Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 1. 2019,
4.24

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

3

Natisni članek

Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA

Sobota, 12. 1. 2019, 4.24

5 let, 3 mesece

Liga NBA, 11. januar

Zmaga in nov nor NBA večer Luke Dončića z grenkim priokusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

3

Luka Dončić | Luka Dončić je s predstavo v Minneapolisu spet navdušil košarkarski svet. | Foto Reuters

Luka Dončić je s predstavo v Minneapolisu spet navdušil košarkarski svet.

Foto: Reuters

Luka Dončić je z 29 točkami, od tega jih je sedem dosegel v zadnji minuti in pol, poskrbel za drugo zmago Dallas Mavericks v nizu, za nameček v gosteh. A bi kmalu postal tragična figura tekme, potem ko je ob koncu izgubil žogo, vendar nato že v naslednjem napadu vse postavil na prave noge. Na koncu so bili s soigralci od Minnesotte Timberwolves boljši s 119:115. Slovenski najstnik je bil povsem blizu tega, da bi izenačil rekord MarkellejaFultza in postal najmlajši košarkar s trojnim dvojčkom v zgodovini lige NBA.

Učinek Luke Dončića: 

Tekma proti Minnesoti: 29 točk, met za tri 2/9, met za dve 8/14, prosti meti 7/10, 8 skokov, 12 asistenc, 2 ukradeni žogi, 1 izgubljena žoga v 34 minutah.

Povprečje v tej sezoni: 20 točk, 6,7 skoka, 5 asistenc, 1,1 ukradene žoge, 0,3 blokade, 3,3 izgubljene žoge v 32 minutah.
Sportal Marko Milič o Luki Dončiću: On je zvezdnik brez zlatega klobuka #video

Ko je Markelle Fultz 11. aprila lani v nepomembni zadnji tekmi rednega dela sezone v majici Philadelphie 76ers prišel do trojnega dvojčka in postal najmlajši v ligi NBA, ki mu je uspelo kaj takega (prejšnjega rekorderja Lonza Balla iz Los Angeles Lakers, ki mu je to uspelo novembra 2017, je prehitel za 63 dni), je bil star 19 let in 317 dni.

Izenačil je svoj rekord asistenc. | Foto: Reuters Izenačil je svoj rekord asistenc. Foto: Reuters Kot da bi Luka Dončić vedel, da je bil ravno na dan tekme v Minneapolisu star natanko toliko, je v prvem polčasu, po katerem so košarkarji Dallas Mavericks vodili s 61:50, pokazal neverjetno raznovrstno igro. S 15 točkami, 7 skoki in 7 asistencami je bil nevarno blizu trojnemu dvojčku in vsi, ki so spremljali tekmo, so do zadnjega piska sirene govorili le še o tem, ali mu bo uspelo.

Na žalost mu ni. Košarkarji Minnesote, ki so se s sijajnim vstopom v drugi polčas in delnim izidom 13:2 hitro vrnili v igro za zmago, so bili v drugem polčasu zelo natančni pri metu iz igre in s tem ponujali manj priložnosti za skoke, tako da je Dončić do konca tekme pod košem ujel samo eno žogo. Tekmo je tako končal s 29 točkami, kar 12 asistencami, kar je izenačitev njegovega rekorda, in 8 skoki - dva sta mu torej zmanjkala do krstnega trojnega dvojčka v ligi NBA.

"Ne obremenjujem se s trojnim dvojčkom. Pomembno je, da smo zmagali. Seveda bi bil vesel, če bi mi uspelo, vendar je zmaga pomembnejša," je po tekmi dejal Luka.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić je skočil na drugo mesto! Zbral je že več kot 2,2 milijona glasov.

Vrhunci igre Luke Dončića

Od tragične osebe do junaka

Iz igre je metal 43,5-odstotno, a je bil najbolj natančen takrat, ko je bilo najbolj pomembno. Prav on je bil namreč tisti, ki je Dallasu prinesel šele četrto gostujočo zmago sezone, saj je v zadnji minuti in pol zadeval kot za stavo in domačim po treh uspešnih metih v nizu (dveh za dve in enim za tri točke) nasul sedem točk. 

Luka Dončić postal junak tekme. | Foto: Reuters Luka Dončić postal junak tekme. Foto: Reuters

Zaustavila ga ni niti blokada Derricka Rosa pri vodstvu Dallasa s 107:105, niti izgubljena žoga 35 sekund pred koncem tekme, s katero bi lahko odprl Minnesoti pot do zmage. Takrat so domači namreč vodili s 115:114. Na njegovo srečo je žoga spolzela iz rok tudi njim, ujel jo je center DeAndre Jordan. Podal jo je Luki, ta je nato vnovič pokazal, da je mož odločitve.

Čeprav je bilo do konca še 30 sekund in je imel Dallas ves napad, je že čez nekaj sekund hladnokrvno zadel trojko za 117:115 in se prelevil v dokončnega junaka tekme. Teličkom je na široko odprl vrata do zmage (119:115), ta je zelo pomembna, saj Dallas na gostovanjih ne blesti. Pred tem mu meti izza črte 7,25 metra niso šli najbolje od rok, saj jih je vse do tega trenutka metal 1/8.

Najprej izgubil žogo, nato zadel zmagovito trojko

Z novo sijajno predstavo, po kateri se je njegovo povprečje prvič dvignilo na 20 točk, je spet navdušil in zagotovo pridobil še kak glas v glasovanju za februarsko tekmo All-Star.

Luka Dončić Dallas Los Angeles Lakers
Sportal Shaq je zadržan do Dončićevih glasov

Javil se je tudi Goran Dragić: Sem vam rekel, kako dober je

O tem, kako dober je, je takoj po tekmi čivknil tudi Goran Dragić. "Sem vam rekel, da je nekaj posebnega," je kapetan zlate slovenske reprezentance takoj po tekmi odgovoril Marcu Steinu.

"Govoril si mi, da je dober. Ampak tako dober?" je priznani ameriški novinar - le eden izmed tistih, ki niso mogli verjeti novi nori predstavi slovenskega najstnika -, pred tem na Twitterju nagovoril Dragića.

Kar ni uspelo Dončiću, je Hardnu

Če se ni trojnega dvojčka razveselil Luka, pa je to uspelo Jamesu Hardnu. Njegovi Houston Rockets so dobesedno povozili nekdaj šampionski Cleveland Cavaliers (141:113). Organizator Raket se je dobesedno poigral z nasprotnimi igralci. V statistiko je vpisal 43 točk (met iz igre 12/24, prosti meti 11/11), 12 asistenc in 10 skokov.

Prava katastrofa se je zgodila tudi ekipi Chicago Bulls. Prvaki Golden State Warriors so se dobesedno poigrali in s kar 109:146 zmagali. Trojček Steph Curry-Kevin Durant-Klay Thompson je dosegel 80 točk.

Lestvici: 

Ne spreglejte