Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 6. 2021,
17.27

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Natisni članek

Slovenska košarkarska reprezentanca kvalifikacije za olimpijske igre

Sreda, 30. 6. 2021, 17.27

2 leti, 9 mesecev

Kaunas, kvalifikacije za OI

Goran Dragić za uvod pospremil rekordno zmago Dončića in soigralcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16
Slovenija : Angola, Luka Dončić, Mike Tobey | Slovenci so za uvod ugnali Angolo. | Foto FIBA

Slovenci so za uvod ugnali Angolo.

Foto: FIBA

Slovenska košarkarska reprezentanca je z gladko in rekordno zmago odprla kvalifikacije za olimpijske igre. Slovenci, ki jih je na tribunah v Kaunasu spodbujal tudi nekdanji slovenski kapetan Goran Dragić, so na prvi tekmi s kar s 118:68 odpravili Angolo, s tem pa so si tudi že zagotovili nastop v sobotnem polfinalu. To je najvišja zmaga Slovenije v zgodovini uradnih tekem, hkrati tudi najvišje število doseženih točk in izenačitev najboljšega polčasa v zgodovini slovenske reprezentance. Že jutri ob 15.30 se bodo slovenski košarkarji pomerili še s Poljsko.

Slovenska košarkarska reprezentanca je z odliko odprla kvalifikacije v Kaunasu. Varovanci Aleksandra Sekulića so kar s 50 točkami naskoka preskočili Angolo (118:68) in s tem naredili prvo kljukico na planu do Tokia. Angola je bila od Barcelone 1992 pa do Pekinga 2008 sicer redna udeleženka OI, a do odmevnejšega rezultata še ni prišla. Slovenci in Angolci so do zdaj odigrali štiri medsebojne tekme, prav vse pa so dobili slovenski košarkarji.

Slovence je na tekmi proti Angoli bodril tudi Goran Dragić. | Foto: FIBA Slovence je na tekmi proti Angoli bodril tudi Goran Dragić. Foto: FIBA

Slovenija je svojo prvo tekmo na kvalifikacijskem turnirju začela v postavi Luka Dončić, Jaka Blažič, Zoran Dragić, Vlatko Čančar in Mike Tobey. Slovenski košarkarji so odločno krenili v tekmo, z domiselnimi akcijami so rešetali koš Angolcev in hitro povedli s 15:0, Angola pa je prvi koš na tekmi dosegla šele po treh minutah in pol igre. Ves čas smo spremljali pravo igro mačke z mišjo, slovenski košarkarji pa so prvih deset minut dobili s kar 33:9. Aleksander Sekulić je že v prvi četrtini na igrišče poslal enajst košarkarjev, edini, ki ni dobil priložnosti za igro, je bil Klemen Prepelič, ki zaradi bolečin v vratu ni igral. 

Slovenci so z dobro igro nadaljevali tudi v drugi četrtini. V prvem polčasu so dosegli kar deset trojk (10/21 za 3), korak boljši pa so bili prav v vseh statističnih prvinah. Že v prvih 20 minutah so Slovenci dosegli kar 64 točk. Varovanci Aleksandra Sekulića so bili tudi v tretji četrtini razred zase. Prednost se je ves čas gibala okoli 40 točk. Po tridesetih minutah je semafor kazal izid 90:44. Že slabih sedem minut pred koncem obračuna so slovenski košarkarji dosegli mejo stotih točk. Na koncu so zmagali s kar 118:68. 

V slovenski izbrani vrsti je kar osem košarkarjev doseglo dvomestno število točk. Najučinkovitejši je bil Zoran Dragić s 16 točkami, Vlatko Čančar in Luka Dončić sta jih dosegla po 13. Dončiću je na koncu le ena asistenca zmanjkala do dvojnega dvojčka.

Slovenijo v četrtek ob 15.30 čaka obračun s Poljsko, v soboto sta na sporedu polfinala, v nedeljo ob 18.30 pa finale oziroma tekma za napredovanje na olimpijske igre.

Slovenska reprezentanca med 29. junijem in četrtim julijem igra na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, in sicer v Kaunasu (preostale tri gostijo Split, Beograd in Victoria). V prvem delu turnirja se bo pomerila s Poljsko in Angolo. Dve od treh ekip se bosta prebili v polfinale, podobno je v sosednji skupini, v kateri nastopajo Litva, Venezuela in Južna Koreja. O potnikih na OI bo nato odločala finalna tekma. 

Na OI so sicer že uvrščene reprezentance ZDA, Avstralije, Španije, Francije, Irana, Argentine, Nigerije in domače Japonske.

Poljaki in Litovci za uvod do zanesljivih zmag

V skupini B je Poljska v torek zanesljivo prišla do zmage proti Angoli. Poljaki, ki jih s klopi vodi Mike Taylor, so si že v prvem polčasu priigrali prednost 12 točk, potem ko je afriški predstavnik še ob koncu prve četrtine vodil z 18:17. V nadaljevanju je Poljska prednost le še povečala in na koncu slavila z 19 točkami razlike. Z 22 točkami je bil najbolj razpoložen med Poljaki Mateusz Ponitka, 16 jih je dodal AJ Slaughter (šest podaj). Najboljši strelec tekme pa je bil Yanick Moreira s 27 točkami (sedem skokov).

Mateusz Ponitka je bil najboljši strelec poljske zasedbe, ki se bo kmalu pomerila tudi s Slovenijo. | Foto: Reuters Mateusz Ponitka je bil najboljši strelec poljske zasedbe, ki se bo kmalu pomerila tudi s Slovenijo. Foto: Reuters

Po informacijah iz Kaunasa je dvorana lahko 65-odstotno zasedena. Organizatorji pričakujejo, da se bo največje število navijačev zbralo na finalni dan v nedeljo. V torek so se lahko ogreli na tekmi z Venezuelo, ki so jo domači košarkarji premagali s 76:65. Center moštva lige NBA Memphis Grizzlies Jonas Valančiunas je bil z 20 točkami in 11 skoki prvo ime tekme, k zmagi Litve sta jih po 12 prispevala še Mantas Kalnietis in Domantas Sabonis, še en Dončićev in Čančarjev znanec iz lige NBA, sicer član moštva Indiana Pacers, ki ga bo v naslednji sezoni vodil Dončićev nekdanji trener Rick Carlisle.

košarka - Slovenija : Hrvaška
Sportal Zadnji rez v slovenski košarkarski reprezentanci, v Litvi stroga pravila
slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Slovenske košarkarje najprej čaka fizično močna Angola
Kaunas, olimpijske kvalifikacije:

Torek, 29. junij 2021

Poljska : Angola 83:64
Ponitka 22, Slaughter 22; Moreira 27

Litva : Venezuela 76:65
Valančiunas 20, 11 sk., Kalnietis in Sabonis po 12; Cubillan 11, Carrera 9

Sreda, 30. junij 2021
Angola : Slovenija 68:118 (9:33, 21:31, 14:26, 24:28)
Moreira 15; Dragić 16, Čančar in Dončić (6 skokov, 9 asistenc) po 13, Rupnik in Tobey po 12, Čebašek, Hrovat in Murić po 10.

Venezuela : Južna Koreja 94:80

Četrtek, 1. julij 2021
15.30 Slovenija 
 Poljska
18.30 Južna Koreja – Litva

Sobota, 3. julij 2021
Polfinalni tekmi

Nedelja, 4. julij 2021
18.30 finale
Ne spreglejte