Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
12. 11. 2019,
5.30

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,53

7

Natisni članek

Liga NBA NBA Luka Dončić Luka Dončić Boston Celtics Dallas Mavericks

Torek, 12. 11. 2019, 5.30

4 leta, 5 mesecev

Liga NBA, 11. november

Neverjetni Dončić blestel v Bostonu, Dallas prekinil odmeven niz #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,53

7

Luka Dončić | Luka Dončić je v Bostonu vknjižil prvi poraz na gostovanju v tej sezoni. | Foto Reuters

Luka Dončić je v Bostonu vknjižil prvi poraz na gostovanju v tej sezoni.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so v pestrem večeru v ligi NBA ostali kratkih rok pri vodilnem Bostonu (106:116) in poskrbeli, da v tej sezoni ni več neporaženih ekip na gostovanjih. Najboljši strelec dvoboja je bil vroči slovenski as Luka Dončić (34 točk), ki je prispeval tudi devet asistenc in šest skokov, junak Keltov pa je postal v drugem polčasu zelo natančni ''ostrostrelec'' Kemba Walker (29 točk).

Učinek Luke Dončića v Bostonu: 

34 točk, met za tri 3/10, met za dve 8/11, prosti meti 9/10, šest skokov, devet asistenc, ena izgubljena žoga v 33 minutah in 47 sekundah

Načrt, da bi Dallas nadaljeval fantastično serijo in lovil klubski rekord v zaporednih zmagah v gosteh na začetku sezone, se je izjalovil. Gostovanje pri vodilnem moštvu lige NBA v Bostonu se je izkazalo za prehud zalogaj. Telički so v dvorani TD Garden ostali prekratki (106:116), ključen zaostanek pa si priigrali v drugi polovici zadnje četrtine, ko je sledila strelska eksplozija Keltov izza velike črte.

Vrhunci dvoboja v Bostonu:

Prednjačil je Kemba Walker, ki je 25 od skupno 29 točk dosegel v drugem polčasu. Zadel je kar osem trojk (iz 14 poskusov), vroče pa sta zadevala tudi Jaylen Brown (25 točk in 11 skokov) ter Marcus Smart (17), zlasti v zadnji četrtini, ko se je lomil rezultat, Boston pa je pridobil odločilno prednost. Bili so dovolj natančni, da Bostona v noči na torek ni kaznoval katastrofalen met iz igre Jaysona Tatuma, ta je od 18 metov zadel zgolj enega in končal dvoboj pri zase zelo skromnih petih točkah.

Dončić blestel, Porzingis razočaral

Dončić je zadel tri od desetih metov za tri točke. | Foto: Reuters Dončić je zadel tri od desetih metov za tri točke. Foto: Reuters To je bil še eden izmed veličastnih večerov Luke Dončića. S 34 točkami je bil najboljši strelec dvoboja, le ena asistenca pa mu je manjkala, da bi končal dvoboj z dvojnim dvojčkom. Prispeval je namreč še devet asistenc in šest skokov. Dallasu je za bolj enakovreden odpor najboljši ekipi v tej sezoni (Boston ima po novem razmerje zmag in porazov 8-1), ki je nanizala osem zmag, manjkal izdatnejši učinek Kristapsa Porzingisa.

Latvijski orjak je razočaral. Po tekmi premora, ko ga je trener Rick Carlisle spočil v Memphisu, je sledil skromen strelski večer. KP je iz igre zadel le enega od 11 metov, skupno dosegel le štiri točke, za nameček pa si (hitro) nabral pet osebnih napak, tako da je na parketu prebil le slabih 20 minut.

Vrhunci Luke Dončića v Bostonu:

Zgodovinski podvig Luke Dončića

V ligi NBA je skoraj več ni tekme, ko se Dončić ne bi vpisal v zgodovino. Tokrat je postal prvi košarkar v zgodovini tekmovanja po legendarnem vsestranskem velemojstru Oscarju Robertsonu (1965), ki je v uvodnih 10 tekmah sezone prispeval vsaj 250 točk, 100 skokov in 80 asistenc. Postal je prvi Evropejec, ki mu je uspelo kaj takšnega.

Boston prepričljivo boljši v trojkah

Kemba Walker in Marcus Smart sta marljivo polnila koš Dallasa. | Foto: Reuters Kemba Walker in Marcus Smart sta marljivo polnila koš Dallasa. Foto: Reuters Poleg Dončića, edinega košarkarja na tej tekmi, ki je že v uvodni četrtini srečanja dosegel dvomestno število točk (10), je pri Dallasu najbolj izstopal Nemec Maxi Kleber (15 točk in osem skokov). Zadel je štiri trojke, pri številnih pa je imel z asistenco prste vmes mladi Ljubljančan. Goste je pri cedilu pustil met za tri točke. Dallas je zadel le dobro četrtino vseh metov (11/42 – 26,2 odstotka), Celtics pa skoraj polovico (15/35 – 42,9 odstotka). Boston je vodil ves potek prvega polčasa. Dallas je zgrešil kar 16 od začetnih 18 metov iz igre, tik pred zvokom sirene pa je po zaslugi Doriana Finney-Smitha, ki je zadel po asistenci Dončića, izenačil na 54:54.

V drugem delu so Kelti hitro pobegnili. Začel se je nor strelski nastop Walkerja, ki je v tem delu srečanja zadel 14 točk, a mu na drugi strani ni ostal dolžan Dončić. Tudi on je prispeval 14 točk, dosegel dve vroči trojki in poskrbel, da je Dallas v zadnjo četrtino vstopil s precej majhnim nizkim zaostankom (-5).

Kaj vse je zadel Dončić v tretji četrtini:

Na začetku zadnje četrtine je kazalo imenitno za goste. Dallas je brez Dončića, ki je počival na klopi, nekajkrat povedel (prvič pri rezultatu 88:86), ko pa se je začelo zadnjih pet minut, takrat je bil na parketu že Slovenec, pa je Walker zadeval trojke kot za stavo in ponovno jeziček na tehtnici nagnil na stran Bostona. Prednost se je le še večala, košarkarji Dallasa pa so kar tekmovali, kdo bo zgrešil več trojk. Na koncu je Boston zmagal s 116:106, to pa je bila že njegova šesta zmaga nad Dallasom na zadnjih sedmih tekmah.

Povprečje Luke Dončića v tej sezoni: 28,3 točk na tekmo (5. v ligi NBA), 10,3 skokov (11. v ligi NBA) in 9,1 asistenc (2. v ligi NBA).

Telički so pred gostovanjem v Bostonu v povprečju v gosteh dosegli 125,3 točke na tekmo, tokrat so se bili primorani zaradi zelo kakovostnega tekmeca ustaviti pri 106. Dončić dosega v novembru v povprečju na tekmo kar 30,5 točke!

Zvezdnik Bostona moral pod nož

Gordon Hayward nima sreče z zdravjem. Leta 2017 je moral zaradi zloma gležnja počivati kar leto dni. | Foto: Reuters Gordon Hayward nima sreče z zdravjem. Leta 2017 je moral zaradi zloma gležnja počivati kar leto dni. Foto: Reuters Pri Bostonu je manjkal poškodovani Gordon Hayward, ki si je na dvoboju proti San Antoniu zlomil levo roko. V ponedeljek je v New Yorku opravil operacijo, na parket bi se lahko vrnil čez štiri ali šest tednov. To je že druga večja poškodba 29-letnega Haywarda, odkar se je leta 2017 pridružil Bostonu. Do poškodbe je Hayward povprečno na tekmo dosegal 20 točk, osem skokov in skoraj pet asistenc.

Zaradi zdravstvenih težav bo nekaj tednov oslabljen tudi Milwaukee. Khris Middleton (18,5 točke na tekmo v tej sezoni), ki je v prejšnji sezoni prvič zaigral na tekmi All-Star, bo zaradi poškodbe mišice manjkal vsaj tri ali štiri tedne.

Parkerjev dres uradno upokojen

V San Antoniu je bilo vse v znamenju upokojitve dresa s številko 9, ki ga je nosil dolgoletni as Ostrog Tony Parker. Francoz je prejel ovacije, njegov dres se je pod stropom pridružil preostalima članoma velike trojice Timu Duncanu in Manuju Ginobiliju, slovesnost pa so pokvarili gostje iz Memphisa, saj so zmagali s 113:109. Največ težav je varovancem Gregga Popovicha povzročil Jaren Jackson Jr. (24 točk).

Najboljši strelec v tej sezoni James Harden je bil razpoložen tudi v dvoboju z New Orleansom. Houston je zmagal s 122:116, to je bila četrta zaporedna zmaga Raket, bradati zvezdnik pa je dosegel 39 točk, od tega kar 13 zaporednih v zadnji četrtini, ko je bilo najbolj potrebno. Russell Westbrook je dodal 26 točk, najboljša strelca Houstona pa nista bila preveč natančna v metih za tri točke, saj sta od 19 zadela le štiri.

Tony Parker
Sportal Čast legendi, solzne oči in slovenski poklon na daljavo

Utah doma že s 6-0!

Rudy Gobert je bil neustavljiv proti Golden Statu. | Foto: Reuters Rudy Gobert je bil neustavljiv proti Golden Statu. Foto: Reuters Utah je najbolj uspešen gostitelj v tej sezoni. Premagal je tudi s poškodbami zelo zdesetkanega podprvaka Golden State Warriors (122:108). To je bila že njegova šesta domača zmaga. Najbolj so se izkazali Francoz Rudy Gobert (25 točk – met iz igre 11/12 in 14 skokov), Donovan Mitchell (23 točk, osem skokov, šest asistenc) in Mike Conley (23 točk in sedem asistenc), pri moštvu iz Oaklanda pa je kot edini mejo 12 točk presegel D'Angelo Russell. Prispeval je 33 točk in osem podaj.

Minnesota je premagala Detroit s 120:114. Andrew Wiggins je dosegel 33 točk, Karl-Anthony Towns pa je dodal 25 točk. Pri poražencih je prvič v tej sezoni zaigral Blake Griffin (19 točk). Vrnil se je tudi Derrick Rose, ki nima več poškodovane stegenske mišice, dvoboj pa je končal pri šestih točkah. Prvi strelec Detroita je bil Luke Kennard (25).

Kawhi boljši od prvakov

Los Angeles Clippers, klub, ki ga košarkarska javnost v Severni Ameriki uvršča med kandidate za najvišje dosežke v tej sezoni, je premagal aktualne prvake Toronto Raptors (98:88). To je bil prvi dvoboj Kawhija Leonarda proti moštvu, s katerim je v prejšnji sezoni senzacionalno osvojil naslov prvaka.

Vrhunci dvoboja v Los Angelesu:

Zvezdnik Los Angeles Clippers je za eno asistenco zgrešil trojnega dvojčka (12 točk, 11 skokov in devet asistenc, hkrati pa je izgubil tudi kar devet žog), največ točk pa je dosegel njegov 33-letni soigralec Lou Williams (24).

Luka Dončić
Sportal Kdo bi si mislil … Dončić najmanj zaželen gost v ligi NBA

Liga NBA, 11. november:

Lestvica:

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Neverjetni Dončić delo končal že po treh četrtinah, začel pa s trojko s sredine #video
Vlatko Čančar
Sportal Čančarjev obvoz do prvega koša v ligi NBA
Ne spreglejte