Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
22. 8. 2022,
22.30

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

4

Natisni članek

EuroBasket 2022 Jaka Blažič

Ponedeljek, 22. 8. 2022, 22.30

1 leto, 8 mesecev

Pogovor z Jako Blažičem

Drugačna vloga, ki jo je sprejel že lani

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

4

Jaka Blažič | Jaka Blažič se že veseli pravih tekem, ki sledijo. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Jaka Blažič se že veseli pravih tekem, ki sledijo.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Sklepne dneve priprav imajo pred seboj slovenski košarkarski reprezentanti, ki se bodo pred začetkom septembrskega evropskega prvenstva v četrtek in nedeljo v sklopu kvalifikacij za svetovno prvenstvo pomerili še z Estonijo in Nemčijo. Jaka Blažič se že veseli teh tekem, ki bodo imele drugačno noto kot dozdajšnje v avgustu.

Slovenija Hrvaška Luka Dončić
Sportal V slovenskem taboru o EuroBasketu sploh še ne razmišljajo

V četrtek Estonija, v nedeljo Nemčija. To sta nasprotnici slovenske izbrane vrste v tem tednu, ko jo čaka nadaljevanje boja za uvrstitev na svetovno prvenstvo prihodnje leto. S 1. septembrom, ko bodo v Sloveniji otroci prestopili šolske pragove, bo sledil osrednji vrhunec letošnjega poletja – branjenje naslova evropskih prvakov iz leta 2017.

Slovenska reprezentanca je dobila vse pripravljalne tekme in pokazala značaj. Na kolena so v napetih tekmah padle Srbija, Turčija in Hrvaška, ki imajo kakovostne zasedbe, kar je dober kapital pred tistimi dvoboji, ki bodo imeli težo. Proti našim južnim sosedom sta ob koncu s klopi obračun spremljala nosilca Luka Dončić in Goran Dragić, s čimer je prvi mož stroke Aleksander Sekulić dobil potrditev, da lahko v ključnih trenutkih odigrajo tudi preostali košarkarji.

Slovenija Srbija prijateljska tekma Nikola Jokić
Sportal Srbi so se znesli nad Nemci, ti imajo pred tekmo s Slovenijo vse več težav

"Najtežja odločitev v karieri"

"To so bile pripravljalne tekme. Nasprotniki niso pokazali vseh adutov. Proti Turčiji in Srbiji smo pokazali, kakšen značaj imamo. Na prvenstvu ne veš, kaj se zgodi. Če ne bo Dončića, Dragića, moramo preostali pokazati. Upam, da se ne bo zgodilo, da bosta manjkala. Sicer pa komaj čakamo, da se začnejo uradne tekme. Najprej dve kvalifikacijski za svetovno prvenstvo, kamor se želimo uvrstiti. Nato sledi tekmovanje, ki ga nestrpno pričakujemo, na njem pa bomo branili naslov evropskega prvaka," je dejal Jaka Blažič, ki mu je jasno, da je konec skrivalnic in prijateljskih pogledov ter da je čas za neizprosen boj.

Slovo od Cedevite Olimpije je bilo težko. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovo od Cedevite Olimpije je bilo težko. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zdaj že nekdanji kapetan Cedevite Olimpije se je po koncu sezone preselil v vrste turškega Bahcesehirja, kar je bila zanj najtežja odločitev v karieri: "Preprosto je bil takšen položaj, ko sem moral zapustiti Olimpijo. Vseeno ji želim vse najboljše. Njen navijač bom. Upam, da bodo nadaljevali, kjer smo končali." Z vodstvom novega kluba se je sestal na reprezentančnem gostovanju v Istanbulu, kjer je dobil pozitiven znak: "Srečal sem se s trenerjem, direktorjem kluba. Pogovorili smo se o pričakovanjih, moji vlogi. Imam dober občutek."

Slovenija Hrvaška Košarka Ivica Zubac
Sportal Hrvaški center pihnil na dušo Slovencev

Zaveda se, kakšni sta njegova vloga in naloga

V primerjavi s klubskim statusom je njegov reprezentančni nekoliko drugačen, saj nima toliko žoge v svoji posesti in odprtih rok ob pogledu na tekmečev koš. A se je prilagodil, kot so se vsi reprezentanti. Za skupni cilj, poudarja: "Že lani sem sprejel svojo vlogo. Vem, kje je moje mesto, kje lahko reprezentanci največ dam. Če bi želel postaviti svoj ego na prvo mesto, ne bi imelo smisla. Na takšen način lahko najbolje pomagam reprezentanci. Vsak natanko ve, kakšna je njegova vloga. Vsak je pomemben člen, vsakega spoštujemo." Jaka Blažič | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Za marsikoga je izziv spremeniti razmišljanje, potem ko je glava navajena, da je gonilna sila in ima odločilen dejavnik. Prav s tekmami in treningi se to odpravi, razlaga Blažič: "Včasih se zgodi, da naredim kaj po svoje in ne gre. Gre na silo, ker niso izdelane akcije. Zato so pripravljalne tekme, da to pride v podzavest in potem na prvenstvu ne narediš napak."

Verjetno tudi iz tega dejstva izhaja, da so njegove predstave v sklopu priprav še nekoliko nihale: "Vesel sem, da sem fizično precej dobro pripravljen. Da lahko igram precej podobno kot lansko poletje. Vem, da bo tudi strelska forma na pravi ravni in bom pomagal reprezentanci, ko bodo prišle prave tekme."

Slovenija Hrvaška Košarka
Sportal Slovenci po fantastični četrtini Gorana Dragića le strli hrvaški oreh

O Litvi nič prej kot v nedeljo

Slovenija bo v četrtek in nedeljo tako odigrala dve kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo. V dvorani Zlatorog v Celju bo gostila Estonijo, tri dni zatem pa bo odigrala obračun z Nemci v Münchnu. In z zadnjimi se bodo kapetan Dragić in soigralci pomerili nato še v skupinskem delu evropskega prvenstva v Kölnu, kjer bodo nasproti stale še reprezentance Litve, Francije, BiH in Madžarske.

Misli bodo sprva le pri Estoniji. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Misli bodo sprva le pri Estoniji. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Druga kvalifikacijska tekma proti Nemčiji, s katero igramo v skupini evropskega prvenstva, bo zanimiva. Glede na način svoje igre nimamo česa skrivati. Igramo podobno kot lani. Imamo dobro individualno kakovost. Naš cilj sta dve zmagi. Prejšnje svetovno prvenstvo nam je ušlo. Naredili bomo vse, da ga odigramo naslednje leto. Dobrodošlo je, da bomo po tekmi z Nemčijo že nekoliko prej na prizorišču EuroBasketa, saj bomo šli iz Münchna neposredno v Köln. O tekmecih na evropskem prvenstvu pa za zdaj še ne razmišljamo. Skoraj stoodstoten sem, da o prvem nasprotniku Litvi ne bo govora do konca tekme z Nemčijo. Pred nami sta ti dve tekmi, v katerih bomo prišli v tekmovalni ritem. Prijateljske se ne morejo primerjati s tistimi, ki imajo tekmovalen značaj. Naslednji bosta lep pokazatelj, kje smo," je še v bližnjo prihodnost pogledal branilec naše izbrane vrste, ki bo s soigralci 1. septembra proti Litvi začel branjenje naslova najboljšega na stari celini.

Kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2023

1. krog, četrtek, 25. avgust 2022
Slovenija 
- Estonija

2. krog, nedelja, 28. avgust 2022
Nemčija - Slovenija  

Skupina J:
1. Nemčija 5 zmag - 1 poraz
2. Finska 5 - 1
3. Slovenija 4 - 2
4. Izrael 3 - 3
5. Švedska 2 - 4
6. Estonija 2 - 4

*Na prvenstvo se uvrstijo tri najboljše reprezentance. Naša izbrana vrsta bo v drugem delu igrala doma in v gosteh proti Nemčiji, Izraelu in Estoniji.

Evropsko prvenstvo

1. september ob 17.15
Slovenija
– Litva

3. september ob 20.30
Madžarska - Slovenija

4. september ob 17.45
Slovenija – Bosna in Hercegovina

6. september ob 20.30
Nemčija - Slovenija

7. september ob 17.15
Francija - Slovenija

Ne spreglejte