Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 6. 2021,
9.26

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Natisni članek

NBA trener Dallas Mavericks Jason Kidd Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 30. 6. 2021, 9.26

2 leti, 10 mesecev

Jason Kidd

Novi teksaški kavboj z ognjevitim značajem Luke Dončića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Jason Kidd | Jason Kidd je na trenerskem stolčku Dallasa zamenjal Ricka Carlisla. | Foto Guliverimage

Jason Kidd je na trenerskem stolčku Dallasa zamenjal Ricka Carlisla.

Foto: Guliverimage

Luka Dončić, ki bo danes s slovensko reprezentanco začel lov na olimpijske igre, je pred dvema dnevoma v svojem klubu dobil novega trenerja. Po odhodu Ricka Carlisla je trenersko palico Dallas Mavericks prevzel nekdanji košarkarski as Jason Kidd, ki bo tako v prihodnji sezoni novi vodja moštva iz Teksasa. V Dallasu je tako po 13 sezonah zapihal povsem nov veter.

Jason Kidd
Sportal To bo novi trener Luke Dončića pri Dallasu

Jason Kidd je v tem tednu uradno postal deseti trener, ki bo vodil Dallas v njegovi 42-letni zgodovini. "Dallas mi je že kot igralcu pomenil ogromno, in rad bi se zahvalil Marku Cubanu, da se lahko vrnem v klub kot glavni trener. Veselim se dela s to mlado, izjemno talentirano in motivirano ekipo, s katero verjamem, da bomo poželi številne uspehe," je ob podpisu pogodbe dejal Kidd, ki je tako po 13 sezonah v klubu zamenjal Ricka Carlisla, ki je medtem že prevzel vodenje Indiane.

Podobno navdušen je tudi lastnik teksaškega moštva Mark Cuban. "Zelo sem vesel. Jason Kidd bo za nas odlična okrepitev. Verjamem, da bo dobro vplival na Luko in celotno organizacijo. Prepričan sem, da bosta z Dončićem odlično sodelovala. Komaj čakam, da začnemo delo. Imamo talent, verjamem, da bomo postajali še boljši. Tudi Luka bo zelo napredoval, in vem, da mu bo Kidd pri tem zelo pomagal. Tako bo boljša tudi celotna naša ekipa," je prepričan Cuban.

Mark Cuban je prepričan, da bosta Kidd in Dončić odlično sodelovala. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mark Cuban je prepričan, da bosta Kidd in Dončić odlično sodelovala. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Po rošadi menjav v vodstvu Dallasa – odšel je tudi športni direktor Donnie Nelson – bo tako v Dallasu zavel povsem nov veter, pri katerem bo imel veliko vlogo še en nekdanji košarkarski velikan, in sicer Dirk Nowitzki. Kidd bo v svoji novi vlogi zagotovo, tako kot njegov predhodnik, veliko stavil na slovenskega košarkarskega virtuoza Luko Dončića, s katerim imata kar nekaj povezav. Med drugim je bil Dončićev agent Bill Duffy pred 27 leti eden od agentov Kidda, ki je bil takrat kot drugi izbran na naboru lige NBA. Duffy in Kidd prihajata tudi iz istega kraja, in sicer iz Bay Area.

Dvakrat glavni trener

Kidd je odlično sodeloval tudi z LeBronom Jamesom. | Foto: Reuters Kidd je odlično sodeloval tudi z LeBronom Jamesom. Foto: Reuters 48-letni nekdanji košarkar se je do zdaj dvakrat preizkusil v vlogi glavnega trenerja. V sezoni 2013/14 je prevzel vodenje Brooklyna, v naslednji sezoni pa je vodil Milwaukee, ki mu je poveljeval tri sezone in pol. Bucksi so ga nato odpustili, Kidd pa je v zadnjih dveh sezonah opravljal vlogo pomočnika pri Los Angeles Lakers. Kot trener je do danes zabeležil 143 zmag in 150 porazov, kot glavni trener pa je imel najboljšo sezono leta 2014, ko je Brooklyn popeljal v drugi krog končnice.

Veliko bolj zavidljiva je njegova igralska zgodovina. Med drugim je igral za Dallas, Phoenix, New Jersey, kjer je dvakrat igral v finalu, kariero pa je končal v New Yorku. Kot igralec je redno beležil trojne dvojčke. V 19-letni karieri jih je dosegel kar 107, za Dallas jih je zabeležil kar 23, na večni lestvici pa ga je že prehitel Dončić, ki jih je do zdaj zbral že 36. Kidd pa ima tudi dve zlati kolajni z reprezentanco ZDA z olimpijskih iger leta 2000 in 2008.

Burni razhod z Bucksi  Z Dirkom Nowitzkim sta leta 2011 osvojila ligo NBA. | Foto: Reuters Z Dirkom Nowitzkim sta leta 2011 osvojila ligo NBA. Foto: Reuters

Američan je bil ves čas svoje kariere na igrišču pravi vodja, zdaj pa bo imel še večjo priložnost, da se dokaže kot trener. Vse glasnejše so tudi govorice, da se bo strokovnemu štabu Dallasa kmalu pridružil še en nekdanji košarkar Dallasa, J. J. Barea. Kljub vsem optimističnim napovedim ob Kiddovem prihodu na klop Dallasa pa nekaj sivih las in vprašajev Dallasovim navijačem povzroča njegov burni odhod iz Milwaukeeja. Nekdanji košarkar, ki je drugi najboljši podajalec v zgodovini lige NBA in drugi pri prestrezanju žog, je namreč leta 2018 po začetku sezone in slabem razmerju zmag ter porazov (23-22) moral zapustiti klop Bucksov.

Takrat so v javnosti glasno zaokrožile govorice, da je imel Kidd z igralci Milwaukeeja zelo buren odnos. Kot trener naj bi od njih zahteval vse in še več, igralcem pa naj bi šla v nos tudi njegova konstantna kritika. A Kidd je bil takrat šele na začetku svoje trenerske poti. "V ligi NBA je Jason Kidd zelo spoštovan zaradi svoje košarkarske inteligence, a veliko ljudi še vedno dvomi o njegovih taktičnih zamislih in njegovem značaju. Za dosego svojega cilja bo naredil vse in še več, ne glede na žrtve," je med drugim zapisal eden izmed ameriških medijev po tem, ko je Kidd prevzel Dallas.

Dončić je večkrat javno pokazal nestrinjanje z nekaterimi odločitvami Carlisla, kako bo slovenski košarkarski virtuoz sodeloval s Kiddom? | Foto: Reuters Dončić je večkrat javno pokazal nestrinjanje z nekaterimi odločitvami Carlisla, kako bo slovenski košarkarski virtuoz sodeloval s Kiddom? Foto: Reuters

Medsebojni odnosi so za trenerja ključnega pomena, Mavericks pa so se z dozdajšnjim trenerjem med drugim razšli tudi zaradi tega, ker naj bi med njim in Dončićem večkrat prišlo do napetosti. Podobno kot Kidd med igralskimi dnevi pa tudi Dončić nima težav z izražanjem svoje ognjevite narave. To smo večkrat videli v zadnjih treh sezonah, ko se Dončić brez zadržkov javno ni strinjal s kakšno odločitvijo Carlisla. Izjemno zanimivo pa bo tudi videti, kakšna vez se bo ustvarila med njim in novim strategom Dallasa, ki se lahko pohvali z dvema šampionskima prstanoma. Leta 2011 ga je kot igralec osvojil z Dallasom, lani pa kot pomočnik trenerja še z LA Lakers.

Preberite še:

košarka - Slovenija : Hrvaška
Sportal Dončić povečal vrednost slovenskih delnic
Luka Dončić, Zoran Dragić
Sportal Luka Dončić s Slovenijo v lov za sanjami
Slovenija : Angola, Luka Dončić, Mike Tobey
Sportal Goran Dragić za uvod pospremil rekordno zmago Dončića in soigralcev
Ne spreglejte