Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
28. 6. 2021,
8.28

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Tokio 2020 kvalifikacije za olimpijske igre Aleksander Sekulić

Ponedeljek, 28. 6. 2021, 8.28

2 leti, 8 mesecev

Zadnji rez v slovenski košarkarski reprezentanci, v Litvi stroga pravila

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
košarka - Slovenija : Hrvaška | Selektor Aleksander Sekulić je določil dvanajsterico košarkarjev, ki bo zaigrala na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju. | Foto Vid Ponikvar

Selektor Aleksander Sekulić je določil dvanajsterico košarkarjev, ki bo zaigrala na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju.

Foto: Vid Ponikvar

V sredo se bodo za slovensko košarkarsko reprezentanco začele kvalifikacije za olimpijske igre. Selektor Aleksander Sekulić je v Litvo odpeljal štirinajst košarkarjev, a je moral, kot velevajo pravila Mednarodne košarkarske zveze (Fiba), 48 ur pred tekmo prijaviti dvanajsterico, na katero bo računal. Zadnja je tako prečrtal Matica Rebca in Miho Lapornika.

Luka Rupnik, Jaka Blažič, Edo Murić, Žiga Dimec, Jakob Čebašek, Zoran Dragić, Klemen Prepelič, Luka Dončić, Mike Tobey, Gregor Hrovat, Vlatko Čančar in Aleksej Nikolić so torej dvanajsterica košarkarjev, ki bo Sloveniji v tretjem poskusu poskušala priigrati nastop na olimpijskih igrah. Pred igrami v Barceloni leta 1992 je Slovenija na kvalifikacijskem turnirju odigrala svoje prve uradne tekme, za uvrstitev na OI pa ji je zmanjkala zgolj ena zmaga. Slovenci so se v lov za olimpijsko vozovnico drugič podali leta 2008 v Atenah, ko so jih v četrtfinalu zaustavili reprezentanti Portorika.

Matic Rebec ni bil izbran med dvanajsterico. | Foto: Vid Ponikvar Matic Rebec ni bil izbran med dvanajsterico. Foto: Vid Ponikvar

Letos ima naša izbrana vrsta lepo priložnost, da premierno zaigra na največjem dogodku. Do Tokia bo pot peljala prek skupinskega dela, v katerem bosta nasproti stali Angola in Poljska. V polfinalu se bo Slovenija križala s skupino, ki jo bodo sestavljale Litva, Južna Koreja in Venezuela.

Če bo šlo vse po načrtih, se bosta za edino vozovnico za Tokio na koncu udarili gostiteljice Litva in Slovenija na čelu z Luko Dončićem.

košarka - Slovenija : Hrvaška
Sportal Odločen pogled proti Tokiu, selektor moral prečrtati košarkarja

Brez slike in avtograma Luke Dončića

"Mislim, da se stopnjujejo napetost in pričakovanja pred prvo tekmo. Na treningih pilimo še zadnje stvari in komaj čakamo, da se turnir začne. Za zdaj v ekipi vse poteka super. Vse, kar smo si zadali, deluje. Bomo pa seveda videli, kako bo vse skupaj videti na parketu. Predvsem, kako se nam je uspelo povezati in na kakšen način bo delovala obramba. Tudi v napadu imamo še nekaj rezerv, a kot smo videli na treningih in tekmah, imamo res razkošen talent. Za strokovnim štabom je še zadnja nehvaležna naloga. Vedno se je najtežje zahvaliti igralcem, ki dobro trenirajo. Vsi, ki so bili zbrani na pripravah, so super delali. Tako kot v tem primeru Matic Rebec in Miha Lapornik. Z odnosom do reprezentance in do soigralcev ter pristopom na igrišču si zaslužita, da bi bila zraven, a na žalost na turnirju lahko zaigra le dvanajst igralcev. Za ves vložen trud in pozitivno energijo se jima iskreno zahvaljujem," je iz Litve sporočil selektor Aleksander Sekulić, ki je, kot velevajo pravila Fibe, moral prečrtati še dve imeni.

košarka - Slovenija : Hrvaška | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

V Fibinem mehurčku v Kaunasu sicer vladajo zelo strogi covidni protokoli. Udeleženci, razen za odhod v dvorano, ne smejo zapustiti uradnega hotela, prav tako je prepovedan kakršenkoli stik z zunanjim svetom. Brez avtograma in fotografije so tako ostali tudi navijači Luke Dončića, ki se jih je pred dvorano in hotelom zbralo že precej.

Slovenska reprezentanca

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Vlatko Čančar (Denver Nuggets), Jakob Čebašek (Dinamo Bukarešta), Žiga Dimec (Cedevita Olimpija), Luka Dončić (Dallas Mavericks), Zoran Dragić (Saski Baskonia), Gregor Hrovat (Cholet),  Edo Murić (Cedevita Olimpija), Aleksej Nikolić (Gravelines), Michael Tobey (Valencia), Klemen Prepelič (Valencia), Luka Rupnik (Cedevita Olimpija).

 

Kako na olimpijske igre?

Slovenska reprezentanca bo med 29. junijem in 4. julijem igrala na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, in sicer v Kaunasu (preostale tri gostijo Split, Beograd in Victoria).

V prvem delu turnirja se bo pomerila s Poljsko in Angolo. Dve od treh ekip se bosta prebili v polfinale, podobno bo v sosednji skupini, v kateri bodo nastopale Litva, Venezuela in Južna Koreja. O potnikih na OI bo nato odločala finalna tekma. Pričakujemo lahko, da bo v finalu svojo priložnost iskala Litva.

Na OI so sicer že uvrščene reprezentance ZDA, Avstralije, Španije, Francije, Irana, Argentine, Nigerije in domače Japonske.

 

Kaunas: olimpijske kvalifikacije

Torek, 29. junij 2021

15.30 Poljska – Angola
18.30 Litva – Venezuela

Sreda, 30. junij 2021
15.30 Angola Slovenija
18.30 Venezuela – Južna Koreja

Četrtek, 1. julij 2021
15.30 Slovenija
Poljska
18.30 Južna Koreja – Litva

Petek, 2. julij 2021
Prost dan

Sobota, 3. julij 2021
Polfinalni tekmi

Nedelja, 4. julij 2021
18.30 finale
Ne spreglejte