Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 11. 2022,
5.08

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,19

4

Natisni članek

Kawhi Leonard Luka Dončić Luka Dončić Los Angeles Clippers Dallas Mavericks Liga NBA

Sreda, 16. 11. 2022, 5.08

1 leto, 5 mesecev

Liga NBA, 15. november

Dončić s čudežno trojko junak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,19

4

Luka Dončić | Luka Dončić je blestel proti Los Angeles Clippers. Zaustavil se je pri 35 točkah, 11 skokih in petih asistencah. | Foto Reuters

Luka Dončić je blestel proti Los Angeles Clippers. Zaustavil se je pri 35 točkah, 11 skokih in petih asistencah.

Foto: Reuters

Dramatični dvoboji med Dallas Mavericks in Los Angeles Clippers v ligi NBA se nadaljujejo. Do konca tekme je bilo le še 30 sekund, domači so vodili z 99:98, napad pa se je iztekal. Videti je bilo, da bodo Teksašani izgubili žogo, ko jo je pred avtom rešil Luka Dončić in z neverjetno trojko vse prisotne spravil v delirij. Mavericks je popeljal do lepe prednosti, ki je v razburljivem zaključku niso zapravili in se veselili zmage s 103:101. Slovenski čudežni deček se je tokrat zaustavil pri 35 točkah - zadel je vseh enajst prostih metov -, 11 skokih in petih asistencah, Dallas pa je skoraj zapravil prednost 25 točk, ki jo je imel ob koncu prvega polčasa.

 
Slovenija : Belgija, slovenska košarkarska reprezentanca, EuroBasket 2022 Luka Dončić Goran Dragić
Sportal Nova priložnost za Dončića in Dragića, da združita moči

Dvoboji med Dallas Mavericks in Los Angeles Clippers imajo dolgo brado. Ko se je Luka Dončić premierno uvrstil v končnico lige NBA, se je moral posloviti prav proti moštvu iz Kalifornije. Zgodba se je ponovila naslednje leto. Trde bitke, v katerih ni manjkalo nešportnih potez, so naredile Dončića in soigralce močnejše, kar se je pokazalo v pretekli sezoni, ko so se Mavericks povzpeli vse do konferenčnega finala, v katerem so morali priznati premoč kasnejšim prvakom Golden State Warriors.

Nič drugače ni bilo v noči na sredo. Clippers so ekipa, proti kateri Dončić po pravilu igra dobro. Do današnjega dvoboja je v povprečju dosegal več kot 30 točk, več kot osem skokov in več kot osem asistenc. Tokrat se je zaustavil pri 35 točkah, 11 skokih in petih asistencah.

Ustvarili prednost 25 točk in jo hitro zapravili

Zelo pomembna je bila njegova trojka v zaključku, ki je imel dramatičen pridih. A še ob koncu prvega polčasa ni kazalo, da se bo vse skupaj sprevrglo v dramo. Dallas je namreč dobro minuto pred iztekom prvega dela vodil s 54:29. Tekmeca so imeli, kjer so želeli. Kalifornijci so se ekspresno vrnili v boj za zmago in v začetku zadnje četrtine celo vodili s štirimi točkami razlike (78:74). Nezaustavljiv je bil Nicolas Batum. Krvnik Slovenije v polfinalu olimpijskih iger, v katerem je blokiral zmagoviti met Klemnu Prepeliču, je zadel vseh sedem trojk.

Navijači v razprodanem American Airlines Centru so upali na uspešen zaključek svojih ljubljencev. Minuto in pol pred koncem, ko je Reggie Bullock zadel novo trojko za 99:93, svojo četrto v zadnji četrtini, je bilo veselje veliko. Pred tekmo je bil njegov nastop celo pod vprašajem, saj je imel težave z vratom, a je stisnil zobe. Zaradi podobnega razloga tokrat v domači vrsti ni bilo v postavi prvega centra JaVala McGeeja, med tekmo pa se je poškodoval Maxi Kleber (križ).

Dončić rešil žogo, nato zadel čudežno trojko

Nova trojka Batuma in polaganje Paula Georgea v naslednjih 40 sekundah in ekipi sta bili pri 99:98 spet skupaj. Pri Dallasu so se odločili za dolg napad. Dončića so podvajali, žoga je krožila in prišla do Michaela Finneyja-Smitha, z 21 točkami drugega strelca Dallasa, a mu je ušla. Videti je bilo, da bo zapustila igrišče, ko jo je v zadnjem trenutku rešil Dončić. Hitro se je moral odločiti za met, saj so bile do konca napada le še tri sekunde. S čudežno trojko je vse prisotne v dvorani spravil v delirij, če izvzamemo predstavnike moštva iz Kalifornije.

Videti je bilo kot v pravljici, a se gostje še niso predali. Prek Georgea so znižali na 100:102, nato pa se je 7,3 sekunde pred koncem soj luči spet usmeril proti Bullocku, nad katerim je bil storjen prekršek. Pri drugem prostem metu se mu je roka zatresla in gostje so imeli priložnost, da s trojko izsilijo podaljšek.

Zdržali nalet Clippers in vknjižili drugo zaporedno zmago

Razum je prevladal in domača zasedba se je odločila za prekršek. Na črto, ki označuje proste mete, se je pri zaostanku s 100:103 podal Batum. Prvega je zadel, drugega namerno zgrešil, kar je bil njegov edini zgrešeni met na obračunu. Ni veliko manjkalo, da bi gostje pobrali žogo, a se je od gostujočega košarkarja odbila v avt. Predstavnica sodniške zasedbe Jenna Schroeder je sprva dosodila posest za Clippers, vendar je bila njena napaka hitro popravljena. V preostalih štirih sekundah gostom ni uspelo storiti novega prekrška in domači so se lahko veselili zmage s 103:101.

Odziv Luke Dončića, ko je zadel neverjetno trojko. | Foto: Reuters Odziv Luke Dončića, ko je zadel neverjetno trojko. Foto: Reuters

To je bila druga od skupaj petih zaporednih tekem Dallasa v domačem American Airlines Centru, v katerem so v tej sezoni za zdaj izgubili le eno tekmo. Igrali bodo še s Houston Rockets in dvakrat z Denver Nuggets našega Vlatka Čančarja.

Jayson Tatum  Boston Celtics
Sportal Boston z novo zmago na vrh, Milwaukee ne najde recepta za Atlanto
Luka Dončić
Sportal Je kdo dvomil vanj? Dončić je spet blestel. #video

Liga NBA, 15. november:

Dallas Mavericks : Los Angeles Clippers 103:101
Dončić 35 (za 3 2/5, za 2 9/17, prosti meti 11/11), 11 sk., 5 as., 3 ukr. žoge, 3 izg. žoge v 40 min., Finney Smith- 21, Dinwiddie 16, 6 as., Wood 15, 7 sk.; George 23, Batum 22 (za 3 7/7)

New Orleans Pelicans : Memphis Grizzlies 113:102
McCollum 30, 9 as., Ingram in Nance Jr. 19; Morant 36, Brooks 19, Clarke 15, 13 sk.

Utah Jazz : New York Knicks 111:118
Olynyk 27, 11 sk., Clarkson 15; Brunson 25, 8 as., Reddish 19, Barrett 18

Portland Trail Blazers : San Antonio Spurs 117:110
Grant 29, 8 sk., Simons 23, Lillard 22, 11 as.; Pöltl 31, 14 sk., 5 as., Vassell 21

Sacramento Kings : Brooklyn Nets 153:121
Davis 31, 9 sk., Huerter 19, Sabonis 17, 7 sk., 7 as.; Durant 27, Summer 18

Lestvica:

Joel Embiid
Sportal Nora predstava Afričana v ligi NBA, česa takšnega pa še ne #video

 

Ne spreglejte