 2/6, prosti meti 3/5), šest skokov in tri asistence.

Dončić se je Bryantu in vsem umrlim v tragični nesreči poklonil tudi z napisi na supergah | Foto: Reuters Dončić se je Bryantu in vsem umrlim v tragični nesreči poklonil tudi z napisi na supergah Foto: Reuters

V tretji četrtini je Dallas povedel že za 16 točk, a so Thunder popravili igro v napadu, se vrnili v igro in se gostom približali na vsega pet točk zaostanka. Takrat pa je na sceno spet stopil Dončić in z nekaj zaporednimi trojkami poskrbel za malo večjo prednost. Dallas je po treh četrtinah vodil z 88:77, Dončić je imel na računu 27 točk, 11 skokov in pet asistenc.

V zadnji četrtini so gostje iz Teksasa ves čas držali varno prednost, slovenski biser je k skupnemu seštevku dodal še dve točki in tekmo končal z dvojnim dvojčkom 29 točk (met za dve 5/12, za tri 5/12, prosti meti 4/7), 11 skokov in petih asistenc. Bil je najboljši strelec tekme, k zmagi s 107:97 je 15 točk prispeval Tim Hardaway jr., z dvojnim dvojčkom pa se lahko pohvalita še Kristaps Porzingis in Delon Wright. Oba sta dosegla 14 točk, Latvijec jim je dodal deset, Američan pa 12 skokov. Pri Oklahomi je z 21 točkami izstopal Nemec Dennis Schröder, 16 točk in 11 skokov je imel Shai Gilgeous-Alexander.

Mavericks so prekinili pet tekem trajajoč zmagoviti niz Oklahome in po 29. zmagi v sezoni ostajajo na petem mestu zahodne konference.

Učinek Luke Dončića: 29 točk (met za dve 5/12, za tri 5/12, prosti meti 4/7), 11 skokov in pet asistenc.

"Daleč najtežja tekma v mojem življenju. Še vedno ne morem verjeti, kaj se je zgodilo. Vedno boš z nami," se je po koncu tekme na Instagramu Bryantu še enkrat poklonil Dončić. Slovenski košarkar je imel na svojih košarkarskih copatah napisana tudi vsa imena umrlih v tragični nesreči.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

by far the hardest game i ever had to play!! still can’t believe it!! always with us!🙏🙏🙏 #RIP

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic) on

Vrhunci igre Luke Dončića:

Miamiju floridski derbi  

Goran Dragić je Orlandu nasul 14 točk. | Foto: Reuters Goran Dragić je Orlandu nasul 14 točk. Foto: Reuters Tudi tekma v Miamiju, kjer so Goran Dragić in njegovi Heat gostili floridske sosede Orlando Magic, se je začela z enakim ritualom kot vse v ligi. Prva dva napada sta moštvi zapravili s poklonom Bryantu, nato so Heat začeli prevzemati vajeti igre v svoje roke. Dragić, ki je svoje športne copate prav tako okrasil z napisi v spomin na Bryanta, je v prvem polčasu odigral slabih 12 minut ter v tem času dosegel osem točk in zbral tri asistence.

V tretji četrtini je odigral le dobre štiri minute in osebne statistike ni obogatil, razigrali pa so se njegovi kolegi Jimmy Buttler, Bam Adebayo, Tyler Herro in predvsem Duncan Robinson. Razlika je rasla, zmaga Miamija je bila vse bolj zanesljiva, v zadnjih 12 minutah tekme pa so jo Heat le še potrdili.

Zmagali so s 113:92, Dragić je tekmo končal s 14 točkami (met za dve 5/9, za tri 4/6) in petimi asistencami. Robinson je bil z 21 točkami najboljši strelec tekme, Adebayo je za trojnega trojčka poskrbel z 20 točkami, 10 skoki in 10 asistencami, Buttler je 19 točkam dodal sedem asistenc. Najboljša strelca Orlanda sta bila Aaron Gordon in Nikola Vučević s po 13 točkami, le da je imel Črnogorec ob tem še 12 skokov.

Učinek Gorana Dragića: 14 točk (met za dve 1/3, za tri 4/6) in pet asistenc

Dragićevi športni copati z napisoma "Počivajta v miru mamba in mambacita." | Foto: Reuters Dragićevi športni copati z napisoma "Počivajta v miru mamba in mambacita." Foto: Reuters

Miami ostaja tretji na lestvici vzhoda. Na računu ima 32 zmag, že v noči na sredo pa ga čaka obračun s sosedi na lestvici, k Dragiću in druščini v goste namreč prihajajo močni Boston Celtics, četrto moštvo vzhodne konference. Tudi Dončić in preostali Mavericks bodo imeli le 24 ur časa za počitek, v noči na sredo se bodo na domačem parketu spopadli z neugodnimi Phoenix Suns.  

Vrhunci igre Dragića:

DeRozan zgrešil prosti met za podaljšek

Pestro je bilo tudi v Chicagu, kjer je San Antonio izgubil s 109:110. Tekmo sta odločila najboljša strelca ekip. Dobri dve sekundi do konca je Zach LaVine, ki je na koncu dosegel 23 točk, z dvema zadetima prostima metoma Chicago popeljal v vodstvo s 110:108. V zadnjem napadu je Dunn naredil prekršek nad prvim strelcem srečanja DeMarjem DeRozanom, ki pa je zadel le prvi prosti met, tako da je zmaga ostala v Chicagu. DeRozan je tekmo sklenil z dvojnim dvojčkom (36 točk, 10 skokov), Patty Mills je dodal 25 točk.

Liga NBA, 27. januar:

Lestvica lige NBA

Vse o smrti Kobeja Bryanta:

Kobe Bryant
Sportal Umrl je Kobe Bryant, umrl je del košarke
Kobe Bryant
Sportal Liga NBA v znamenju smrti legende, Denver brez Čančarja do zmage #video
Kobe, Gianna
Sportal Tragedija v ZDA. Kobe Bryant in njegova hči umrla v helikopterski nesreči.
Sportal Svet pretresla kruta novica: Zakaj ravno ti, Kobe?
Kobe Bryant
Trendi To je Bryantu pomenilo več kot pet šampionskih prstanov v ligi NBA
Kobe Bryant prstan
Sportal 24 dejstev, ki so zaznamovala življenje nepozabnega Kobeja Bryanta
Kobe Bryant, Staples Centre
Sportal "Šok, obup, tišina." Tragedija je v L.A. Lakers pljusknila kot cunami.
Kobe Bryant, Jeff Stibel
Novice Imperij Črne mambe: Kobe Bryant se je odlično znašel tudi brez žoge
Kobe Bryant, Ronaldinho
Sportal Za svojim najbolj znanim navijačem žaluje tudi nogometni svet
Ne spreglejte