Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
12. 1. 2019,
10.25

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić

Sobota, 12. 1. 2019, 10.25

5 let, 3 mesece

Po novi veliki predstavi Luke Dončića

"Luka, a veš, da ne bi smel početi, kar počneš?"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Luka Dončić | Luka Dončić navdušuje košarkarski svet. | Foto Reuters

Luka Dončić navdušuje košarkarski svet.

Foto: Reuters

Slovenski košarkar Luka Dončić iz tekme v tekmo navdušuje košarkarske sladokusce. Nove privržence si je pridobil tudi v dvoboju z Minnesoto, ko je odigral ključno vlogo pri zmagi Dallasa. Besede dveh legend Mavericks Dirka Nowitzkega in Dereka Harperja še izdatneje opišejo, kakšno težo imajo predstave 19-letnika v ligi NBA.

Dallas 119, Minnesota 115. To je bil končni rezultat in šele četrta zmaga Dallasa na gostovanju. Dobrih 30 sekund pred koncem je gostom še kazalo slabo, potem ko je pri 114:115 Luka Dončić izgubil žogo. "Slabo podajo sem naredil, a se je obrnilo v pravo smer," je slovenski košarkar priznal napako in se je navijačem oddolžil že čez nekaj sekund.

Luka Dončić
Sportal Zmaga in nov nor NBA večer Luke Dončića z grenkim priokusom

Čeprav so imeli Telički cel napad za organizacijo, je Luka opazil, da ga nihče ne pokriva, in hladnokrvno zadel trojko za 117:115 (na koncu je bilo 119:115). "Morda me niso pokrivali, ker sem prej tako slabo metal," se je spraševal Luka, ki je prej zadel le eno od osmih trojk, zato pa v zadnji minuti in pol dosegel kar sedem točk.

Luka je najprej izgubil žogo, nato pa takoj popravil napako

"Ko se tekma lomi, damo njemu žogo v roko. Veliko samozavesti premore, ko pridejo ključni trenutki. Težko ga je pokrivati, ker je tako visok. Lahko poda, zadene … Lahko se le ponavljamo, kar počne pri 19 letih ... To je neverjetno," je hvale na soigralčev račun pel Dirk Nowitzki.

Luka je tekmo končal pri 29 točkah, 12 asistencah in osmih skokih. Le dva skoka sta mu zmanjkala do premiernega trojnega dvojčka. "Pomembna je zmaga. Lepo bi bilo, če bi dosegel trojni dvojček, vendar se raje veselim ekipne zmage," je potisnil moštveni uspeh v ospredje.

Sportal Marko Milič o Luki Dončiću: On je zvezdnik brez zlatega klobuka #video

Vrhunci igre Luke Dončića

"Tega pri 19 letih ne bi smel početi v NBA"

In zmaga na gostovanju je bila zelo pomembna za moštvo Dallasa, ki na tujih tleh v tej sezoni ne blesti. To je bila šele četrta na 22 tekmah: "Naša energija je bila ključna. Doma je lažje zaradi navijačev. Na gostovanju se moramo kot ekipa še bolj bodriti."

Sicer pa je po LeBronu Jamesu drugi najmlajši košarkar po letu 2004, ki mu je na tekmi uspelo doseči vsaj 25 točk in 10 asistenc.

Prav z zvezdnikom lige NBA pa sta na zahodni konferenci najvišje postavljena na lestvici, ki prikazuje glasove za tekmo All Star. James jih je zbral 2,8, Luka pa 2,2 milijona in je celo pred zvezdnikoma, kot sta Steph Curry in Kevin Durant.

Luka Dončić Dallas Los Angeles Lakers
Sportal Shaq je zadržan do Dončićevih glasov

Trojka, s katero je odprl Dallasu pot do zmage. | Foto: Reuters Trojka, s katero je odprl Dallasu pot do zmage. Foto: Reuters Po koncu tekme je moral kot osrednji junak dvoboja odgovarjati novinarju Fox Sportsa in legendi Dallas Mavericks Dereku Harperju. "Luka, ti si star 19 let?" ga je vprašal.  "Da, sem," je odgovoril Luka. "Luka, a veš, da ne bi smel početi, kar počneš? In to pri 19 letih in v prvi sezoni? Kako si razlagaš vse, kar počneš v prvi sezoni?" mu je Harper na usta narisal smeh. Košarkar s številko 77 pa mu je kratko in jedrnato odgovoril: "Lepo je biti na parketu vsake dva dni. Uživam. Zagotovo pa nisem pričakoval takšnega uspeha."

"Veliki igralci naredijo velike poteze. In Luka jo je ta večer naredil."

Pred njim je še 41 tekem rednega dela, a bi Luka rad sezono nadaljeval tudi v izločilnih bojih. | Foto: Reuters Pred njim je še 41 tekem rednega dela, a bi Luka rad sezono nadaljeval tudi v izločilnih bojih. Foto: Reuters Nad njim je navdušenih vse več in več košarkarskih ljubiteljev. Tako kot glasovi za tekmo All Star naraščajo tudi sledilci na družbenih omrežjih. Na Instagramu jih ima že 1,8 milijona.

Nad njegovim razvojem je kajpak zadovoljen tudi prvi mož stroke pri Dallas Mavericks Rick Carlisle: "Moram reči, da je presegel naša pričakovanja. Zanimivo je, da lani poleti, ko smo ga izbrali, ni igral poletne lige, zato ker je že v Evropi igral evroligo in evropsko prvenstvo. Ocenili smo, da potrebuje počitek. Z njim smo sprva trenirali met na koš, delal je v fitnesu in podobno. Vedeli smo, da je kakovosten. Poleg tega pa smo si pogledali tudi njegove videe. Ko je prišel jeseni in začel trenirati s soigralci, je bilo nemudoma jasno, da ima izjemen pregled, odličen občutek za organizacijo napada in še marsikaj drugega. Soigralci so radi igrali z njim. In zdaj smo tu, naredil pa je že ogromno velikih stvari. A je pred nami še 41 tekem rednega dela."

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić je skočil na drugo mesto! Zbral je že več kot 2,2 milijona glasov.

Da se razvija v velikega košarkarja, je poudaril tudi trener Minnesote Ryan Saunders, ki je moral na svoji koži občutiti moč Luke Dončića: "Nadarjen je. Veliki igralci naredijo velike poteze. In Luka jo je ta večer naredil."

Naslednji obračun bo za Dallas izjemno zahteven, saj bodo v noči na ponedeljek v njihovem domu gostovali prvaki Golden State Warriors, ki so se ponoči znesli nad Chicago Bulls (146:109).

Luka Dončić
Sportal Nove dimenzije dončićmanije
Ne spreglejte